Μέσα στα επιτρεπτά όρια, που συνήθως βρίσκουμε τα αιωρούμενα σωματίδια στην πόλη, μετρήθηκαν και οι τιμές στην περιοχή γύρω από το Πανεπιστήμιο Κρήτης μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε σε τμήμα των παλαιών εγκαταστάσεών του στη Λ. Κνωσού».
Οι καθησυχαστικές δηλώσεις ανήκουν στον ομότιμο καθηγητή Περιβαλλοντικής Χημείας και πρώην Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Ευριπίδη Στεφάνου, μετά την ολοκλήρωση των πρώτων μετρήσεων.
Οι μετρήσεις που άρχισαν μόλις έσβησε η πυρκαγιά έδειξαν την ύπαρξη αιωρούμενων σωματιδίων 40μg ανά κυβικό μέτρο.
«Ευτυχώς οι μετρήσεις έδειξαν ότι είμαστε μέσα στα όρια που συνήθως μετράμε στο Ηράκλειο. Η άμεση παρέμβαση της Πυροσβεστικής ήταν πολύ σημαντική και συνέδραμε ώστε να μην απλωθούν πάρα πολύ ούτε οι ρυπαντές που συνήθως εκπέμπονται σε μια πυρκαγιά» ανέφερε μιλώντας στον Σκάι Κρήτης 92.1 ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας ότι και γι’ αυτόν τον λόγο, ειδικά σήμερα, τα σωματίδια ήταν λίγο πιο κάτω στην περιοχή της Κνωσού, από αυτά που συνήθως έχουμε στο κέντρο της πόλης.
Οι μετρήσεις έγιναν από την Ομάδα του Εργαστηρίου Περιβαλλοντικών και Χημικών Διεργασιών του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνεννόηση με τον Αναπληρωτή Υπουργό Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη.
Στήθηκαν δύο δειγματολήπτες, ένας σε κοντινό δημοτικό σχολείο και ένας στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο για τη μέτρηση των αιωρούμενων σωματιδίων, που είναι παράμετροι οι οποίοι δείχνουν εκπομπές ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον στοιχειακό άνθρακα που είναι παράμετρος ενδεικτική των εκπομπών που έχουμε από καύσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Στεφάνου δεν κρίθηκε σκόπιμη η συνδρομή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «αναμένουμε ωστόσο να έρθει ένα συνεργείο και από τον «Δημόκριτο» με το οποίο έχουμε συνεργαστεί και πιο παλιά, όταν αφαιρέθηκε ο αμίαντος από τους εσωτερικούς χώρους του Πανεπιστημίου. Προσωπικά δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει τέτοια επιβάρυνση γιατί είχαμε αφαιρέσει τα υλικά εκεί όπου έγινε η πυρκαγιά»