Συζητήθηκε και ψηφίστηκε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη διακίνηση των νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων. Με το συγκεκριμένο σχέδιο νόμου η Κυβέρνηση έρχεται να διορθώσει στοχευμένα τα λάθη προηγούμενων κυβερνήσεων, οι επιλογές των οποίων δημιούργησαν παθογένειες σε όλη την παραγωγική αλυσίδα, αλλά κυρίως στον αγροτικό τομέα.
Το νομοσχέδιο μεταξύ άλλων (εκμετάλλευση των ιχθυοτρόφων υδάτων της χώρας, δημόσια ιχθυοτροφεία, νέο πλαίσιο λειτουργίας για συνεταιρισμούς, κοινωνική οικονομία, πληρωμές αξιολογητών, επιθεώρηση γεωργικών φαρμάκων, παιδικές κατασκηνώσεις κ.α) προστατεύει ουσιαστικά και έμπρακτα τον αγροτικό κόσμο και την πρωτογενή παραγωγή, βάζοντας τάξη στην αγορά σε ό,τι αφορά τους χρόνους αποπληρωμής, προστατεύοντας παράλληλα τόσο τον Έλληνα παραγωγό, όσο και τον Έλληνα καταναλωτή. Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου εισάγει δύο ουσιώδεις παρεμβάσεις:
Α) Την αποπληρωμή των παραγωγών νωπών και ευαλλοίωτων προϊόντων σε διάστημα όχι μεγαλύτερο των 60 ημερών και την επιβολή κυρώσεων – κι αν συμβεί δεύτερη φορά, λήψη αυστηρότερων μέτρων που φτάνουν μέχρι του σημείου της διαγραφής από το Μητρώο Εμπόρων, Β) Την υποχρεωτική αναγραφή προέλευσης στο γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Επισήμανση, η οποία περιλαμβάνει τα εξής: το όνομα της χώρας όπου έγινε το άρμεγμα του γάλακτος, το όνομα της χώρας που έγινε η επεξεργασία του γάλακτος και το όνομα της χώρας που έγινε η συσκευασία του προϊόντος.
Με τα παραπάνω, αντιμετωπίζονται χρόνια ζητήματα που έχουν να κάνουν με τις καθυστερήσεις στις πληρωμές, καθώς και με το φαινόμενο της ελληνοποίησης προϊόντων, που προκαλεί σοβαρό πλήγμα στον κτηνοτροφικό τομέα της χώρας.
Η προστασία των ελληνικών προϊόντων και η έμπρακτη στήριξη της εγχώριας κτηνοτροφίας, είναι εξαιρετικά σημαντική και για την Κρήτη. Πριν λίγες εβδομάδες, κατέθεσα σχετική ερώτηση σημειώνοντας πως η αιγοπροβατοτροφία αποτελεί μια από τις δομικές συνιστώσες του πρωτογενούς τομέα. Αποτελεί διακηρυγμένη αρχή της παρούσας Κυβέρνησης η πολύπλευρη στήριξη του κτηνοτροφικού τομέα, ούτως ώστε να καταστεί βιώσιμος και ανταγωνιστικός στα πλαίσια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς, προβάλλοντας παράλληλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του (ορεινές βοσκήσιμες γαίες, διατήρηση αυτοχθόνων φυλών κ.α.) που είναι αυτά που παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ποιότητα των κτηνοτροφικών προϊόντων μας.
Την ώρα όμως, που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής αγωνίζονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, υπάρχουν δυστυχώς, ορισμένοι επιχειρηματίες που εκμεταλλευόμενοι την περιοδικά αυξανόμενη ζήτηση και τις ελλείψεις στην αγορά σε αμνοερίφια, καταφεύγουν στην παράνομη πρακτική της «ελληνοποίησης» ζώων που εισάγονται κυρίως από χώρες των Βαλκανίων.
Επομένως, είναι σημαντικό το βήμα που πραγματοποιείται ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες ανταγωνισμού στην παραγωγή επώνυμων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και ποιότητας και με αυτό τον τρόπο να ενισχυθεί η διακίνηση επώνυμων ελληνικών γαλακτοκομικών προϊόντων στη διεθνή αγορά. Το γεγονός δε, ότι το νομοσχέδιο ψηφίστηκε με ευρεία κοινοβουλευτική συναίνεση είναι εξαιρετικά σημαντικό. Αξίζει πραγματικά στους Έλληνες αγρότες, να υπάρχει από πλευράς του συνόλου του πολιτικού κόσμου, συναίνεση, ιδιαίτερα αυτή την ώρα, που η παραγωγική ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο, ο αγροτικός τομέας φαίνεται ότι έχει παραγωγή, δυναμικό, δυνατότητες και διάθεση να πρωταγωνιστήσει.