Δεν είναι η πρώτη φορά που μαθήτρια με μαντήλα συμμετέχει σε παρέλαση για τον εορτασμό εθνικής εορτής. Έχει ξανασυμβεί στα Χανιά, στον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου του 2013.
Τότε, το γεγονός δεν πήρε μεγάλη δημοσιότητα, αφού η συγκυρία ήταν διαφορετική. Δόθηκε έμφαση μόνο μέσω φασιστικών φυλλάδων όπως η εφημερίδα “ΣΤΟΧΟΣ” που έγραφε στο πρωτοσέλιδό της “ΣΥΜΒΟΛΟ ΚΑΤΑΠΙΕΣΗΣ – Αυτό δεν το επιτρέπουν ούτε και στην Τουρκία!”
Στο φετινό εορτασμό της 25ης Μαρτίου η 18χρονη Άγια Ιμπραήμ από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έπραξε το ίδιο μέσα σε μία συγκυρία όπου η μισαλλοδοξία εντός της Ευρώπης εναντίον των μουσουλμάνων και των προσφύγων βρίσκεται σε μία κορύφωση, μετά και την τρομοκρατική επίθεση του Ισλαμικού Στρατού στο Βέλγιο.
Η πράξη της μαθήτριας, συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με το ντύσιμό της, είναι θαρραλέα.
Ανοίγει έναν διάλογο σε σωστές βάσεις, σε μια περίοδο όπου η επικαιρότητα περιστρέφεται γύρω από τον φονταμενταλισμό των τζιχαντιστών του ISIS. Η συνύπαρξή της μαζί με τους άλλους μαθητές μέσα σε ένα συντηρητικό θεσμό όπως είναι η παρέλαση, η εικόνα μίας κοπέλας, μιας αριστούχας μαθήτριας, η οποία είναι σεμνή και ταπεινή και μιλά για την συνύπαρξη και τον αλληλοσεβασμό, στην εποχή που ζούμε έχει έναν πολύ δυνατό συμβολισμό.
Αλλά όπως προείπαμε, το πιο σημαντικό είναι ότι ανοίγει ένας διάλογος στις σωστές βάσεις. Στις βάσεις δηλαδή της κοινωνικής συνύπαρξης, της κατανόησης, της ειρήνης και του σεβασμού, όχι του φονταμενταλισμού, όχι της βίας και της παράνοιας.
Αυτό, το κατόρθωσε η 18χρονη Άγια Ιμπραήμ, επιλέγοντας αυτή τη στιγμή να βγει στην παρέλαση με μαντήλα. Τη στιγμή που η βία του ISIS γεννά εχθρότητα και πανικό, η Άγια παρουσιάστηκε δημόσια, εκεί που μπορούν να τη δουν όλοι, μπροστά στην ελληνική κοινωνία ως μια αριστούχα μαθήτρια μουσουλμανικής καταγωγής.
Δείτε τη σχετική φωτό από την παρέλαση των Χανίων, τότε που ένα τέτοιο γεγονός δεν προξενούσε εντύπωση:
Γ.Α.