17.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Στην Κρήτη σήμερα ο διάλογος για λύση – πακέτο στις ελληνοαλβανικές σχέσεις

Ημερομηνία:

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα υποδεχθεί, σύμφωνα με τις τελευταίες ενδείξεις, τον αλβανό ομόλογό του Ντίτμιρ Μπουσάτι στην Κρήτη σήμερα και αύριο (10 και 11 Νοεμβρίου) για μία εφ’ όλης της ύλης συζήτηση επί των ακανθωδών ζητημάτων στις διμερείς σχέσεις. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών τηρεί, κατά την πάγια τακτική του, σιγήν ιχθύος επί του θέματος – σε αντίθεση με λαλίστατες πηγές του αλβανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σύμφωνα με όσα ο ίδιος ο κ. Κοτζιάς έχει πει, αναζητείται στις ελληνοαλβανικές σχέσεις μία λύση – πακέτο με σκοπό να ξεπεραστούν τα προβλήματα. Πρόκειται ως γνωστόν για παλαιότερη ιδέα της ελληνικής διπλωματίας ήδη από την υπουργία του Ευάγγελου Βενιζέλου που ωστόσο δεν έχει αποδώσει καρπούς. Είναι σαφές – και αυτό είναι κάτι που ασπάζονται τόσο διπλωματικές όσο και κυβερνητικές πηγές – ότι η απόπειρα έναρξης ενός γενικευμένου διαλόγου με τα Τίρανα σε μία συγκυρία που η κυβέρνηση του Πρωθυπουργού Έντι Ράμα τηρεί σκληρή ως και προκλητική στάση σε σειρά θεμάτων που ενδιαφέρουν την Ελλάδα συνιστά τουλάχιστον παρακινδυνευμένη (κατα ορισμένους λανθασμένη) κίνηση.

Άλλωστε, οι προηγούμενες απόπειρες του κ. Κοτζιά να υπερπηδήσει το υψηλό εμπόδιο που έχει ορθώσει ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός έχουν αποτύχει χαρακτηριστικά, με κυριότερο παράδειγμα τα όσα συνέβησαν κατά την επίσκεψη του ιδίου στην αλβανική πρωτεύουσα τον Ιούνιο του 2016. Ο κ. Ράμα δεν είχε τότε διστάσει να φωτογραφηθεί με τον κ. Κοτζιά κάτω από ένα χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας με την ελληνική αντιπροσωπεία να συλλαμβάνεται κοιμώμενη.

Η ελληνοαλβανική ατζέντα περιλαμβάνει δύσκολα θέματα και τα πρόσφατα γεγονότα στη Χειμάρρα δεν βοηθούν στη διαμόρφωση ομαλού κλίματος, παρά το γεγονός ότι η επίσημη Αθήνα απέφυγε επιμελώς να ρίξει «λάδι στη φωτιά» των κατεδαφίσεων ελληνικών περιουσιών. Η συμφωνία του 2009 για τις θαλάσσιες ζώνες, το εμπόλεμο, η κατάσταση της ελληνικής μειονότητας, οι περιουσίες, τα στρατιωτικά κοιμητήρια, η ευρωπαϊκή πορεία της Αλβανίας, καθώς επίσης (όσο κι αν το αρνείται η ελληνική πλευρά) η εισαγωγή από τα Τίρανα, με επίμονο τρόπο, του θέματος των Τσάμηδων δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Σε πρόσφατη συνέντευξη Τύπου, ο υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στην ύπαρξη επιτροπών που συζητούν διάφορα ζητήματα με την Αλβανία. Δεν είναι σαφές ποια ακριβώς είναι τα θέματα αυτά, ποιοι συμμετέχουν στις επιτροπές αυτές, αν έχουν ποτέ συνεδριάσει και αν έχουν υπάρξει αποτελέσματα. Σε επανειλημμένες ερωτήσεις, το υπουργείο Εξωτερικών έχει αποφύγει να απαντήσει. Παράλληλα, δεν είναι σαφές αν ο κ. Κοτζιάς θα επαναφέρει στον κ. Μπουσάτι την παλαιότερη ιδέα για μία τροποποίηση του παλαιότερου Συμφώνου Φιλίας που είχε υπογραφεί επί υπουργίας Κάρολου Παπούλια.

in.gr
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η Ρωσία θα ξεκινήσει τη μαζική παραγωγή των «ασταμάτητων» βαλλιστικών πυραύλων Oreshnik

Τρόμος στον πλανήτη επικρατεί μετά την κλιμάκωση στον ρωσοουκρανικό...

Η «επιστροφή» του ΠΑΣΟΚ

Του Αργύρη Αργυριάδη Δικηγόρου Εδώ και λίγες ημέρες το ΠΑΣΟΚ αποτελεί...