17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Ο Νότης Μαριάς φέρνει στην Ευρωβουλή το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Δύο Γραπτές Ερωτήσεις για το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας στην Ελλάδα κατέθεσε στην Ευρωβουλή στις 29/2 και 2/3 αντίστοιχα ο Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς ενόψει της επίσκεψης στην Αθήνα του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επιτρόπου αρμόδιου για την Ενεργειακή Ένωση κ. Σέφκοβιτς η οποία έλαβε χώρα στις 10/3 .

Οι δύο Ερωτήσεις που απευθύνονται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφορούν το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας και της υπερφορολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος για οικιακή χρήση και του πετρελαίου θέρμανσης για μη εμπορικές χρήσεις.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ένας εκ των στόχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η μείωση της ενεργειακής φτώχειας.

Όπως τονίζει ο Νότης Μαριάς στις Eρωτήσεις προς την Επιτροπή η ενεργειακή φτώχεια πλήττει, σύμφωνα με μελέτη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περίπου το 36% των νοικοκυριών στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις καταναλωτικές τάσεις, μόνο το 30% των ερωτηθέντων στην Ελλάδα δηλώνει ότι δεν αντιμετωπίζει δυσκολίες εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος ενώ το 68% αντιμετωπίζει μερικές ή ολικές δυσκολίες εξόφλησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος. Παρά την ύπαρξη του πενιχρού επιδόματος θέρμανσης και του κοινωνικού τιμολογίου ηλεκτρικού ρεύματος, πολλές δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά κινδυνεύουν ή βρίσκονται χωρίς ρεύμα ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης.

Το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές στην Ελλάδα επιβαρύνεται υπέρμετρα λόγω των φόρων.

Όπως τονίζει ο Έλληνας Ανεξάρτητος Ευρωβουλευτής, μέσω των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος εισπράττονται, κατά παράβαση του δικαίου της Ε.Ε., τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι, το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, το ειδικό τέλος 5 ‰, ενώ ο Φ.Π.Α. βρίσκεται στο 13%. Αυτοί οι φόροι είναι παντελώς άσχετοι με την παραγωγή, την μεταφορά και την διανομή του ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ότι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης η τιμή του επιβαρύνεται κυρίως από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης ο οποίος κατά την χειμερινή περίοδο είναι στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ενώ ο Φ.Π.Α. στο 23%. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης ήταν στα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα το 2010, πέρασε στα 60 το 2011, μετά στα 330 πριν διαμορφωθεί σήμερα στα 230 ευρώ ανά 1.000 λίτρα.

Η υπερφορολόγηση της ενέργειας στην Ελλάδα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών της τρόικας και των μνημονιακών κυβερνήσεων. Όπως υπογραμμίζει ο Νότης Μαριάς στις Ερωτήσεις του υπάρχουν πολλές χώρες της Ε.Ε. οι οποίες κάνοντας χρήση του άρθρου 9 της Οδηγίας 2003/96/ΕΚ και του άρθρου 102 της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ επιβάλουν πολύ μειωμένο Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης και μειωμένο Φ.Π.Α. στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Βάσει των παραπάνω ο Νότης Μαριάς ρωτάει την Επιτροπή ποια θα είναι η στάση της αν η Ελληνική Κυβέρνηση αξιοποιώντας τις παραπάνω διατάξεις δρομολογήσει:

1) την μείωση του Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο θέρμανσης από 230 στα 21 ευρώ ανά 1.000 λίτρα ή σε άλλο ενδιάμεσο ποσό,

2) την μείωση του Φ.Π.Α. από 23% και 13% στο πετρέλαιο θέρμανσης και στο ηλεκτρικό ρεύμα αντίστοιχα στο 5% και για τα δύο.

Τέλος ο Νότης Μαριάς ρωτάει την Επιτροπή αν προτίθεται να εισηγηθεί την αποσύνδεση του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος από φόρους προς τρίτους ώστε να ανακουφιστούν τα πιο ευάλωτα νοικοκυριά και να καταπολεμηθεί η ενεργειακή φτώχεια.

Σημειώνεται ότι ο Νότης Μαριάς έχει και στο παρελθόν καταθέσει ερωτήσεις για το θέμα της ενεργειακής φτώχειας και του φαινομένου της αιθαλομίχλης (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2016-000827+0+DOC+XML+V0//EL&language=el ) και της επιβολής μηδενικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο στην Ελλάδα (http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+WQ+E-2016-000293+0+DOC+XML+V0//EL&language=el ).

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...