Την Κυριακή 12 Αυγούστου, 15 ομάδες καλλιτεχνών της Κρήτης μετατρέπουν, από τις 19:00 μέχρι και τις 00:00, ένα χωριό σε χώρο θεάτρου, κάνοντας κάθε δρόμο, αυλή και ανοιχτό χώρο, μέρος ενός μεγάλου σκηνικού και το χωριό Κερά, μια Σκηνή.
Ερμηνείες αποσπασμάτων γνωστών ελληνικών θεατρικών έργων και κείμενων, μικρής διάρκειας, που πραγματεύονται τα σημαντικότερα γεγονότα της ελληνικής ιστορίας από τον 17ο αι. έως και σήμερα, ξεκινούν από νωρίς το απόγευμα και συνεχίζονται μέχρι τα μεσάνυχτα σε έναν κύκλο ροής με επαναλήψεις. Ο θεατής οποιαδήποτε ώρα μπει στο χωριό, έχει τη δυνατότητα με τη βοήθεια του χάρτη να ανακαλύψει τους σταθμούς και να παρακολουθήσει θέατρο.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης Κερά μια Σκηνή, θα φιλοξενηθούν ειδικά σχεδιασμένες δράσεις θεάτρου για παιδιά, με παιχνίδια γνωριμίας, αφήγηση παραμυθιών και κατασκευές, υπό την καθοδήγηση εξειδικευμένων παιδαγωγών, οι οποίες θα ξεκινήσουν στις 18:00 το απόγευμα και θα διαρκέσουν έως τις 21:00.
Tο κοινό θα μπορεί να παρακολουθήσει το σύνολο των δράσεων με γενική είσοδο 7 ευρώ και δωρεάν είσοδο για τα παιδιά κάτω των 10 ετών.
Οι θεατές θα έχουν τη δυνατότητα να επισκεφτούν το χωριό από τις 17:30.
Κείμενα για τον έρωτα, το θάνατο, τις κοινωνικοπολιτικές συνθήκες αλλά και τις μικρές και μεγάλες δυσκολίες της ζωής των ανθρώπων στην Ελλάδα του τότε και του τώρα.
Ερμηνείες μικρής διάρκειας, αποσπάσματα θεατρικών έργων, αφήγηση παραμυθιών, θέατρο για όλες τις ηλικίες και χορός, δημιουργούν θεατρική τελετουργία που φέρνει τον θεατή σε επαφή με τις απαρχές της θέασης και της δραματουργίας, μετατρέποντας το χωριό σε ένα ζωντανό πυρήνα πολιτισμικής διάστασης. Οι ιστορίες του Θεάτρου μπλέκονται με τις ιστορίες του χωριού, των κατοίκων και την ιστορία του κάθε επισκέπτη-θεατή. Έτσι το Θέατρο γίνεται ένα παιχνίδι που αλλάζει τα συμβατικά κάδρα θέασης και κάνει την Τέχνη βίωμα.
