Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, δήλωσε πως το κόμμα του είναι αντίθετο με τη συμφωνία των Πρεσπών και θα την καταψηφίσει όταν έρθει στην ελληνική Βουλή, αλλά θα την σεβαστεί σε περίπτωση κύρωσης της. Ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση που η ΝΔ γίνει κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις για τις μεταρρυθμίσεις λιτότητας που έχει αναλάβει η σημερινή κυβέρνηση.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως η ΝΔ θα καταψηφίσει τη συμφωνία των Πρεσπών για την ονομασία της ΠΓΔΜ, αλλά θα την σεβαστεί σε περίπτωση που κυρωθεί από την ελληνική Βουλή.
«Έχω καταστήσει σαφές ότι δεν θεωρώ καλή αυτή τη συμφωνία. Η Νέα Δημοκρατία θα την καταψηφίσει, όποτε κι αν αυτή έρθει προς ψήφιση. Αλλά προφανώς οφείλω να τη σεβαστώ ως εθνική δέσμευση της Ελλάδας εφόσον αυτή κυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο. Η Κυβέρνηση έχει παραχωρήσει στον βόρειο γείτονα μας κάτι που καμία άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν θα διανοούνταν να κάνει: να αναγνωρίσει “μακεδονική εθνότητα” και “μακεδονική γλώσσα” παρά το γεγονός ότι η χώρα θα ονομαστεί “Βόρεια Μακεδονία”. Αυτό είναι παράδοξο».
Σε ερώτηση που του τέθηκε για το ότι ο όρος «μακεδονική γλώσσα» έχει χρησιμοποιηθεί στα έγγραφα του ΟΗΕ από το 1977, υποστήριξε πως υπάρχει διαφορά στη χρήση της ονομασίας και επισήμανε πως πολλοί άνθρωποι στη Βόρεια Ελλάδα είναι οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης.
«Δεν είναι το ίδιο πράγμα. Το σκοπιανό είναι ένα ευαίσθητο θέμα. Η πλειοψηφία των Ελλήνων απορρίπτει τη συμφωνία. Ειδικά στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί άνθρωποι είναι οργισμένοι. Επίσης, εκατοντάδες ελληνικές εταιρείες χρησιμοποιούν τον όρο “μακεδονικό” για τα προϊόντα τους. Δεν θα μας πείραζε αν λέγαμε ότι η γλώσσα που ομιλείται στα Σκόπια είναι η Σλαβομακεδονική, αλλά όχι η Μακεδονική. Στη γειτονική μας χώρα θα γίνει δημοψήφισμα και πιστεύω ότι η συμφωνία θα γίνει αποδεκτή. Στην Ελλάδα το δημοψήφισμα δεν θα είχε καμία τύχη [να περάσει η συμφωνία]. Να ξεκαθαρίσω ότι σε καμία περίπτωση δεν θέλω να γίνει δημοψήφισμα διότι πιστεύω ότι το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίζει για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτό όμως είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίσει. Ο κ. Τσίπρας δεν μας συμβουλεύτηκε ούτε σε αυτήν την περίπτωση. Θέλει να χρησιμοποιήσει το σκοπιανό για να διασπάσει τη Νέα Δημοκρατία αλλά εμείς δεν πρόκειται να παίξουμε το παιχνίδι του. Είναι σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας η Νέα Δημοκρατία να παραμείνει ενωμένη και σύντομα να συγκροτήσει μια σταθερή φιλοευρωπαϊκή κυβέρνηση».
Δεσμεύεται για συνέχιση των μνημονιακών υποχρεώσεων
Σχετικά με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, ο πρόεδρος της ΝΔ ξεκαθάρισε πως σε περίπτωση που γίνει πρωθυπουργός θα τηρήσει τα όσα έχουν συμφωνηθεί. Υποστήριξε πως με τη σημερινή κυβέρνηση δεν υπάρχει αισιοδοξία στους πολίτες, παρά τα όσα ισχυρίζεται το Μαξίμου.
«Εμείς λέμε ότι όσο ταχύτερα γίνουν οι εκλογές, τόσο το καλύτερο. Η Κυβέρνηση Τσίπρα δεν έχει τίποτε να προσφέρει στη χώρα. Στις 20 Αυγούστου λήγει το τρίτο και τελευταίο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Χρειαζόμαστε μια νέα κυβέρνηση που θα οδηγήσει τη χώρα στο μέλλον. Η οικονομία δεν αναπτύσσεται με εξαίρεση τον τομέα του τουρισμού. Και κανείς δεν μιλά για το ιδιωτικό χρέος, το οποίο έχει αυξηθεί σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια, από 80 δισ. σε 130. Αναφέρομαι στα χρέη των πολιτών στην εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία και τις τράπεζες. Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που έχουν χάσει την ελπίδα.
Οι άνθρωποι δεν θα αισθανθούν καμία πραγματική αλλαγή. Οι φόροι ήταν και παραμένουν πολύ υψηλοί. Οι συντάξεις θα περικοπούν για άλλη μια φορά. Το έχει άλλωστε συμφωνήσει αυτό ο κ. Τσίπρας. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία αισιοδοξία. Εάν η κατάσταση ήταν τόσο καλή όσο η κυβέρνηση προσπαθεί να την παρουσιάσει, τότε γιατί οκτώ στους δέκα Έλληνες πολίτες ισχυρίζονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις ότι δεν βλέπουν φως στην άκρη του τούνελ; Πέραν αυτών, είναι γνωστό ότι και μετά τη λήξη του προγράμματος, θα συνεχιστεί η επιτήρηση της Ελλάδος από τους πιστωτές.
Όσο μεγαλύτερη ανεξαρτησία έχουμε, τόσο καλύτερο είναι για εμάς. Το πρόβλημα είναι το έλλειμμα εμπιστοσύνης. Εάν υπήρχε αρκετή εμπιστοσύνη ότι θα μπορούσαμε να εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε συμφωνήσει, τότε δεν θα χρειαζόταν ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός επιτήρησης. Και είναι η πρώτη φορά που υπάρχει ένας τόσο αυστηρός μηχανισμός. Στην περίπτωση της Πορτογαλίας, της Ιρλανδία και της Κύπρου δεν υπήρχε αυτή η επιτήρηση».
Ικανοποίηση Μαξίμου για «τον επώδυνο συμβιβασμό Μητσοτάκη»
To Μέγαρο Μαξίμου τόνισε πως ο πρόεδρος της ΝΔ εκτίθεται διεθνώς, καθώς αλλάζει τα όσα λέει περί τέταρτου μνημονίου. Η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, έκανε λόγο για «γενναιότητα» του Κ. Μητσοτάκη και γελοιοποίηση του κόμματος του.