Τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στην υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη, Σταύρου Αρναουτάκη, για την Περιφέρεια Κρήτης, εξέφρασε χθες από το Ρέθυμνο ο γραμματέας της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος, Πάνος Σκουρλέτης.
«Είναι σαφές πως δεν μιλάμε απλώς για προχωρημένες συνομιλίες, αλλά για ένα κοινό βηματισμό. Όχι απλά μια συνεργασία, αλλά μια κοινή παράταξη, γίνεται κάτι πολύ σημαντικό», ανέφερε ο κ. Σκουρλέτης σε δηλώσεις του.
Αναλυτικά για τις υποψηφιότητες που θα στηριχθούν στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Ρέθυμνο, ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε:
«Ειδικά για την περίπτωση του νυν Περιφερειάρχη είναι σαφές ότι υπάρχουν, όχι μόνο προχωρημένες συνομιλίες, αλλά συζητάμε πια και επί ενός κοινού βηματισμού. Δεν πρόκειται για μια απλή στήριξη, πρόκειται για μια συνεργασία διαφορετικών χώρων κι αυτό προσδίδει μια νέα δυναμική σ’ αυτό το εγχείρημα».
Για τον δήμο Ρεθύμνου ο κ. Σκουρλέτης εμμέσως εξέφρασε την υποστήριξή του στο νυν δήμαρχο, Γιώργο Μαρινάκη, σημειώνοντας όμως ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Προσωπικά είχα συνεργαστεί με τον κ. Μαρινάκη σε πάρα πολλά ζητήματα. Νομίζω ότι οι αυτοδιοικητικές δυνάμεις της περιοχής θα τα εκτιμήσουν όλα και θα κάνουν τις επιλογές τους. Το λέω αυτό διότι εμείς, σε αντίθεση με άλλους χώρους, δεν είμαστε της λογικής του να δίνονται κάποια χρίσματα στους υποψήφιους δημάρχους από την Αθήνα ή από κάποια κεντρικά γραφεία κομμάτων. Αυτό βλέπουμε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης, το κάνει σε κάποιες περιπτώσεις και η κ. Γεννηματά. Δεν νομίζω ότι είναι μια πρακτική που βοηθάει την Αυτοδιοίκηση».
Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στη συζήτηση που γίνεται περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, σημειώνοντας: «Οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της συνταγματικής θητείας αυτής της Κυβέρνησης, δηλαδή το φθινόπωρο του 2019. Και δεν υπάρχει κανένας λόγος να μιλάμε για κάτι διαφορετικό».
«Η χώρα, εδώ και κάποιο διάστημα- τόνισε- έχει μπει σε μια διαφορετική πορεία. Το διαπιστώνει κανείς βλέποντας καθημερινά, τις τελευταίες ημέρες να ψηφίζονται μέτρα τα οποία βρίσκονται σε μια διαφορετική κατεύθυνση από αυτά που εφαρμόζονταν τα τελευταία χρόνια. Μιλάμε πλέον για μια νέα περίοδο, για μια νέα προοπτική για την ελληνική οικονομία, αλλά και για τους ίδιους τους πολίτες. Προφανώς αυτό διαψεύδει τις προσδοκίες όλων αυτών που πίστευαν ότι η κυβέρνηση αυτή θα ήταν μια παρένθεση, ότι δεν θα τα κατάφερνε να βγει από το πρόγραμμα. Όλοι αυτοί μιλούν εδώ και πάρα πολλά χρόνια συνέχεια για εκλογές. Νομίζω ότι θα διαψευστούν και πάλι».
Ποτάμι και συμφωνία των Πρεσπών
Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στη στάση τον τελευταίο καιρό του Ποταμιού για τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Θεωρώ- είπε- ότι όσοι από την αρχή είχαν τοποθετηθεί θετικά, θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν μέχρι τέλους. Δεν είναι τέτοιος ο χαρακτήρας των εθνικών προβλημάτων ώστε, να επιτρέπεται κανείς να διαμορφώνει τη στάση του απέναντί τους μετά από παζάρια ή από άλλου είδους μικροσκοπιμότητες».
«Πρόκειται- συνέχισε- για μια μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα, για το κύρος της, για τις σχέσεις της με τους λαούς της Βαλκανικής και ιδιαίτερα για την Βόρεια Ελλάδα. Νομίζω ότι θα πρυτανεύσουν πιο ώριμες σκέψεις και στο χώρο του ΠΟΤΑΜΙΟΥ, έτσι ώστε να τηρήσει τελικά αυτό που έλεγε εξαρχής. Να υπερψηφίσει τη συμφωνία».
Όσον αφορά στα μέτρα στήριξης των πολιτών και τη στάση της αντιπολίτευσης ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν δηκτικός σημειώνοντας: «Κάποιοι τα χαρακτηρίζουν παροχολογία. Ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; Αυτοί οι οποίοι έχουν εθιστεί στη λιτότητα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί κάποια μέτρα, τα οποία ανοίγουν έναν διαφορετικό δρόμο για την κοινωνία, αυτά τα μέτρα που αναδίνουν μια διαφορετική λογική από αυτή των μνημονίων μας ενοχλούν και τα καταγγέλλουμε. Τα καταγγέλλουν αυτοί που πίστευαν ότι τα μνημόνια, ακόμη και αν δεν μας τα είχαν επιβάλλει, έπρεπε να τα εφεύρουμε και τα ονόμαζαν “ευλογία” για τον τόπο. Αναφέρομαι στα στελέχη και την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας. Αυτούς τους καταλαβαίνω. Όλοι οι υπόλοιποι όμως, νομίζω ότι έχουμε συμφέρον να βαδίσουμε σε έναν άλλο δρόμο».
Τέλος ο κ. Σκουρλέτης στάθηκε και στη στάση αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στον «Κλεισθένη 1», τονίζοντας: «Είναι ένα μεταρρυθμιστικό βήμα σε μια διαφορετική κατεύθυνση και θεωρώ ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων που ασχολούνται με την Αυτοδιοίκηση το έχει ουσιαστικά αγκαλιάσει. Δεν στέκονται θετικά απέναντι στον «Κλεισθένη» αυτοί που ξεβολεύονται. Αυτοί οι οποίοι υπηρετούσαν τη λογική ενός δημαρχοκεντρικού μοντέλου. Αυτοί που θέλανε, αν και ήταν μειοψηφία στις τοπικές κοινωνίες, να τα παίρνουν όλα. Αυτή η εποχή τελείωσε. Τώρα μπαίνουμε σε μια νέα εποχή, μεγαλύτερης χειραφέτησης για την Αυτοδιοίκηση. Δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για πιο ισχυρούς δήμους, για πιο ισχυρές περιφέρειες και νομίζω ότι ο κόσμος θα επιβραβεύσει με την ψήφο του αυτούς τους οποίους θα υπηρετήσουν ένα τέτοιο μήνυμα».