Συντελεστές:
Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Μέτη Παναγιωτοπούλου
Δραματουργία- Αφήγηση: Εταιρεία Θεάτρου Θέση
Μουσική Αφήγηση: Μπαμ
Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Παπαευαγγελίου
Σκηνική Επιμέλεια: Μικέλα Παπαδουλάκη, Γιώργος Κοκολάκης
Υποστήριξη Καλλιτεχνών: Αρχόντισσα Κοκοτσάκη
Υποστήριξη Παραγωγής: Γιάννης Γιαννακάκης
Καλλιτέχνες:
Hippotheatre group (Φώτης Δούσσος, Αλέξης Ράπτης, Κατερίνα Συναπίδου)
Φαίδρα Πισιμίση, Μάνος Καρτέρης,
Χρήστος Ροδάμης, Μυρτώ Τσιγκουνάκη, Θεώνη Κουτσουνάκη
Ιώ Ασηθιανάκη-Theatre 73100
Σταύρος Λιλικάκης, Αλέξανδρος Κυριακάκης
Θέατρο του παπουτσιού πάνω στο δέντρο (Βαλεντίνα Παπαδημητράκη, Αλέξανδρος Ιερωνυμίδης)
Ζωή Ξανθοπούλου, Άρης Ντελία
Φανή Γεωργακάκη
Θεατροδρόμιο (Χρόνης Σαμπουτζάκης, Φρίξος Μανασάκης)
Κωνσταντίνος Μπιμπής, Λίλα Μπακλέση
Γεωργία Πολοπετράκη
Σκηνή Χωρίς Όρια (Στέλλα Σκορδαρά, Αθηνά Μαθιουδάκη, Αγγελική Κουρνιδάκη)
Ομάδα Σύγχρονου Χορού Ανδρονίκης Μαραθάκη (Ανδρονίκη Μαραθάκη, Λήδα Δάλλας, Εμμανουέλα Kορκή, Λουκιανή Παπαδάκη, Άρια Σταματάκη)
Εταιρεία Θεάτρου Θέση (Τρυφωνία Αγγελίδου, Διαμαντής Αδαμαντίδης, Αχιλλέας Αναγνώστου, Γιάννης Σαμψαλάκης, Μαρία Χάνου)
Μπαμ (Θεοδώρα Αθανασίου, Γλαύκος Σμαριανάκης, Χαρούλα Τσαλπαρά).
Δράσεις Θεάτρου για Παιδιά:
Το Φτου και Βγαίνω παίζει θέατρο
Μία παραστατική αφήγηση τριών ιστοριών από τις εκπαιδευτικούς Άννα Νεμπαυλάκη και Ελένη Γουβεράκη, που φέρουν μηνύματα θετικής ενθάρρυνσης με στόχο την ανάπτυξη της αυτοεκτίμησης των παιδιών.
Θεατρικές μάσκες από την εικαστικό Λαμπρινή Μποβιάτσου, θα βοηθήσουν τα παιδιά να ζωντανέψουν και τα ίδια αυτές τις ιστορίες μαζί με κίνηση και λόγο, με τη βοήθεια της θεατρολόγου Άννας Κοντολέων. Φωτογραφικά στιγμιότυπα από τη δράση αυτή θα είναι διαθέσιμα από τον φωτογράφο Νίκο Καμπιανάκη.
Εργαστήριο θεατρικού παιχνιδιού και μουσικοκινητικής αγωγής « Σπείρες ζωής»
Το εργαστήριο απευθύνεται σε μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου και υλοποιείται από την εκπαιδευτικό με ειδίκευση στην πολιτιστική διαχείριση Μαρία Δρακάκη, και την εκπαιδευτικό μουσικής αγωγής Κατερίνα Καρυωτάκη.
Με αφετηρίες από τη δίνη της σπείρας που δημιουργεί τη ζωή, τα παιδιά θα κληθούν να αναζητήσουν και να εκφράσουν, μέσα από την τεχνική του θεατρικού παιχνιδιού και με τη βοήθεια μουσικοκινητικών παιχνιδιών, τη σπείρα της δικής τους ζωής.
Του Χωριού τα Παραμύθια
Οι εκπαιδευτικοί Λένα Βερυκάκη και Γιάννης Φουντουλάκης αφηγούνται παραδοσιακά παραμύθια της περιοχής και οργανώνουν διαδραστικά παιχνίδια για παιδιά ηλικίας 4 έως 7 ετών, ζωντανεύοντας τους ήρωες παραμυθιών μέσα από κατασκευές, με στόχο τα παιδιά να δημιουργήσουν τις δικές τους ιστορίες.
Μια μέρα στο αρχαίο θέατρο με τον Ευτύχιο, απο την αρχαιολόγο-μουσειολόγο Χρυσάνθη Σημανδηράκη
Ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την διαδικασία της προετοιμασίας μιας θεατρικής παράστασης στην αρχαιότητα, σχεδιασμένο για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, με παιχνίδι γνωριμίας, αφήγηση παραμυθιού και κατασκευή θεατρικής μάσκας.