8.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Την Πέμπτη ο εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων στη νήσο Θοδωρού – Ο κρητικός αίγαγρος, η ιστορία και ο μύθος του νησιού

Ημερομηνία:

Ο Δήμος Χανίων, η Δασική Υπηρεσία Χανίων, το Λιμεναρχείο Χανίων, η τοπική κοινότητα Αγίας Μαρίνας, ο πολιτιστικός Σύλλογος “Τα Θεοδωρού”, ο σύλλογος επιχειρηματιών Αγ.Μαρίνας, η ποδοσφαιρική ομάδα «Γρανίτης» και η ενορία Αγίας Μαρίνας συνδιοργανώνουν στις 8 Ιουνίου στην νησίδα των Αγίων Θεοδώρων το δημοφιλές ετήσιο πανηγύρι.

Το πανηγύρι είναι μία ευκαιρία να γνωρίσουν τόσο οι Δημότες των Χανίων όσο και οι επισκέπτες-τουρίστες- προσκυνητές το υπέροχο νησάκι με την μεγάλη οικολογική σημασία και τον σημαντικό ρόλο του στην διάσωση του προστατευόμενου κρητικού αίγαγρου.

Οι μετακινήσεις για την νησίδα θα ξεκινήσουν από τον 2ο μώλο της Αγ. Μαρίνας (πίσω από το Φαρμακείο) στις 07:00 το πρωί, το πρώτο πλοιάριο και το τελευταίο θα είναι στη 13:00 το μεσημέρι για την νησίδα. Η επιστροφή προς την Αγ. Μαρίνα. θα είναι το αργότερο στις 15:00 το μεσημέρι. Επίσης, τις ίδιες ώρες θα αναχωρεί πλοιάριο από το λιμανάκι του Πλατανιά.

Το εισιτήριο για την μεταφορά των προσκυνητών προς και από την νησίδα είναι 5€ στο σύνολο ενώ η μεταφορά των παιδιών μέχρι 12 ετών είναι δωρεάν.

Ανακοίνωση της Διεύθυνσης Δασών

Σε ανακοίνωσή της η Διεύθυνση Δασών Χανίων αναφέρει τα εξής:

Η Διεύθυνση Δασών Χανίων, ως διαχειρίστρια του χώρου της νήσου Θοδωρού, ενημερώνει ότι  ο καθιερωμένος εορτασμός των Αγίων Θεοδώρων  θα τελεστεί την  Πέμπτη    8 -6-2017, η επίσκεψη στο νησί θα είναι επιτρεπτή μέχρι και το χώρο του ιερού ναού από τις 07:00π.μ  ,τελευταία αναχώρηση στις 13:00μ.μ.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της τελετής και μέχρι της αποχώρησης του κοινού, θα υπάρχει παρουσία δασοφυλάκων κατά μήκος του μονοπατιού, οι οποίοι θα επιμελούνται της ομαλής προσέγγισης και της ανάβασης στο χώρο του ιερού ναού.

Στο φυλάκιο της Υπηρεσίας που βρίσκεται εκεί, θα υπάρχει οργανωμένος σταθμός πρώτων βοηθειών καθώς και το μικρό σκάφος για περίπτωση ανάγκης.

Παρακαλούμε όλους τους επισκέπτες που θα φτάσουν στο νησί, μεμονωμένα ή σε οργανωμένες ομάδες  να τηρούν τις οδηγίες των φυλάκων, να παραμένουν στο χώρο όπου είναι επιτρεπτή η πρόσβαση και να αποφεύγουν κάθε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλέσει διατάραξη του ευαίσθητου οικοσυστήματος του νησιού. (φωτιά, ρύπανση, θόρυβος κλπ.).

Η ιστορία του νησιού

Το νησί Θοδωρού ή Άγιοι Θεόδωροι βρίσκεται απέναντι από την παραλία του Πλατανιά στα Χανιά, μόλις μισό μίλι βορειότερα. Η ιστορία της νησίδας και η οικολογική της σημασία για την διάσωση του προστατευόμενου Κρητικού Αίγαγρου, κάνει την αναφορά σε αυτό το μικρό σημείο του χάρτη επιτακτική.

Το νησί Θοδωρού είναι βραχώδες, με έκταση 697 στρεμμάτων, ενώ το μέγιστο μήκος του φτάνει τα 3800m. Εκτός από το μεγάλο νησί υπάρχει και ένας μεγάλος βράχος δίπλα του, το νησί Γλαράκι, οπότε οι κάτοικοι αναφέρονται και στα 2 νησιά με το όνομα «τα Θοδωρού». Στην νότια πλευρά του νησιού, υπάρχει μια μεγάλη τοξωτή σπηλιά, η οποία κάνει το νησί από μακρυά να θυμίζει τέρας που έχει ανοιχτό το στόμα του.

