Δραματική παραμένει η κατάσταση στην Ειδομένη, όπου σχεδόν 10.000 πρόσφυγες έχουνεγκλωβιστεί περιμένοντας να περάσουν στην ΠΓΔΜ και από εκεί να συνεχίσουν το ταξίδι για τη «γη της επαγγελίας» κάπου στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη.
Μετά από τρεις ημέρες αποκλεισμού, σήμερα το πρωί άνοιξαν τα σύνορα των Σκοπίων, επιτρέποντας τη διέλευση σε μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες. Όσοι μένουν πίσω, περιμένουν σε ουρές χιλιομέτρων για να εξασφαλίσουν ένα σάντουιτς, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι ΜΚΟ είναι η έλλειψη φαγητού. Την ίδια ώρα, χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες φτάνουν και σήμερα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, ενισχύοντας τις συνθήκες ασφυξίας στη χώρα μας.
Δυσοίωνο προβλέπεται το μέλλον για τους πρόσφυγες στη χώρα μας, σύμφωνα με τον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, ο οποίος εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι τα σύνορα στην Ειδομένη δεν θα ανοίξουν σύντομα και πως στην χώρα θα εγκλωβιστούν περισσότεροι από 100.000 πρόσφυγες και μετανάστες.
Κάποιοι εδώ και ημέρες και άλλοι λίγες ώρες, περιμένουν μέσα στο κρύο, μέσα σε άθλιες συνθήκες υγιεινής και χωρίς φαγητό, περιμένουν υπομονετικά έχοντας μαζί τους μικρά παιδιά.
Τα σύνορα άνοιξαν ξανά όμως οι πρόσφυγες περνούν με το σταγονόμετρο για μια ακόμη ημέρα, και συγκεκριμένα από τα μεσάνυχτα μέχρι το μεσημέρι, οι αρχές της γειτονικής χώρας, επέτρεψαν την είσοδο σε μόλις 250 πρόσφυγες και αφού προηγήθηκε εξονυχιστικός έλεγχος των χαρτιών τους. Εξάλλου χθες η ΠΓΔΜ, από κοινού με άλλες βαλκανικές χώρες αλλά και την Αυστρία αποφάσισαν πιο αυστηρά μέτρα.
Πολλοί είναι οι πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν γραφειοκρατικά προβλήματα κατά τους ελέγχους καθώς σε δεκάδες υπηρεσιακά σημειώματα η ημερομηνία γέννησης των κατόχων δεν είναι η ορθή, μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Προκειμένου να αντιμετωπισθεί το γεγονός αυτό, διορθώνεται η ημερομηνία από αστυνομικούς που βρίσκονται στον καταυλισμό, με την αρωγή και της Ύπατης Αρμοστείας.
Κεντρικό ρόλο στη διαχείριση του θέματος έχουν αρκετές Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και εθελοντές στην περιοχή, οι οποίοι όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και πολλά προβλήματα.
Το βασικότερο είναι η έλλειψη φαγητού, αφού τα οικονομικά αποθέματα των προσφύγων τελειώνουν και πολλές φορές, ενήλικες και παιδιά, αναγκάζονται να ικανοποιούν την πείνα τους με ένα σάντουιτς για ολόκληρη την μέρα που τούς παρέχεται από ΜΚΟ, αφού προηγουμένως περιμένουν επί τρεις και πλέον ώρες, σε τεράστιες ουρές.
Αντιμέτωποι μ’ αυτή την κατάσταση, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, δαπανούν καθημερινά 50.000 ευρώ, για γεύματα «που είναι κυρίως ξηρά τροφή», σύμφωνα με την Βίκυ Μαρκολέφα από τους ΓΧΣ.
Προβλήματα έχουν προκύψει και με τις συνθήκες υγιεινής, αφού οι τουαλέτες δεν επαρκούν για τις χιλιάδες των προσφύγων που βρίσκονται στον καταυλισμό αλλά και περιμετρικά, με σκηνές, στα χωράφια ενώ, με τις βροχές, ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται σε βούρκο.
Αυτή τη στιγμή υπολογίζεται ότι περίπου 7.000 βρίσκονται στον προσωρινό καταυλισμό και άλλοι κοντά 3.000 στη γύρω περιοχή και σε χωράφια.
Στο μεταξύ, και ενώ συνεχίζουν να φτάνουν στο λιμάνι του Πειραιά νέα καραβάνια προσφύγων, και την ώρα που σε Ελληνικό, πλατεία Βικτωρίας αλλά και σε άλλες περιοχές έχουν δημιουργηθεί πρόχειροι καταυλισμοί, ξεκινούν οι επαναπροωθήσεις μεταναστών από τη χώρα μας στην Τουρκία.
Η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει 308 μετανάστες χωρίς νομιμοποιητικά έγγραφα στην Τουρκία, καθώς, όπως αναφέρει, η ΕΕ επιταχύνει τις προσπάθειές της για να διασφαλίσει ότι εκείνοι που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για διεθνή προστασία στην Ευρώπη θα επιστρέφουν γρήγορα στις χώρες προέλευσης ή διέλευσης τους.