Το μήνυμα της Αρκαδικής Εθελοθυσίας αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στις λαμπρές εκδηλώσεις για την επέτειο των 150 χρόνων από το Ολοκαύτωμα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν σήμερα παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη και της προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.
Με επίκεντρο το μοναστήρι του Αρκαδίου, εκεί όπου την 8η Νοεμβρίου του 1866 εκατοντάδες κρητικοί πολεμιστές και γυναικόπαιδα προτίμησαν τον θάνατο από το να παραδοθούν στους κατακτητές Τούρκους, με πρωτεργάτη τον Κωνσταντίνο Γιαμπουδάκη, ολοκληρώθηκαν το μεσημέρι οι εκδηλώσεις για την λαμπρή επέτειο.
Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο μοναστήρι στις 12 το μεσημέρι, όπου τον υποδέχθηκαν οι φορείς και πλήθος κόσμου. Ο κ. Παυλόπουλος, μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την κα Γεννηματά, παρακολούθησαν την δοξολογία από το σύνολο των Ιεραρχών της Κρήτης, με προεξάρχοντα τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης, κ. Ειρηναίο.
Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, Γιώργος Μαρινάκης, ενώ την συγκίνηση του για το γεγονός ότι στην ιστορική επέτειο παραβρέθηκε ο ΠΤΔ εξέφρασε και ο Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, κ. Ευγένιος. Ο κ. Ευγένιος χάρισε στον κ. Παυλόπουλο και τον σταυρό της Μονής Αρκαδίου, καθώς και μία εικόνα.
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν στο Μαυσωλείο της Μονής, όπου ο πρόεδρος κατέθεσε στεφάνι, ενώ ακολούθησε επίσκεψη στην ιστορική πυριτιδαποθήκη.
Ιδιαίτερη στιγμή η αποκάλυψη τιμητικής πλάκας στο Μουσείο του Μοναστηριού από τον κ. Παυλόπουλο, ο οποίος ξεναγήθηκε στον χώρο και εξέφρασε τον εντυπωσιασμό του για τα ιερά κειμήλια.
Ακολούθησε γεύμα στο οποίο παραβρέθηκαν όλες οι αρχές και οι φορείς του τόπου.
Στις εκδηλώσεις παρόντες ήταν ακόμα ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, η πρώην υπουργός, βουλευτής Α’ Αθηνών, Όλγα Κεφαλογιάννη, οι βουλευτές της ΝΔ, κ.κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης, Γιάννης Πλακιωτάκης, Λευτέρης Αυγενάκης και Ντόρα Μπακογιάννη, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Βασίλης Κεγκέρογλου, ο περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης, η αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου, Μαίρη Λιονή, ο δήμαρχος Ρεθύμνου, Γ. Μαρινάκης, ο δήμαρχος Αμαρίου, Π. Μουρτζανός, ο δήμαρχος Αγίου Βασιλείου, Γ. Ταταράκης, ο δήμαρχος Μυλοποτάμου, Δ. Κόκκινος και ο Δήμαρχος Ανωγείων, Μ. Καλλέργης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, φορείς και εκπρόσωποι συλλόγων αλλά και πλήθος κόσμου.
Το απόγευμα ο κ. Παυλόπουλος θα ανακηρυχθεί επίτιμος δημότης Ρεθύμνου σε ειδική εκδήλωση στο «Σπίτι του Πολιτισμού».
Τα μηνύματα για την 150η επέτειο του Ολοκαυτώματος
Για το μήνυμα της ημέρας μίλησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, που ανέφερε: «Η Μονή Αρκαδίου και η εμβληματική ιστορία της για το ελληνικό έθνος σηματοδοτούν ένα ακόμη μεγαλειώδες όχι. Για αυτό ακριβώς πάντοτε τεκμηριώνουν ότι όπως είχα πει πριν λίγες ημέρες στη Θεσσαλονίκη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου εμείς οι Έλληνες είμαστε λαός της ελευθερίας γιατί για εμάς η αντίσταση είναι παράδοση αιώνων και η ιστορία μας είναι ένας αιώνιος αγώνας για την ανεξαρτησία. Αγώνας τον οποίο φέρνουν πάντα σε πέρας ομονοούντες , αποφασισμένοι και ανυποχώρητοι. Αιωνία η μνήμη όλων εκείνων που έπεσαν στο ολοκαύτωμα του Αρκαδίου και που θα μας εμπνέουν πάντοτε το ιδανικό της ελευθερίας και του χρέους».
Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «Εδώ στο Αρκάδι πριν από εκατόν πενήντα ακριβώς χρόνια γράφτηκε ίσως το πιο ένδοξο κεφάλαιο στον εθνικό απελευθερωτικό αγώνα της Κρήτης,. Η θυσία του Αρκαδίου είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρη παρά ποτέ. Τιμούμε αυτούς τους Κρητικούς αγωνιστές που έδωσαν τη δικιά τους προσωπική μάχη για την ελευθερία αλλά και για την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα, σηματοδοτώντας με αυτόν τον τρόπο την ενότητα του Ελληνικού έθνους. Τους είμαστε αιώνια υπόχρεοι. Αιωνία τους η μνήμη».
Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά προσέθεσε: «Ημέρα μνήμης για τις θυσίες του περήφανου Κρητικού λαού αλλά και ημέρα τιμής για τους αγώνες , την αυτοθυσία , για την αυταπάρνηση, γιατί πάντοτε ο Κρητικός λαός ήταν στην πρώτη γραμμή της μάχης για δημοκρατία και ελευθερία. Είναι όμως και ημέρα περίσκεψης γιατί ο αγώνας τους μας συγκλονίζει ακόμα και σήμερα. Μόνιασαν στο Αρκάδι, ακούμπησαν οι ψυχές τους , πήραν δύναμη ο ένας από τον άλλον για να πάρουν μια απόφαση που ξεπερνούσε τους εαυτούς τους , τη ζωή τους και άνοιγε δρόμους για ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές. Οι θυσίες σήμερα του Ελληνικού λαού μας φέρνουν όλους μπροστά στις ευθύνες μας. Σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειάζεται ομοψυχία και εθνική συνεννόηση για τη δημοκρατία , για την ελευθερία , για την αξιοπρέπεια».
Το μήνυμα της ημέρας μετέφερε και ο Υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός: «Τα γεγονότα έχουν ένα πανανθρώπινο αποτύπωμα εθελοθυσίας και ελευθερίας. Θεωρώ ότι τα γεγονότα αυτά τα οποία ενέπνευσαν τον πνευματικό κόσμο , πραγματικά αναζωογονούν σήμερα το συλλογικό φρόνημα και δίνουν δύναμη και στις υπεύθυνες κυβερνήσεις αλλά και στις κοινωνίες να συνεχίσουν μια προσπάθεια να σταθεί η χώρα μας όρθια , ισότιμη και αξιοπρεπής μέσα στην Ευρώπη. Να ολοκληρώσει αυτή τη φάση , τις δύσκολες διαπραγματεύσεις για την αξιολόγηση , να προχωρήσουμε σε μια βιώσιμη ρύθμιση για το δημόσιο χρέος και κυρίως να δημιουργήσουμε τη βάσιμη προσδοκία μιας ανάπτυξης και ευημερίας με κοινωνικό πρόσημο. Αυτό είναι το ζητούμενο σε αυτή τη φάση. Η χώρα χρειάζεται κοινωνική συνοχή και σταθερότητα. Θεωρώ ότι απαιτεί συναινέσεις και συστρατεύσεις σε αυτή τη φάση και η κυβέρνηση μετά τον ανασχηματισμό και την προσπάθεια ανανέωσης του κυβερνητικού σχήματος, νομίζω ότι μπορεί με πιο σταθερό τρόπο και αποφασιστικότητα να προχωρήσει το επόμενο διάστημα».
Από την πλευρά του ο βουλευτής της ΝΔ, Γιάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε: «Ήρθαμε σε αυτή την επετειακή γιορτή για να τιμήσουμε τα εκατόν πενήντα χρόνια από την εθελοθυσία στο Αρκάδι , όπου οι ήρωες θυσίασαν τη ζωή τους προκειμένου να μπορέσει το νησί μας να είναι ελεύθερο. Μην ξεχνάμε ότι μετά το Αρκάδι δημιουργήθηκε ένα τεράστιο φιλελληνικό κίνημα σε ολόκληρη την Ευρώπη όπου στην ουσία μερικές δεκαετίες μετά βοήθησε στο να υπάρξουν οι ευρωπαϊκές κοινές γνώμες θετικές προς το κρητικό ζήτημα για την ένωση του νησιού μας με την μητέρα Ελλάδα,. Είναι μια σημαδιακή ημέρα. Εκατόν πενήντα χρόνια μετά τα μηνύματα είναι και σήμερα επίκαιρα και ειδικότερα μετά την τελευταία δύσκολη συγκυρία που ζούμε τα τελευταία επτά χρόνια νομίζω ότι μπορούμε να πάρουμε πάρα πολλά από το παράδειγμά τους , τα μηνύματα που μας πέρασαν οι ίδιοι και νομίζω πως μέσα από αυτή τη διαδικασία θα βγούμε πιο δυνατοί».
Τέλος, το μήνυμα του έστειλε και ο Περιφερειάρχης Κρήτης, Σταύρος Αρναουτάκης: «Εκατό πενήντα χρόνια μετά. Διαχρονικά τα μηνύματα του Αρκαδίου για ελευθερία , για αρχές , για αξίες , για ιδανικά. Σήμερα πρέπει να αγωνιζόμαστε όλοι μας γι αυτές τις αξίες».
Κείμενο: goodnet.gr