«Ευτυχώς που υπάρχει και η Ρωσία» και τους ενώνει. Αυτή θα μπορούσε να είναι η ουσία της συνόδου των ηγετών της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών στον Καναδά, αφού, ούτε στο ζήτημα της κλιματικής αλλαγής τα βρήκαν, ούτε καν στο εντόνως συμβιβαστικό τελικό κείμενο για το εμπόριο, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά από τους Αμερικανούς αντιπροσώπους να μην προσυπογράψουν το τελικό ανακοινωθέν της G7 που δόθηκε στη δημοσιότητα, λόγω των… «ψευδών δηλώσεων» που έκανε σε συνέντευξη Τύπου ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό.
Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, αναχωρώντας από τη σύνοδο στο Κεμπέκ για τη Σιγκαπούρη, ο Τραμπ με ανάρτησή του στο twitter χαρακτήρισε «πολύ ανέντιμες και αδύναμες» τις δηλώσεις που έκανε ο Τριντό σε συνέντευξη Τύπου, όπου υπογράμμισε ότι ο Καναδάς δεν θα εκφοβιστεί.
»Ο πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τριντό ενήργησε με τόση πραότητα και ηρεμία κατά τη διάρκεια των συναντήσεων μας στη G7 μόνο και μόνο για να δώσει μετά μια συνέντευξη Τύπου, μετά αφότου έφυγα, τονίζοντας ότι “οι δασμοί των ΗΠΑ είναι ένα είδος προσβολής και ότι δεν θα εκφοβιστεί”. Πολύ ανέντιμο και αδύναμο. Οι δασμοί μας είναι απάντηση στους δικούς του 270% στα γαλακτοκομικά προϊόντα», ανέφερε ο Τραμπ στο tweet του.
Ο πρωθυπουργός του Καναδά δεν είπε τίποτε στην συνέντευξη Τύπου των G7 που να μην είχε πει στο παρελθόν στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ανέφερε το γραφείο του Τριντό, έπειτα από το tweet Τραμπ.
«Ο πρωθυπουργός δεν είπε τίποτε που δεν είχε πει προηγουμένως – και δημοσίως και σε ιδιωτικές συνομιλίες με τον πρόεδρο», υπογραμμίζει η ανακοίνωση του γραφείου του Τριντό που αναρτήθηκε στο twitter.
Η ανακοίνωση προσθέτει ότι ο Καναδός πρωθυπουργός εξακολουθεί να εστιάζει σε ό,τι επιτεύχθηκε στη διήμερη σύνοδο στο Κεμπέκ.
Ενα, έτσι κι αλλιώς, ανούσιο «τελικό» ανακοινωθέν
Νωρίτερα, το Σάββατο, οι ηγέτες της G7 συνυπέγραψαν ένα ένα συμβιβαστικό κείμενο για το εμπόριο έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις, που δεν επιλύει την τρέχουσα διαφωνία των ΗΠΑ και των έξι εταίρων της για τους δασμούς.
«Τονίζουμε τον κρίσιμο ρόλο ενός διεθνούς εμπορικού συστήματος που βασίζεται σε κανόνες και συνεχίζουμε να πολεμάμε τον προστατευτισμό», υπογραμμίζει το τελικό ανακοινωθέν των 28 σημείων και των οχτώ σελίδων. Η αναφορά σε αναγκαίους συλλογικούς «κανόνες» αποτελούσε μια προϋπόθεση των Ευρωπαίων, που αποδοκιμάζουν τις απειλές για εμπορικό πόλεμο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.
Το τμήμα του κειμένου που αναφέρεται στο εμπόριο, σε αντίθεση με εκείνο για το κλίμα, υπογράφηκε και από τις επτά χώρες της G7, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, ως αποτέλεσμα των επίπονων διαπραγματεύσεων που συνεχίστηκαν έως το Σάββατο.
Η ανακοίνωση περιλαμβάνει συγκεκριμένες απαιτήσεις του προέδρου των ΗΠΑ. Χρησιμοποιεί τη λέξη «αμοιβαία» για το ελεύθερο εμπόριο, το οποίο πρέπει επίσης να είναι «ελεύθερο, δίκαιο και αμοιβαία επωφελές».
«Δεσμευόμαστε να εκσυγχρονίσουμε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (WTO) για να γίνει πιο δίκαιος το συντομότερο δυνατόν. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μειώσουμε τους δασμολογικούς φραγμούς, τους μη δασμολογικούς φραγμούς και τις επιδοτήσεις», σημειώνεται στο κείμενο.
Η εξάλειψη αυτών των εμποδίων στο εμπόριο ήταν ένα από τα σημεία που τόνισε ο Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνόδου.
