Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις στα Χανιά για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.
Χθες Δευτέρα 30 Οκτώβρη στο Θέατρο Δημήτρης Βλησίδης στις 7.30μμ έγινε Βιβλιοπαρουσίαση των εκδόσεων της Σύγχρονης Εποχής με θέμα την Οκτωβριανή ΕΠανάσταση, από τη Σόσα Φουντούλη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Ακολούθησε σύντομη παρουσίαση των ταινιών που θα προβληθούν τις επόμενες μέρες (Τρίτη και Τετάρτη) ενώ η εκδήλωση έκλεισε με προβολή ντοκιμαντέρ για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, επιμελημένο από την Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.
Στο χώρο και τις τρεις μέρες θα λειτουργεί από τις 6.00μμ έκθεση αφιέρωμα στη Μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση καθώς και βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της “Σύγχρονης Εποχής”.
Δείτε φωτογραφίες:
Οι ταινίες του διημέρου
Τρίτη 31 Οκτώβρη
«Οκτώβρης» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1927):
Πρόκειται για το χρονικό της προετοιμασίας και της διεξαγωγής της Οκτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης, αφιερωμένη στην επέτειο 10 χρόνων από αυτή. Η ταινία στέκεται σε κρίσιμες καμπές της πορείας προς την επανάσταση: Την επιστροφή του Λένιν από την εξορία, το άμεσο κάλεσμα για σοσιαλιστική επανάσταση και όχι για στήριξη της Προσωρινής Κυβέρνησης, αλλά και την απάντηση των μπολσεβίκων στο πραξικόπημα Κορνίλοφ, κάνοντας ακόμα πιο φανερή, μπροστά στα μάτια της εργατικής τάξης, την ανικανότητα της Προσωρινής Κυβέρνησης αλλά και να πρωτοστατήσουν στην ήττα του αντιδραστικού στρατηγού.
Τετάρτη 1 Νοέμβρη
«Η Απεργία» του Σεργκέι Αϊζενστάιν (1925):
Η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία ενός από τους μεγαλύτερους σκηνοθέτες όλων των εποχών. Σκηνές από συναρπαστικό μοντάζ και κινηματογραφική καινοτομία απεικονίζουν την επική μάχη ανάμεσα στο προλεταριάτο και τους καπιταλιστές. Οι καπνισμένες μηχανές του εργοστασίου, οι καπιταλιστές ιδιοκτήτες, οι εργάτες που σχεδιάζουν απεργία, οι προβοκάτορες, οι πληροφοριοδότες των αφεντικών και η αστυνομία συν τρίβουν με αιματηρή καταστολή την απεργία δολοφονώντας εν ψυχρώ τους απεργούς και τις οικογένειές τους. Ήταν η εποχή που η Ρωσία στέναζε κάτω από τον τσαρικό ζυγό, που ο ανθρώπινος μόχθος ήταν αντικείμενο στυγνής εκμετάλλευσης από τους λίγους, που κάθε φωνή διαμαρτυρίας πνιγόταν στο αίμα. Μια ταινία φόρος τιμής σ’ αυτούς που πρώτοι όρθωσαν το ανάστημά τους και αγωνίστηκαν για ένα καλύτερο αύριο.