H εξελισσόμενη εκστρατεία κύκλων που δαιμονοποιούν τη διανομή κοινωνικού μερίσματος σε ποσοστό 10% σε αλλοδαπούς διαφόρων εθνικοτήτων, μαρτυρά τον τρόπο που η ξενοφοβική ατζέντα υπερβαίνει τα όρια της ακροδεξιάς και βρίσκει έκφραση σε επίσημους και ανεπίσημους συντηρητικούς κύκλους, βασισμένη σε ψευδή γεγονότα ή διόγκωση αστήρικτων επιχειρημάτων.
«Πλήρωνε εσύ φορολογούμενε για να παίρνουν μέρισμα οι πακιστανοί» είναι μια από τις φράσεις-κλειδιά που χρησιμοποιούνται τις τελευταίες μέρες στα κοινωνικά δίκτυα όχι μόνο από τη Χρυσή Αυγή αλλά και από «φιλελεύθερους» και «εκσυγχρονιστές» τους συνταγματικού τόξου. Τα ΜΜΕ δεν πάνε πίσω και αρκετά υπαινίσσονται ή εκφράζουν ευθέως αντίστοιχες θέσεις.
Βέβαια, αυτοί που λαμβάνουν το κοινωνικό μέρισμα διαθέτουν ΑΦΜ, είναι φορολογούμενοι πολίτες και μόνο με αυτή την προϋπόθεση μπορούν να είναι δικαιούχοι. Κοινώς, οικογένειες οικονομικών μεταναστών που εργάζονται στη χώρα και πληρώνουν εισφορές και φόρους, δικαιούνται συμμετοχής στις παροχές του κοινωνικού κράτους, όπως όλοι οι πολίτες.
Όπως ακριβώς τα εκατομμύρια Ελλήνων μεταναστών σε ισχυρές οικονομίες, που προσφέρουν την εργασία τους και απολαμβάνουν τις υψηλές κοινωνικές παροχές και επιδόματα των πιο ανεπτυγμένων χωρών. ‘Άλλωστε, οι Έλληνες που ζουν στη χώρα και συνταξιοδοτούνται π.χ. από τη Γερμανία, δεν επιβαρύνουν τους γερμανούς φορολογούμενους αλλά δικαιούνται κάθε ευρώ που παίρνουν και αντιστοιχεί σε πραγματικό χρόνο κουραστικής εργασίας.
Η ξενοφοβία και τα εύπεπτα ρητορικά σχήματα που βασίζονται σε αφελείς αναγνώσεις της πραγματικότητας είναι ένα κλασικό εργαλείο της ακροδεξιάς. Το πρόβλημα είναι όταν η ίδια ατζέντα διεισδύει στην πολιτική «σοβαρών δυνάμεων» που έχουν την ψευδαίσθηση ότι αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση. Στο τέλος τσουβαλιάζουν όλο το πολιτικό σύστημα και ξεπλένουν την ακροδεξιά, η οποία ως αυθεντική εκπρόσωπος της ξενοφοβίας, κεφαλαιοποιεί τα πολιτικά κέρδη.
Να υπενθυμίσουμε ότι σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, μόλις 10% που έλαβαν το μέρισμα ήταν αλλοδαποί διάφορων εθνικοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, είχαν δικαίωμα και έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα πολίτες που προέρχονται από 172 χώρες. Σύμφωνα με τον Alpha, 9.700 πολίτες που έλαβαν το κοινωνικό μέρισμα είναι από Σρι Λάνκα, Αίγυπτο, Ινδία, Μπανγκλαντές, και Φιλιππίνες, άλλοι 400 προέρχονται από την Κίνα και εργάζονται στη χώρα μας
Επιπροσθέτως, 97.000 από τους δικαιούχους προέρχονται από την Αλβανία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ 1.500 κατάγονται από ευωπαϊκές χώρες όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και η Μεγάλη Βρετανία.
Η πλατφόρμα του κοινωνικού μερίσματος (www.koinonikomerisma.gr) έκλεισε, προκειμένου να συμπεριληφθούν κι άλλες κατηγορίες πολιτών που δεν πληρούσαν όλα τα κριτήρια αξιολόγησης στην προηγούμενη φάση της διαδικασίας.