12.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Στ. Αρναουτάκης στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στο Ηράκλειο: Η Ελλάδα βρίσκεται στην «κόκκινη ζώνη» της απειλής και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών

Ημερομηνία:

Η Ελλάδα σύμφωνα με μελέτες βρίσκεται στην «κόκκινη» ζώνη των περιοχών που απειλούνται από την κλιματική αλλαγή και οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης, τόνισε ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ και του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης που πραγματοποιείται στο Ηράκλειο παρουσία εκπροσώπων της Κυβέρνησης, βουλευτών, της ΚΕΔΕ, Υπουργείων, Περιφέρειας Κρήτης, δημάρχων, υπηρεσιακών παραγόντων κ.α.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης χαιρετίζοντας στο συνέδριο έδωσε συγχαρητήρια στην ΚΕΔΕ και στο Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αξιέπαινη πρωτοβουλία τους να ενσωματώσουν στο πυρήνα του διαλόγου το μείζον ζήτημα της κλιματικής αλλαγής που απασχολεί όλους ανεξαιρέτως και την καθημερινότητα των πολιτών.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τόνισε ο κ. Αρναουτάκης, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για όλη τη χώρα και  βεβαίως για την Κρήτη, ένα μείζον θέμα που πρέπει να υπάρξουν αναγκαίες παρεμβάσεις. Μάλιστα ο Περιφερειάρχης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι, «για την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

Συγκεκριμένα στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Κανείς από εμάς που ασχολούμαστε με τα δημόσια πράγματα δεν μπορεί να αρνηθεί, ούτε να αγνοήσει την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην καθημερινότητα των πολιτών που υπηρετούμε. Στο πλαίσιο αυτό, η συζήτηση για την κλιματική αλλαγή είναι επίκαιρη για τη χώρα μας και βεβαίως για την Κρήτη, καθώς σύμφωνα με τις μελέτες για το κλίμα η περιοχή μας βρίσκεται στην κόκκινη ζώνη των περιοχών που απειλούνται. Οι επιπτώσεις των φαινομένων επηρεάζουν πρώτα από όλα το φυσικό περιβάλλον, τους ζωντανούς οργανισμούς. Δεν αφήνουν, όμως, ανέπαφους και τομείς κρίσιμους όπως είναι η οικονομία και οι πολιτικές διαχείρισης περιβαλλοντικών ζητημάτων.

Η δική μας στάση δεν μπορεί να είναι μια στάση αδιαφορίας ή απλά τυπικής συμμόρφωσης καθώς το πρόβλημά μας αφορά άμεσα. Η Ελλάδα οφείλει να εκπονήσει το δικό της σχέδιο αντιμετώπισης των κλιματικών αλλαγών, αλλά και μείωσης των εκπομπών, με μία επιθετική πολιτική. Η ενίσχυση της περιβαλλοντικής μας συνείδησης, που μέχρι σήμερα είναι περιορισμένη, αφορά πρώτα από όλους εμάς. Τους φορείς της Περιφερειακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, το κεντρικό κράτος, τα Πανεπιστήμια, τα Ερευνητικά Ιδρύματα και βέβαια τη βιομηχανία. Η συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, αποτελεί έναν σημαντικό Οδικό Χάρτη, πάνω στον οποίο οφείλουμε να πορευτούμε όλοι. Το ίδιο και το νέο πλαίσιο πολιτικής για το κλίμα που υιοθέτησε η Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι το 2030.

Στο πλαίσιο στην Περιφέρεια Κρήτης όχι μόνο μπορούμε να πούμε ότι έχουμε εντάξει στο στρατηγικό μας σχεδιασμό την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της στην οικονομία του νησιού, αλλά ταυτόχρονα βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να πρωτοπορούμε στη διαχείριση των περιβαλλοντικών ζητημάτων. Επιπρόσθετα, αναφορικά με την Κλιματική Αλλαγή η Περιφέρεια Κρήτης με δική της πρωτοβουλία και πριν την έναρξη της σύνταξης της Εθνικής Στρατηγικής για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή (ΕΣΠΚΑ) από το Υπουργείο, ξεκίνησε να εξετάζει τον τρόπο διεξαγωγής του Περιφερειακού Σχεδίου για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή.

Σκοπός ήταν, να εκπονηθεί ένα σχέδιο δράσης για τις ενέργειες και τα έργα που απαιτούνται να γίνουν στην Κρήτη για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή εκμεταλλευόμενοι άμεσα τη χρηματοδότηση από το ΠΕΠ που προέβλεπε έναν προϋπολογισμό για αυτόν τον τομέα. Αφού έγινε άτυπα μια σχετική διαβούλευση και έρευνα με υπηρεσιακούς και μη φορείς, αποφασίστηκε μια μεθοδολογία που στηρίζεται στην αξιοποίηση δεδομένων από τα ερευνητικά μας ιδρύματα, φορείς και υπηρεσίες και την διεξαγωγή εργασιών στα λοιπά επίπεδα και τομείς που χρήζουν περαιτέρω έρευνας και παρακολούθησης. Η συγκεκριμένη μεθοδολογία επικράτησε και μετά την έκδοση της ΕΣΠΚΑ και της σχετικής εθνικής νομοθεσίας για τις προδιαγραφές των Περιφερειακών Σχεδίων για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