Να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους μέσα από ενιαίο συνδικαλιστικό και συνεταιριστικό μέτωπο για τη στήριξη των τιμών παραγωγού του αιγοπρόβειου γάλακτος και κρέατος συμφώνησαν σε μεγάλη σύσκεψη, στα γραφεία του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων, οι φορείς των κτηνοτρόφων της Κρήτης και της υπόλοιπης Ελλάδας.
Η προσπάθεια, όπως είπαν, γαλακτοβιομηχανιών και τυροκόμων να πάρουν όσο γίνεται πιο κάτω το γάλα που παράγουν θα πρέπει να σταματήσει «εδώ» και, με τη νέα γαλακτοπαραγωγική περίοδο, οι ίδιοι οι συνεταιρισμοί των αιγοπροβατοτρόφων να καταλήξουν σε μια ενιαία τιμή, κάτω από την οποία να μη δέχονται να διαθέτουν σε κανέναν τον “λευκό χρυσό” που λέγεται γάλα γίδινο και πρόβειο!
«Οι τιμές που δόθηκαν πέρυσι, και σύμφωνα με ανακοινώσεις που έρχονται στη δημοσιότητα τις τελευταίες μέρες για τη νέα περίοδο, έχουν σαν αποτέλεσμα τον αφανισμό του κλάδου. Ενός κλάδου που έχει 100.000 εκμεταλλεύσεις, απασχολεί 400.000 άτομα, δίνει δουλειά σε άλλα τουλάχιστον 15 επαγγέλματα και συνεισφέρει πολλά χρήματα στο ΑΕΠ, έχοντας τη φέτα ως “ναυαρχίδα”. Παράλληλα, στα χρόνια της κρίσης πολλοί νέοι άνθρωποι παρέμειναν στην επαρχία και επένδυσαν χρήματα και ελπίδες στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου και ξαφνικά βρίσκονται μετέωροι μαζί με όλο τον υπόλοιπο κλάδο», αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση.
Σε αντίδραση για τις εξευτελιστικές τιμές που ανακοινώθηκαν ομόφωνα από όλους τους φορείς αποφασίστηκε «ενιαία έκφραση και δράση του κλάδου της κτηνοτροφίας ενάντια στους μεταποιητές του γάλακτος, τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, με αποφασιστικότητα και συσπείρωση.
Είμαστε αποφασισμένοι να καταγγείλουμε όλες τις παρανομίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και υπεύθυνους που οδήγησαν τις τιμές τους γάλακτος στη σημερινή κατάσταση.
Δηλώνουμε όλοι μαζί ότι θα αγωνιστούμε δυναμικά για το επάγγελμά μας, το οποίο στηρίζει την εθνική οικονομία, και δε θα επιτρέψουμε σε κανέναν να μας διώξει από αυτό».
Το ψήφισμα υπογράφουν η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), και πολλοί άλλοι, ενώ από την Κρήτη εκπροσωπήθηκε ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Ρεθύμνου.
«Στην Κρήτη μεγαλύτερο το πρόβλημα»
«Αν εμείς στην υπόλοιπη Ελλάδα έχουμε πρόβλημα λόγω κόστους, όλοι μπορούμε να φανταστούμε πόσο μεγαλύτερο είναι το πρόβλημα για την επιβίωση των κτηνοτρόφων της Κρήτης, όπου το κόστος των ζωοτροφών είναι τουλάχιστον ένα 30% πάνω σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα», τόνισε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” την Παρασκευή, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας Παναγιώτης Πεβερέτος. «Για πρώτη φορά», όπως λέει, «οι κτηνοτρόφοι, ξεπερνώντας τις όποιες διαφωνίες τους, συμφώνησαν ότι πρέπει να πάνε όλοι μαζί για να σωθούν. Γιατί τα πράγματα είναι πάρα πολύ άσχημα, κυρίως στην αιγοπροβατοτροφία. Στο γάλα δηλαδή και στο κρέας. Βγάλαμε ένα ψήφισμα όπου δε βάζουμε όλα τα αιτήματα που έχουμε. Αλλά καταλήξαμε σε μια επιτροπή που θα ασχοληθεί με τα αιτήματα τα οποία θα θέσουμε στην κυβέρνηση»…
Ο Παναγιώτης Πεβερέτος κάνει ιδιαίτερη αναφορά «στη συμπίεση των τιμών του γάλακτος αλλά και στις τιμές του κρέατος. Και συμφωνούμε όλοι να διεκδικήσουμε τον έλεγχο των εισαγωγών, τον έλεγχο της εσωτερικής αγοράς με τις ελληνοποιήσεις, διότι πωλούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων σαν ελληνικά ενώ είναι εισαγόμενα. Και ζητάμε από το κράτος να θεσπίσει αυστηρά πρόστιμα σε βάρος όσων πιάνονται να παρανομούν και όχι με τα σημερινά πρόστιμα που είναι αστεία μπροστά στα τεράστια κέρδη όσων παρανομούν»…
Σύμφωνα με την άποψη του προέδρου του ΣΕΚ, θα πρέπει να θεσπιστούν πρόστιμα επί του τζίρου της προηγούμενης χρονιάς σε βάρος όσων θα εντοπίζονται να ελληνοποιούν κτηνοτροφικά προϊόντα, σε ποσοστά τέτοια που θα τους “πονέσουν” ώστε να μην ξανακάνουν τα ίδια.
«Βάζουμε και το αίτημα να μας αναπληρώσουν ένα μέρος του εισοδήματος που έχουμε χάσει, ιδιαίτερα το 2018. Θυμίζουμε ότι γύρω στα 70 εκατομμύρια ευρώ έχουν αφαιρεθεί από τις τσέπες των κτηνοτρόφων και έχουν πάει στις τσέπες των τυροκόμων»…
Κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην Κρήτη, ο Παναγιώτης Πεβερέτος τονίζει: «Όταν έφεραν γάλα γύρω στους 100.000 τόνους από τρεις-τέσσερις χώρες το 2016-2017 και το έκαναν παράνομα φέτα ή άλλο τυρί, το οποίο το πούλαγαν σαν ελληνικό, αυτό δεν επηρεάζει και την Κρήτη; Δεν επηρεάζει την κεφαλογραβιέρα; Δεν επηρεάζει τα άλλα τυριά της Κρήτης; Προφανώς και τα επηρεάζει»… Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΕΚ λέει ότι όσα λέγονται από τους τυροκόμους και τις γαλακτοβιομηχανίες περί μεγάλων αποθεμάτων τυριών λέγονται εκ του πονηρού, με στόχο την ολοένα και μεγαλύτερη συμπίεση των τιμών προς τα “τάρταρα”…
neakriti.gr