“Η ελληνική κυβέρνηση και ο Δήμος Χανίων πρέπει επιτέλους, έστω και καθυστερημένα, να αποφασίσουν με ποιους θα πάνε και ποιους θα αφήσουν: Είναι με τις πολυεθνικές και τα μεταλλαγμένα ή με τα τοπικά προϊόντα και την προστασία του περιβάλλοντος;”
Αυτό είναι το ερώτημα που θέτει η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε ανακοίνωσή της με αφορμή τη συζήτηση που θα γίνει στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21-9-2016 ενάντια στη συμφωνία ΤΤΙΡ.
Γράφουν αναλυτικά:
Η σιωπή για το θέμα των μυστικών συμφωνιών TTIP και CETA μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ είναι χρυσός μόνο για τις πολυεθνικές που θέλουν να γεμίσουν το πιάτο μας μεταλλαγμένα αδιαφορώντας για την υγεία των πολιτών και την οικολογική ισορροπία, είναι χρυσός για τις πολυεθνικές που εμπορεύονται χημικά που θέλουν να είναι ανεξέλεγκτες παρά τις συνέπειες στην υγεία και τη φύση.
Όπως τονίζει και η Greenpeace σε επιστολή που έστειλε στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής που συζητά το θέμα των μυστικών αυτών συμφωνιών, οι συμφωνίες αυτές θα βαθύνουν ακόμα περισσότερο την οικονομική κρίση που βαραίνει τη χώρα μας και θα πλήξουν περαιτέρω τους πολίτες της.
Οι διατλαντικές συμφωνίες TTIP (μεταξύ ΗΠΑ και ΕΕ) και CETA (μεταξύ ΕΕ και Καναδά) προτάσσουν τα συμφέροντα των πολυεθνικών επιχειρήσεων εις βάρος της δημοκρατίας, της διαφάνειας, των δικαιωμάτων των πολιτών και της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Αφορούν τη γεωργία, την παραγωγή ενέργειας, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την υγεία και τις δημόσιες υπηρεσίες. Οι μυστικές συμφωνίες επιδιώκουν να βάλουν τις πολυεθνικές πάνω από θεσμούς όπως η κοινοβουλευτική δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.
Επιδιώκουν να βάλουν από το παράθυρο τα μεταλλαγμένα στην Ευρώπη και στο πιάτο μας, θέλουν τα διάφορα χημικά να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα με ό,τι συνέπειες μπορεί αυτό να έχει στη δημόσια υγεία και μόνο αν αποδειχτεί τελεσίδικα και ομόφωνα ότι βλάπτουν τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον να μπορούν να απαγορεύονται. Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που ισχύει σήμερα στην Ευρώπη, όπου μετά από αγώνες των κινημάτων των καταναλωτών και του περιβάλλοντος έχει υιοθετηθεί η αρχή της πρόληψης, δηλαδή ένα προϊόν για να μπορεί να κυκλοφορήσει στην Ευρώπη πρέπει να έχει αποδείξει η εταιρεία που το παράγει ότι δεν έχει συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. Επιδιώκουν πλέον να κυκλοφορεί ό,τι θέλει ο καθένας και το βάρος να πέφτει στα κράτη να αποδεικνύουν ότι το α’ ή β’ προϊόν είναι επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.
Παράλληλα, μέσα στις συμφωνίες αυτές περιλαμβάνεται και η διαδικασία διαβούλευσης μεταξύ ΕΕ και ΗΠΑ πριν υιοθετηθεί οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση που θίγει τα συμφέροντα των πολυεθνικών. Άρα προστασία ή ενίσχυση τοπικών προϊόντων, η προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων και των κανονισμών ασφαλείας των προϊόντων και της δημόσιας υγείας στην Ευρώπη θα τίθενται υπό συζήτηση και έγκριση από τις… ΗΠΑ!
Το θέμα το έχουμε εξαντλήσει με το Δήμο Χανίων με δυο συναντήσεις με το Δήμαρχο Χανίων και αντίστοιχα η Πρωτοβουλία κατά της TTIP με συναντήσεις που έκανε με Υπουργούς της κυβέρνησης και παρέμβαση στην Ειδική Επιτροπή της Βουλής.
Τέσσερις (4) και πλέον μήνες μετά την πρώτη συνάντηση της Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων με το Δήμαρχο Χανίων (17-5-2016) για την TTIP, το θέμα έρχεται για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 21-9-2016, κι αφού εν τω μεταξύ έχουν πάρει απόφαση κατά της TTIP οι Δήμοι Πλατανιά και Κισάμου στα Χανιά κι αφού η πλάστιγγα έχει ήδη αρχίσει να γέρνει κατά της TTIP μετά τις κινητοποιήσεις εκατομμυρίων πολιτών στην Ευρώπη…