Εντούτοις, μια ένδειξη ότι οι τωρινές εντάσεις γύρω από το εμπόριο δεν υποχώρησαν, ήταν ότι ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό, ο οικοδεσπότης της συνόδου, επιβεβαίωσε ότι η χώρα του θα επιβάλει από 1η Ιουλίου δασμούς ως αντίποινα σε εκείνους που επέβαλε η Ουάσινγκτον σε χάλυβα και αλουμίνιο.
Τους ενώνει μόνο… η Ρωσία
Το μόνο που ένωσε τους ηγέτες G7 ήταν… η Ρωσία. Την οποία κάλεσαν να «σταματήσει να υπονομεύει τις δημοκρατίες», διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμοι να εντείνουν τις κυρώσεις εις βάρος της Μόσχας αν κριθεί αναγκαίο.
Οι ηγέτες των ΗΠΑ, του Καναδά, της Ιαπωνίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Βρετανίας εξέδωσαν μια ανακοίνωση διατυπωμένη σε αυστηρή γλώσσα, λίγες ώρες μετά την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για επανένταξη της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά.
«Καλούμε τη Ρωσία να σταματήσει την αποσταθεροποιητική της συμπεριφορά, την υπονόμευση των δημοκρατικών συστημάτων και τη στήριξή της στο συριακό καθεστώς», ανέφεραν οι ηγέτες στο κοινό ανακοινωθέν τους στο τέλος της συνόδου κορυφής στο Λα Μαλμπέ στο Κεμπέκ του Καναδά.
Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν την επίθεση στο Σάλσμπερι στη Βρετανία ενάντια σε έναν Ρώσο πρώην πράκτορα με χρήση ενός ρωσικού στρατιωτικού τύπου νευροτοξικού παράγοντα, τονίζοντας ότι εξαιρετικά πιθανό η Μόσχα να ευθύνεται για αυτή την επίθεση, καθώς δεν υπάρχει άλλη εύλογη εξήγηση. Το Κρεμλίνο έχει διαψεύσει κατηγορηματικά και επανειλημμένα οποιαδήποτε εμπλοκή με την επίθεση.
Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν την Παρασκευή, χωρίς να αναφερθούν ονομαστικά στη Ρωσία, να ανταλλάζουν μεταξύ τους πληροφορίες και να συνεργάζονται με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου και εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης για την αποτροπή ξένης ανάμιξης σε εκλογές. Το Κρεμλίνο έχει αρνηθεί τις κατηγορίες των ΗΠΑ και άλλων ευρωπαϊκών χωρών για ρωσική ανάμιξη στις εκλογές τους.
Το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε σε μια συνέντευξη Τύπου ότι το ζήτημα της επιστροφής της Ρωσίας στην Ομάδα των Επτά συζητήθηκε. Η Ρωσία ήταν μέλος της τότε G8 και αποβλήθηκε το 2014 μετά την προσάρτηση της Κριμαίας.
«Η επανένταξη της Ρωσίας θα ήταν ένα θετικό πράγμα», δήλωσε ο Αμερικάνος πρόεδρος, με τον Ιταλό νέο πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να εκφράζει παρόμοια γνώμη.
Αλλά το τελικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε ήταν σε διαφορετικό τόνο, και υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της Δύσης ενάντια στη Ρωσία θα συνεχιστούν όσο η Μόσχα αποτυγχάνει να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με βάση το σύμφωνο του Μινσκ ως προς τη σύρραξη στην Ουκρανία, διαμηνύοντας ότι οι κυρώσεις μπορούν ακόμη να ενταθούν.
«Επαναδιατυπώνουμε την καταδίκη μας για την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας και επανεπιβεβαιώνουμε τη διαρκή μας στήριξη στην ουκρανική κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων», σημειώνει το ανακοινωθέν της G7.
«Η συνέχιση των κυρώσεων συνδέεται σαφώς με την αποτυχία της Ρωσίας να επιδείξει πλήρη εφαρμογή των δεσμεύσεων της στις συμφωνίες του Μίνσκ και στο σεβασμό για την ουκρανική κυριαρχία».
Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι θα καλωσορίσει τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν στην επόμενο σύνοδο της G7 που θα διεξαχθεί τον επόμενο χρόνο στη Γαλλία, αλλά μόνο αν η Ρωσία τηρήσει τις δεσμεύσεις της στη συμφωνία του Μινσκ.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό τόνισε ότι είπε στον Τραμπ ότι δεν έχει το παραμικρό ενδιαφέρον να δει τη Ρωσία να επιστρέφει στη G7, ενώ η βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χαιρέτισε το τελικό ανακοινωθέν που αναγνωρίζει την ανάγκη για διατήρηση των κυρώσεων εις βάρος της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, η Μόσχα «δεν ζήτησε ποτέ να επανέλθει» στην G8 και θεωρεί σε κάθε περίπτωση πως η G20, ένα διευρυμένο φόρουμ των αναδυομένων χωρών, είναι «το πλέον υποσχόμενο σχήμα».