Πριν προλάβει να στεγνώσει το μελάνι του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης, η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή νέο πακέτο νομοσχεδίων και δεκάδες νέα μνημονιακά μέτρα
Τα δύο νομοσχέδια που αναμένεται να βρουν τον δρόμο για τη Βουλή αφορούν το πλαστικό και το αδήλωτο χρήμα, το νέο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο, που θα εκτείνεται μέχρι το 2020, καθώς και 43 νέα προαπαιτούμενα.
Μεταξύ άλλων, στο επίκεντρο θα βρεθούν οι εργασιακές σχέσεις, ο τομέας της ενέργειας, το νέο Ταμείο Πλούτου με την περιουσία των 50 δισ. ευρώ, καθώς και ο ειδικός λογαριασμός για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων χρεών.
Οι δανειστές έχουν ήδη διαμηνύσει ότι η δεύτερη αξιολόγηση θα είναι δέκα φορές πιο απαιτητική από την πρώτη.
Ιδιωτικοποιήσεις σε τρεις φάσεις
Εντωμεταξύ, η κυβέρνηση ήδη έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς για τρία πακέτα ιδιωτικοποιήσεων: ένα άμεσο, ένα μέχρι τον Σεπτέμβριο και ένα μέχρι τον Δεκέμβριο του 2016.
Επίσης, υπάρχουν πάνω από 100.000 ακίνητα στο χαρτοφυλάκιο του ελληνικού Δημοσίου τα οποία είτε θα τεθούν σε καθεστώς μακροχρόνιας χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing), είτε θα πωληθούν.
Πρόσθετα μέτρα
Αναλυτικά, με βάση το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, το νέο Μεσοπρόθεσμο θα κατατεθεί μέχρι τα μέσα Ιουλίου στη Βουλή.
Σε αυτό θα περιγράφονται αναλυτικά τα πρόσθετα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017, το ύψος των οποίων από τις αλλαγές στους έμμεσους φόρους ανέρχεται σε 1,1 δισ. ευρώ ή στο 0,61% του ΑΕΠ, όπως επίσης και αυτά που θα έρθουν με τον Προϋπολογισμό του 2018 και θα φτάνουν στα 405 εκατ. ευρώ.
Για το 2016 οι πρόσθετες εισπράξεις για τον προϋπολογισμό φτάνουν στα 364 εκατ. ευρώ.
«Κουρεμένο» αφορολόγητο
Σχετικά με το «πλαστικό» χρήμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, το νομοσχέδιο θα καθορίζει το ύψος των αποδείξεων που θα πρέπει να συγκεντρώνεται για τη διασφάλιση του νέου «κουρεμένου» αφορολόγητου ποσού.
Στο πλαίσιο των αλλαγών, διαμορφώνεται κλίμακα με διαφορετικά ποσοστά δαπανών ανά εισοδηματική κατηγορία που θα πρέπει να γίνονται με «πλαστικό» χρήμα.
Παράλληλα, όλες οι συναλλαγές μεταξύ των επιχειρήσεων που υπερβαίνουν τα 50 ευρώ θα γίνονται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο (από 500 ευρώ που ισχύει σήμερα), ενώ οι καταναλωτές θα πληρώνουν υποχρεωτικά με πλαστικό χρήμα ή μέσω τραπεζικής συναλλαγής δαπάνες άνω των 500 ευρώ (από 1.500 ευρώ σήμερα).
Ως προς τα 43 νέα προαπαιτούμενα, τα 15 από αυτά θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο, προκειμένου να αποδεσμευτεί η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ
thepressproject.gr