Τελικά φιλοξενεί όντως πολλούς πρόσφυγες, αναλογικά με τον πληθυσμό της, η Ελλάδα;
Πολλοί είναι αυτοί που σπεύδουν να απαντήσουν καταφατικά, επιδιδόμενοι συχνά σε ένα ξενοφοβικό ντελίριο για… «αλλοίωση του πολιτισμού μας» ή, ακόμα χειρότερα, «του DNA μας». Και όμως, τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο αριθμός των προσφύγων που φιλοξενεί η Ελλάδα, αν και σημαντικά μεγαλύτερος από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρός.
Κοντά μας ωστόσο υπάρχει ένα κράτος που, αναλογικά με το μέγεθος, τον πληθυσμό αλλά και το ΑΕΠ του, φιλοξενεί πραγματικά μεγάλο αριθμό Σύρων προσφύγων: Πρόκειται για τον Λίβανο.
Το μικρό παραθαλάσσιο κράτος της Μέσης Ανατολής, με πληθυσμό κάτι περισσότερο από 6 εκατομμύρια και ΑΕΠ 86 δις δολάρια φιλοξενεί, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, 911.165 ανθρώπους. Πρόκειται για έναν αριθμό συντριπτικά μεγαλύτερο από τους περίπου 50.000 πρόσφυγες που φιλοξενεί η Ελλάδα, μια χώρα με πληθυσμό σχεδόν 11.000.000 και ΑΕΠ που, παρά την κρίση, αγγίζει τα 290 δις δολάρια.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία τον συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό Σύρων προσφύγων φιλοξενεί η Τουρκία, στο έδαφος της οποίας βρίσκονται 3.578.246 πρόσφυγες. Ακολουθεί ο Λίβανος με 911.165, η Ιορδανία με 661.859, το Ιράκ με 248.382, η Αίγυπτος με 128.507 και διάφορες χώρες της Βόρειας Αφρικής, στις οποίες βρίσκονται γύρω στους 33.545 πρόσφυγες.
Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες αναφέρει ότι «μετά από 7 χρόνια σύρραξης στη Συρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους. Εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες είναι αντιμέτωπες με μια φτώχεια που συνεχώς βαθαίνει.
Στη διάσκεψη για τη Συρία που γίνεται αυτές τις μέρες στις Βρυξέλλες, οι δωρητές θα πρέπει να ενισχύσουν τη δέσμευσή τους για να βοηθήσουν τους Σύρους και τις χώρες που τους έχουν υποδεχτεί.»