Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Χουλουσί Ακάρ, έθεσε ζήτημα «μη στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών» σε ερώτηση που του έγινε για τη δημιουργία νέων αμερικανικών βάσεων στην Ελλάδα, ενώ υπογράμμισε ότι κανένα σχέδιο δεν είναι δυνατό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας. Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε ότι οι θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση, καλώντας την Τουρκία να δείξει προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου.
O Ακάρ ρωτήθηκε την Πέμπτη από δημοσιογράφους στην Τουρκία σχετικά με το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων και έθεσε ζήτημα «μη στρατικοποίησης των ελληνικών νησιών», ζητώντας από την Ελλάδα να σεβαστεί τις διεθνείς συνθήκες. «Να μην υπάρξουν προκλήσεις και προβοκάτσιες. Απαιτούμε σεβασμό στις διεθνείς Συνθήκες», ήταν το μήνυμα του. Επισήμανε πως η Άγκυρα παρακολουθεί στενά το θέμα, λέγοντας ότι υπάρχουν Συνθήκες που ορίζουν καθεστώς αποστρατικοποίησης σε συγκεκριμένα ελληνικά νησιά.
Την Τετάρτη ο Ακάρ είχε παραχωρήσει συνέντευξη στο πρακτορείο Anadolu, λέγοντας για ακόμη μια φορά πως κανένα σχέδιο δεν είναι δυνατό στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας και τουρκοκυπριακή πλευρά. Αφορμή στάθηκε το περιστατικό της παρακολούθησης του ερευνητικού σκάφους Μπαρμπαρός Χαϊρεττίν Πασά από την ελληνική φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».
«Να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο η Τουρκία»
Το υπουργείο Εξωτερικών απάντησε στον υπουργό Άμυνας της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και όχι βάσει των αυθαιρέτων θεωριών της Τουρκίας, καλώντας την άγκυρα να σεβαστεί τις αρχές του διεθνούς δικαίου. Σχετικά με το θέμα αποστρατικοποίησης, το ΥΠΕΞ αναφέρει ότι οι θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
«Η οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ στο σύνολό της, θα καθοριστεί βάσει του διεθνούς δικαίου και ασφαλώς όχι λαμβάνοντας υπόψη ανυπόστατες και αυθαίρετες θεωρίες που υιοθετεί η παραβάτις του διεθνούς δικαίου Τουρκία. Σε ό,τι αφορά ζητήματα αποστρατικοποίησης, οι γνωστές θέσεις της Ελλάδας απορρέουν αποκλειστικά από το διεθνές δίκαιο και τη Χάρτα του ΟΗΕ και δεν χωρούν καμία αμφισβήτηση.
Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί σε πλειοδοσία επιθετικής ρητορικής. Καλούμε την γείτονα Τουρκία να συμπεριφερθεί με την προσήκουσα σοβαρότητα και προσήλωση στις αρχές του διεθνούς δικαίου και της Χάρτας των ΗΕ».
Τα καρφιά Τσαβούσογλου και η απάντηση του ΥΠΕΞ
Την Τρίτη ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μελβούτ Τσαβούσογλου, αναφέρθηκε στις δηλώσεις του Νίκου Κοτζιά για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο στα 12 μίλια, κάνοντας λόγο για λαϊκιστικές δηλώσεις από την Ελλάδα. Παράλληλα, τόνιζε πως η Τουρκία δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψει τέτοιου είδους πλάνα.
«Η Ελλάδα πολλές φορές κάνει παρόμοιες δηλώσεις. Εκεί προηγείται ο λαϊκισμός. Είμαστε υπέρ να τεθεί με ειρηνικό τρόπο το θέμα. Εμείς δίνουμε κατάλληλες απαντήσεις και τους βάζουμε στη θέση τους. Γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες ότι δεν θα επιτρέψουμε τέτοια απόφαση».
Το υπουργείο Εξωτερικών είχε απαντήσει στα όσα είπε ο Τσαβούσογλου, τονίζοντας πως η Ελλάδα έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Παράλληλα, είχε καλέσει την Άγκυρα να σταματήσει να απειλεί και να ερμηνεύει αυθαίρετα το διεθνές δίκαιο.
«Η επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης αποτελεί νόμιμο και αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδος, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η σχετική απόφαση για επέκταση εναπόκειται αποκλειστικά στην Ελλάδα, η οποία έχει το δικαίωμα να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα όποτε και όπως η ίδια κρίνει. Το δικαίωμα αυτό ισχύει απαρεγκλίτως και δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση ή υπό διαπραγμάτευση με τρίτους. Το αυτό ισχύει ασφαλώς για όλη την επικράτεια.
Αυθαίρετες ερμηνείες του διεθνούς δικαίου και απειλές βίας από την πλευρά της Τουρκίας, όπως και η αμφισβήτηση των νομίμων δικαιωμάτων της χώρας μας, ούτε αλλάζουν το γεγονός αυτό, αλλά ούτε συμβάλλουν στις σχέσεις καλής γειτονίας».