Της Μαρίας Μπακοπούλου
Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων στην Ειδομένη, αλλά και σε όλα τα κέντρα παραμονής προσφύγων σε όλη την Ελλάδα, την ώρα που οι συνθήκες διαβίωσης τους γίνονται ακόμα αθλιότερες, βοηθούντος και του κακού καιρού.
Παράλληλα, το γεγονός ότι και η Σερβία έκλεισε από χθες το βράδυ τα σύνορά της, ακολουθώντας την Σλοβενία αναμένεται να συντελέσει ακόμα περισσότερα στην ασφυξία στην περιοχή, καθώς με αυτόν τον τρόπο ”κλείνει” και πρακτικά η ”Βαλκανική οδός” για τους πρόσφυγες.
Στην Ειδομένη καταφθάνουν στο σημείο κατά εκατοντάδες και άλλοι άνθρωποι που, αν και έχουν πληροφορηθεί ότι η ροή έχει σταματήσει, πιστεύουν ότι πρέπει να βρίσκονται δίπλα στη «γραμμή» σε περίπτωση που αρχίσει να επιτρέπεται η είσοδος στην ΠΓΔΜ.
Στον αντίποδα, ελάχιστοι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να επιστρέψουν στην Αθήνα. Χθες επέστρεψαν με λεωφορεία 150 άτομα και σήμερα άλλα 100, πληρώνοντας εισιτήριο 25 ευρώ, πήραν τον δρόμο της επιστροφής.
Η συγκέντρωση χιλιάδων προσφύγων στο σημείο όμως, έχει δημιουργήσει γόνιμο έδαφος για φαινόμενα παραοικονομίας, με επιτήδειους να θησαυρίζουν στις πλάτες των προσφύγων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, σήμερα το πρωί, ο δρόμος που οδηγεί στον καταυλισμό ήταν διάσπαρτος με αυτοσχέδιους πάγκους όπου πωλούνταν από λουκουμάδες προς ένα ευρώ, μέχρι ψωμί, ρύζια, ξηρούς καρπούς, πατάτες και τσιγάρα! Αυτοκίνητα Ι.Χ. με κάθε λογής εμπόρευμα στους χώρους αποσκευών, βρίσκονται σταθμευμένα και μέσα στο χωριό της Ειδομένης.
Βροχή, ξύλο, λάσπες και ασθένειες κατοικοεδρεύουν στην Ειδομένη
Την ίδια στιγμή, εκτός από την αγωνία τους για το αν θα περάσουν τα σύνορα, οι πρόσφυγες στην Ειδομένη έχουν να παλέψουν και με τα καιρικά φαινόμενα, αφού η βροχή συνεχίζεται αμείωτη τις τελευταίες ημέρες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η περιοχή έχει μετατραπεί σε έναν τεράστιο λασπότοπο, με πολλές από τις σκηνές που έχουν στηθεί στα χωράφια γύρω από τον καταυλισμό να έχουν πλημμυρίσει.
Από την άλλη πλευρά, η ένταση περισσεύει αρκετές φορές στην περιοχή, λόγω των κακών συνθηκών και της ατέλειωτης αναμονής, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προστριβές ανάμεσα στους πρόσφυγες, που συχνά έρχονται και στα χέρια, ακόμα και για ένα κομμάτι ψωμί.
Όπως αποκαλύπτει στο newpost η εκπρόσωπος των ”Γιατρών χωρίς Σύνορα” στην Ειδομένη, Κονστανς Τεισέν, η ”κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς υπάρχει βροχή και κρύο που δυσχεραίνει τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων”.
Σύμφωνα με την κ. Τεισέν, από τις 5 το πρωί βρέχει ασταμάτητα, με αποτέλεσμα πολλές από τις σκηνές να ”μπάζουν νερα”.
”Γύρω στους 300 ανθρώπους δεν είχαν που να μείνουν. Μέσα στην βροχή προσπαθήσαμε να φροντίσουμε και γιαυτούς” τονίζει.
Οι ασθένειες πλέον έχουν πολλαπλασιαστεί, ενώ έχουν γίνει και περισσότερα τα περιστατικά, ειδικά με παιδιά, που μεταφέρονται στο νοσοκομείο.
Το ευτυχές είναι ότι υπάρχει επάρκεια σε φαγητό και νερό και αυτό χάρη στους εθελοντές, οι οποίοι αυτές τις ημέρες με το κρύο και την βροχή φέρνουν ακόμα και χειροποίητη ζεστή σούπα στους ανθρώπους.
”Απαγορευμένη ζώνη” για τους πρόσφυγες και η Σερβία
Την ίδια στιγμή, κλειστή για τους πρόσφυγες παραμένει από χθες τα μεσάνυχτα και η Σερβία, η οποία από χθές τα μεσάνυχτα άρχισε να εφαρμόζει τα ίδια μέτρα με αυτά που επέβαλε η Σλοβενία για την είσοδο προσφύγων.
«Λαμβάνοντας υπόψη το νέο καθεστώς που επέβαλε μία χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (σ.σ. Σλοβενία) η Σερβία δεν μπορεί να επιτρέψει να αποτελέσει κέντρο συγκέντρωσης για τους πρόσφυγες και θα εφαρμόσει την αρχή της αμοιβαιότητας στα σύνορα της με την ΠΓΔΜ και την Βουλγαρία» τονίζεται στο ανακοινωθέν του υπουργείου Εσωτερικών.
Πάνω από 35.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα
Όλο και περισσότεροι πρόσφυγες περνούν στην χώρα μας, όπως φανερώνει η νεώτερη ενημέρωση από τη συντονιστική επιτροπή για το προσφυγικό.
Συγκεκριμένα, σήμερα Τετάρτη σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση στην Ελλάδα βρίσκονται συνολικά 35945 πρόσφυγες .
Στα νησιά παραμένουν 7281, με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στη Μυτιλήνη, 4.270 πρόσφυγες.
Στην Αττική παραμένουν 9432 πρόσφυγες και έχουν κατανεμηθεί ως εξής: Σχιστό 1801, Ελαιώνας 709, Ελληνικό (basaball) 1210, Ελληνικό (χόκει) 1456, Ελληνικό (αφίξεις) 1100, Πειραιάς 3050 και Λαύριο 106.
Στη Βόρεια Ελλάδα βρίσκονται 19072 προσφυγες με τον μεγαλύτερο όγκο να είναι στην Ειδομένη 8550, στα Διαβατά 2200, στο Πολύκαστρο 3256 και στο Κιλκίς 3646.
newpost.gr