Το νησί, παρά το μέγεθος του έχει μια πλόυσια ιστορία αλλά και θρύλους να διηγηθεί. Στο πέρασμα των αιώνων έχει αλλάξει πολλά ονόματα. Αρχικά λεγόταν Άκυτος ή Ακοίτιον, δηλαδή ακατάλληλο για κατοικία. Το συναντάμε καταγεγράμμενο και ως Λητώα ή Τούλλουρος. Το σημερινό του όνομα το οφείλει στο τρίκλιτο εκκλησάκι των Αγίων Θεοδώρων, που δυστυχώς μόνο ερείπια του διασώζονται σήμερα. Ο Ναός ήταν πρωτοχριστιανικός και ήταν αφιερωμένος στον Άγιο Θεόδωρο τον στρατηλάτη.

Ήδη από πολύ νωρίς, κατά την Μινωική περίοδο το νησί αποτέλεσε ιερό άσυλο.

Πολύ αργότερα, το 1574, οι Ενετοί έχτισαν ένα μεγάλο φρούριο, για να προστατεύει όλη την περιοχή του Πλατανιά από ενδεχόμενη εχθρική εισβολή. Την ίδια χρονιά, οι Ενετοί κατάφεραν να κτίσουν ένα πολυγωνικό φρούριο στην κορυφή του νησιού (το ονόμασαν Turluru) κι ένα δεύτερο χαμηλότερα (το ονόμασαν Αγ. Θεόδωρος ή S. Francesco, από την εκεί Εκκλησία). Τα φρούρια στοίχισαν το μεγάλο, για την εποχή, ποσό των 21.500 δουκάτων, ενώ αρκετοί ήταν και όσοι βοήθησαν και με την μορφή αγγαρειών. Στην συνέχεια, οι Ενετοί σχεδίασαν να κτίσουν ένα τρίτο φρούριο βόρεια της νησίδας, όμως εγκατέλειψαν την ιδέα σύντομα.

Το 1645, οι Τούρκοι εξαπέλυσαν επίθεση κατά της νησίδας και την κατέλαβαν, ύστερα από ηρωϊκή μάχη των 70 αμυνομένων ανδρών. Θέλοντας να μην παραδοθούν στα χέρια των Τούρκων, ο επικεφαλής της φρουράς του κάστρου, Βλάσιος, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη και ανατίναξε όλη τη φρουρά και τους Τούρκους που είχαν μπει στο φρούριο.

Το 1650 η νησίδα επανήλθε στην κυριαρχία Ενετών ως το 1699, οπότε παραδόθηκε στους Τούρκους, 30 χρόνια μετά την άλωση του Χάνδακα. Η νησίδα περιήλθε στα χέρια των Κρητών, μετά την απελευθέρωση της Κρήτης.

Το 1897, δύναμη του Ελληνικού στρατού, με αρχηγό τον Τιμολέοντα Βάσσο, ανέβηκε στο νησί, παρά την απειλητική παρουσία των πολεμικών πλοίων των Μεγάλων Δυνάμεων.

Σήμερα, από τα δύο κάστρα και από την Εκκλησία των Αγίων Θεοδώρων, έχουν δυστυχώς απομείνει ελάχιστα ερείπια.

Ο μύθος για τη δημιουργία τους

Τα Θοδωρού δεν θα μπορούσαν να λείψουν από την λαϊκή θυμοσοφία, ειδικά την στιγμή που η σπηλιά στην νότια πλευρά της νησίδας, κάνει την Θοδωρού να μοιάζει με τέρας που απειλητικά πλησιάζει την στεριά με ανοιχτό το στόμα. Άλλωστε οι ντόπιοι συχνά αναφέρουν τον νησί κι ως «θεριό».

Αρκετοί θρύλοι έχουν ειπωθεί σχετικά με την δημιουργία των νησιών. Η πιο διαδεδομένη ιστορία αναφέρει ότι στα πρώτα χριστιανικά χρόνια το νησί δεν υπήρχε καθόλου. Μια μέρα λοιπόν, οι κάτοικοι είδαν ένα τεράστιο τέρας και το μικρό του, να πλησιάζουν απειλητικά προς την Κρήτη. Κατά κάποιες εκδοχές ήταν μια τεράστια αρκούδα με το αρκουδάκι της.

Τότε άρχισαν να του πετάνε δόρατα και βέλη από μακρυά για να το σκοτώσουν, αλλά αυτό συνέχιζε την πορεία του μανιασμένο προς την ακτή. Τρομοκρατημένες οι γυναίκες από την περιοχή, άρχισαν να προσεύχονται στην Αγία Μαρίνα και τον Άγιο Γεώργιο για να σωθούν, Οι προσευχές στους αγίους εισακούστηκαν και τα δύο τέρατα πέτρωσαν και δημιουργήθηκαν τα νησιά των Αγίων Θεοδώρων, η μεγάλη Θοδωρού και το Γλαράκι. Το τέρας πέτρωσε ενώ είχε ανοιχτό το στόμα του, απειλώντας να καταβροχθίσει τους κατοίκους.

Με πληροφορίες από cretanbeaches.com

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