Παρά τον πανικό που έχει δημιουργηθεί με τον κυκλώνα που μπορεί να περάσει και από την Κρήτη, αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που εμφανίζεται το φαινόμενο ούτε θα είναι και η τελευταία. Μάλιστα, το φαινόμενο θα εμφανίζεται όλο και πιο συχνά τα επόμενα χρόνια και για αυτό καλό θα είναι ούτε να δημιουργούμε πανικό, ούτε να μεγενθύνουμε τις επιπτώσεις του φαινομένου. Είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε. Το φαινόμενο άλλωστε δεν πρέπει να σχετίζεται με τα αντίστοιχα φαινόμενα που παρατηρούνται στην Αμερική αφού τα μεγέθη είναι απολύτως διαφορετικά
Πιο πρόσφατα το φαινόμενο εμφανίστηκε στην Κρήτη στα τέλη του Οκτώβρη του 2016. Τότε, δεν είχαν δώσει κάποιο εντυπωσιακό όνομα στον κυκλώνα, και ανώνυμος πέρασε από τη γειτονιά μας και έφυγε.
Ο “κυκλώνας” προκάλεσε αρκετά προβλήματα τα οποία ιδιαίτερα στα λιμάνια ενώ με οδηγία που είχε δωθεί συνιστούνταν προσοχή προς τους οδηγούν λόγω κυρίως του κινδύνου ή των κατολισθήσεων που ήδη είχαν συμβεί σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου.
Στο Λασίθι υπήρξε πυκνή ομίχλη ενώ υπήρξαν διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές του νησιού.
Στην Παλιά Πόλη των Χανίων ένα τμήμα εγκατελλειμμένου κτιρίου στην οδό Μίνωος έπεσε.
Δείτε και σχετικά βίντεο από την τελευταία εμφάνιση του εντυπωσιακού κατά τα άλλα φαινομένου στην Κρήτη:
Οι «medicanes» (σύντμηση του mediterranean hurricanes) ή αλλιώς μεσογειακοί τροπικοί κυκλώνες είναι ένα σπάνιο φαινόμενο που παρατηρήθηκε εδώ και μερικές δεκαετίες στη Μεσόγειο και ακόμη βρίσκεται υπό μελέτη. Οι κυκλώνες αυτοί – οι οποίοι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, μπορεί να προϋπήρχαν, αλλά έγιναν αντιληπτοί από τη δεκαετία του 1980 και μετά χάρη στην ανάπτυξη των δορυφόρων – διχάζουν τους επιστήμονες.
Η μεσογειακή καταγωγή τους κάνει πολλούς να διστάζουν να χρησιμοποιήσουν τον χαρακτηρισμό «τροπικός» για τα συστήματα του είδους. Παρ’ όλα αυτά τόσο οι συνθήκες δημιουργίας τους όσο και τα χαρακτηριστικά τους μοιάζουν πολύ με εκείνα των τυφώνων που γεννιούνται στα χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, αν και σε μικρότερα «μεγέθη».
«Είναι μικρότερης κλίμακας από τους τροπικούς κυκλώνες. Εμφανίζουν κοινά χαρακτηριστικά, αλλά είναι γενικά μικρότερης κλίμακας τόσο στις διαστάσεις του νεφικού σχηματισμού, που είναι μικρότερες, όσο και στη βροχόπτωση ή στους ανέμους που τους συνοδεύουν» εξηγεί ο Μιχάλης Σιούτας. «Σημασία όμως έχει ότι υπάρχουν».
Οχι μόνο υπάρχουν, αλλά ο πρώτος μεσογειακός τροπικός κυκλώνας που έχει καταγραφεί επισήμως στην Ιστορία, τον Ιανουάριο του 1982, είχε περάσει από τη γειτονιά μας, κάνοντας, ερχόμενος από τη Λιβύη και τη Σικελία, μια βόλτα στα ανοιχτά της Πελοποννήσου, της Κρήτης και της Ρόδου προτού στρίψει για να κατευθυνθεί ξανά προς τη Σικελία. Εκτοτε και άλλοι medicanes έχουν περάσει «ξυστά» ή εξασθενώντας από το Ιόνιο, αφού οι περισσότεροι κυκλώνες του είδους φαίνονται προς το παρόν να σχηματίζονται στα ανοιχτά της Σικελίας. Πολλοί έχουν διαλυθεί χωρίς να «χτυπήσουν» τις ακτές, κάποιοι όμως έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές με τους ανέμους τους (στη Μαγιόρκα το 1996 ή στην Καλαβρία την ίδια χρονιά). Ο πιο καταστρεπτικός ήταν εκείνος που έπληξε τη Γαλλία και την Ιταλία τον Νοέμβριο του 2011 προκαλώντας εκτεταμένες πλημμύρες και αφήνοντας πίσω του εκτεταμένες καταστροφές και 11 νεκρούς.
Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο “Ζορμπάς” θα χορέψει, αλλά πιθανότατα όχι στην Κρήτη…