11.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

To μέγεθος της καταστροφής στον προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου μέσα από αεροφωτογραφίες

Ημερομηνία:

Ένα μεγάλο τμήμα του προμαχώνα του Αγίου Δημητρίου περίπου στις 2 το μεσημέρι της Κυριακής, κατέρρευσε.

Στο σημείο έσπευσε και ο Δήμαρχος Χανίων ο οποίος σε δηλώσεις του στάθηκε στο γεγονός ότι δεν υπήρχε πρόβλεψη για το σημείο ότι υπήρχε επικινδυνότητα.

Είπε χαρακτηριστικά: “Υπάρχει και η φύση, υπάρχουν και φαινόμενα που δε μπορούμε να προβλέψουμε”.

Ανέφερε επίσης ότι οπωσδήποτε, η ζημιά θα αποκατασταθεί, αλλά το κόστος θα είναι τεράστιο.

Χθες Τρίτη, ακολούθησε η κατάρρευση ενός ακόμη τμήματος, κάνοντας το κόστος της αποκατάστασης ακόμα μεγαλύτερο.

Στις αεροφωτογραφίες που ανέβασε ο εκπαιδευτης της Αερολέσχης Χανίων κ. Κοσμάς Κιμιωνής αποτυπώνεται το μέγεθος της καταστροφής.

Δείτε τις:

Ποιος είναι ο Προμαχώνας του Αγίου Δημητρίου

Ο Προμαχώνας Lando είναι γνωστός και ως Προμαχώνας Schiavo ή Αγίου Δημητρίου.  Καλύπτει τη νότιο-δυτική γωνία των ενετικών οχυρώσεων της παλιάς πόλης των Χανίων και πήρε το όνομα του από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Eνετοκρατίας και βρίσκεται  μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο. Οι ονομασίες Προμαχώνας Lando και Schiavo προέρχονται από τα ονόματα των  Ενετών Αξιωματούχων που επέβλεψαν την κατασκευή του.

Για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες και με μεγαλύτερο βεληνεκές, ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές στο εσωτερικό τους, τους επιπρομαχώνες που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Ο ομώνυμος κυκλικός επιπρομαχώνας του Προμαχώνα Lando, διατηρείται εξολοκλήρου με αρκετές ανακατασκευές.

Οι προμαχώνες είχαν τέτοια κατασκευή έτσι ώστε να καλύπτουν με διασταυρούμενα πυρά ο ένας τον άλλο. Τα ονόματα των προμαχώνων δίνονταν είτε από κάποιο ναό, που ήταν κοντά, ή από κάποιο όνομα αξιωματούχου Βενετού που συνδέονταν με την κατασκευή, ακριβώς όπως συνέβη και με τον Προμαχώνα Lando.

ΤΟ ΟΝΟΜΑ: Το πήρε από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που ήταν η Μητρόπολη των Χανίων την εποχή της Βενετοκρατίας, μεταξύ των σημερινών οδών Σκρύδλωφ και Μπετόλο.

Ο προμαχώνας Lando – Αγίου Δημητρίου, με τον ομώνυμο επιπρομαχώνα του ήταν σε ανταπόκριση του Προμαχώνα San Salvatore στα βορειοδυτικά. Και από τη νότια πλευρά της πόλης των Χανίων ήταν σε ανταπόκριση με τον προμαχώνα Πιάτσα Φόρμα (εκεί που είναι σήμερα η Δημοτική Αγορά). Ο προμαχώνας είχε σχήμα περίπου καρδιόσημο. Από τη νότια πλευρά του είχε ολοκληρωμένη μορφή με αυτό το κυκλικό τμήμα που είναι πίσω από την Πινακοθήκη το οποίο λέγεται ´Ορεκιόνε´. Ο κυκλικός επιπρομαχώνας Lando, αποκαταστάθηκε μερικώς, πριν από μερικά χρόνια.

Οταν έγινε η πολιορκία της πόλης από τους Τούρκους, το κυρίως βάρος της πολιορκίας δόθηκε στον προμαχώνα του Αγ. Δημητρίου, όπου σύμφωνα με πηγές από βιβλία της εποχής εκείνης, φαίνεται πως είχαν γίνει πάρα πολύ σκληρές μάχες και ο προμαχώνας -τουλάχιστον η εξωτερική του μορφή- καταστράφηκε αρκετές φορές. Το πρωί το καταστρέφανε οι εισβολείς το βράδυ το επιδιορθώνανε οι αμυνόμενοι. Εβαζαν τις πυροβολαρχίες στον σημερινό Αγ. Κωνσταντίνο Νέας Χώρας όπου ήταν κάτι σαν λόφος και λίγο παρακάτω που μετά έγινε το εβραϊκό νεκροταφείο. Από εκεί έγινε η κύρια επίθεση. Παράλληλα γίνονταν υπονομεύσεις κάτω από την τάφρο, ανοίγοντας λαγούμια στα οποία έβαζαν εκρηκτικά. Δύο-τρεις φορές κατάφεραν να μπουνε και τη μια φορά είχαν φτάσει στον Αγιο Φραγκίσκο στην οδό Χάληδων. Αλλά εκεί κάποιος σκότωσε τον επικεφαλής και αναγκάστηκαν και γύρισαν πίσω. Εγιναν εκεί σκληρές μάχες και όταν διαπίστωσαν οι πολιορκημένοι ότι δεν γινόταν τίποτα, υποχρεώθηκαν να παραδώσουν την πόλη τον Αύγουστο του 1645.

Οι καταστροφές του τείχους ήταν μεγάλες. Εγινε ανακατασκευή του Επιπρομαχώνα από τους Τούρκους όπως και άλλες επεμβάσεις στα χρόνια που ακολούθησαν.

Για να είναι πιο αποτελεσματικοί οι προμαχώνες και με μεγαλύτερο βεληνεκές, ενισχύονταν από μικρότερες κατασκευές στο εσωτερικό τους, τους επιπρομαχώνες που ήταν ένα επίπεδο πιο ψηλά από τους προμαχώνες. Το σύνολο των οχυρώσεων συνήθως περιβαλλόταν από μια τάφρο.

 

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