20.8 C
Chania
Saturday, November 23, 2024

Ηράκλειο: Συγκίνηση για την απώλεια του πρωτεργάτη της αντιχουντικής Οργάνωσης ΠΑΜ Νέων Ηρακλείου Ανδρέα Σαββάκη

Ημερομηνία:

Mια πολύ σημαντική προσωπικότητα του αντιστασιακού χώρου, αλλά και του χώρου των γραμμάτων, ο Ανδρέας Σαββάκης, άφησε σήμερα τη στερνή του πνοή, σε ηλικία 71 ετών, στο Βενιζέλειο νοσοκομείο όπου νοσηλευόταν.

Ο Ανδρέας Σαββάκης γεννήθηκε το 1947 και επί χούντας ανέπτυξε σημαντική δράση, μαζί με άλλους πρωταγωνιστές του αντιχουντικού αγώνα, όπως λ.χ. με τον αείμνηστο Νίκο Γιανναδάκη, με τον οποίο είχε αναπτύξει αδελφική φιλία. Για τη δράση του συνελήφθη, καταδικάσθηκε και έκανε πολλα χρόνια στη φυλακή.

Μετά την πτώση της χούντας εργάσθηκε σε πολλούς εκδοτικούς οίκους της πρωτεύουσας, μαζί με το Νίκο Γιανναδάκη. Όταν δε ο τελευταίος ανέλαβε Έφορος στη βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη, ο Ανδρέας Σαββάκης αποτελούσε το “δεξί του χέρι”. Όπως αναγνωρίζεται από όλους, η συμβολή του στην ανάπτυξη της Βικελαίας υπήρξε ανεκτίμητη.

Συλλυπητήρια δήλωση του Δημάρχου Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινού για τον θάνατο του Ανδρέα Σαββάκη

Ο Ανδρέας Σαββάκης, αφιέρωσε την νεότητά του στα ιδανικά της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας. Για την αντιδικτατορική του δράση καταδικάστηκε και φυλακίστηκε επί χρόνια. 

Η παρουσία του δίπλα στον Νίκο Γιανναδάκη, κατά το διάστημα που ως έφορος  της Βικελαίας Βιβλιοθήκης δημιουργούσε μια νέα εποχή, υπήρξε καθοριστική. Αλλά και το επόμενο διάστημα, ο Ανδρέας Σαββάκης αφοσιώθηκε ολόψυχα στην αποστολή αυτή, και προσέφερε αφειδώλευτα, σε κάθε προσπάθεια, και ιδίως στο μεγάλο εκδοτικό έργο της Βικελαίας, όλες του τις δυνάμεις.

Η απώλεια του ακριβού φίλου, αποτελεί βαρύ πλήγμα και για μένα προσωπικώς. 

Θερμά συλλυπητήρια στην οικογένειά του. 

Η Οργάνωση ΠΑΜ Νέων Ηρακλείου

Η οργάνωση Πανελλήνιο Αντιστασιακό Μέτωπο Νέων Ηρακλείου στελεχώθηκε από τους εξής νέους του Ηρακλείου:

Ανδρέα Σαββάκη, φοιτητή, 21 ετών , Γιαννίκο Κοπιδάκη, μαθητή, 17 ετών, Μανώλη Σαββάκη, μαθητή, 17 ετών, ΧάρηΚαμπιτάκη , μαθητή, 17 ετών, Γιώργο Παπαδάκη, μαθητή, 17 ετών, Κώστα Χιωτέλη, εργάτη , 16 ετών, Μιχάλη Χυντηράκη, μαθητή, 17 ετών και Διονύση Ασημακόπουλο, 17 ετών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω νέοι αυτοοργανώθηκαν ακολουθώντας τις οδηγίες των προκηρύξεων που είχε φέρει τον Ιούλιο του 1967 από την Αθήνα ο Ανδρέας Σαββάκης.

Με βάση τις οδηγίες αυτές οι νέοι αυτοί αγωνιστές κατασκεύασαν λαστιχένιες σφραγίδες με συνθήματα κατά της δικτατορίας και τύπωσαν χιλιάδες προκηρύξεις, που μοίραζαν ανά δύο κάτω από τις πόρτες ηρακλειώτικων σπιτιών και καταστημάτων.

Στις 13 Αυγούστου 1967 δύο από αυτούς συνελήφθησαν μαζί με άλλους άσχετους πολίτες  σε σχετική επιχείρηση ρουτίνας της ασφάλειας Ηρακλείου .Κατά την εξέτασή τους αποκαλύφθηκε ότι είχαν χρησιμοποιήσει πάνω στο σώμα τους τις λαστιχένιες σφραγίδες με τα αντιδικτατορικά συνθήματα. Έτσι δεν τους έμεινε περιθώριο να αρνηθούν την  ενοχή τους . Επακολούθησε πολυήμερος και φρικτός βασανισμός τους με βούρδουλα και φάλαγγα , που οδήγησε στη σύλληψη και τον ανελέητο βασανισμό και των υπολοίπων μελών της οργάνωσης.

Το πλούσιο ελληνικό λεξιλόγιο είναι φτωχό για να περιγράψει το μαρτύριο που υπέστησαν οι μικροί αυτοί ήρωες της αντίστασης. Για έναν μάλιστα από αυτούς , τον Ανδρέα Σαββάκη ο βασανισμός του στάθηκε μοιραίος  προκαλώντας του σοβαρή και ανήκεστη βλάβη της υγείας του , όπως δέχθηκε αργότερα επί δικτατορίας το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιώς με την με αριθμ. 4305/10-7-1972 απόφασή του.

Όλοι οι νέοι της οργάνωσης ΠΑΜ Νέων Ηρακλείου  προφυλακίστηκαν και παραπέμφθηκαν στο έκτακτο στρατοδικείο Χανίων, που τους καταδίκασε με την με αριθμ. 57 της 8 Σεπεμβρίου 1967 (αρ. απόφασης 57) «επί απειθεία εις διαταγήν στρατιωτικής αρχής» σε φυλάκιση 4 ετών τον καθένα.

Κρατήθηκαν δε στις φυλακές μέχρι την 27η Δεκεμβρίου 1967 οπότε αποφυλακίσθηκαν με την αμνηστία που έδωσε ο Παπαδόπουλος μετά την αποτυχία του βασιλικού πραξικοπήματος της 13ης Δεκεμβρίου 1967.

Φυσικά δεν θα ησυχάσουν και μετά την αποφυλάκισή τους θα συνεχίσουν τον αγώνα τους. Ο Ανδρέας Σαββάκης  θα μεταφέρει τη δράση του στην Αθήνα όπου μαζί με άλλους Ηρακλειώτες φοιτητές (Νίκο Γιανναδάκη, Νικηφόρο Σταματάκη, Κώστα Γιούργο, Λάλια Γιούργου) θα ενταχθούν στο ΡΗΓΑ ΦΕΡΑΙΟ, μια από τις πιο σημαντικές αντιστασιακές οργανώσεις, οπωσδήποτε δε την πιο σημαντική στο χώρο της νεολαίας.

Και η οργάνωση όμως αυτή θα εξαρθρωθεί σύντομα τον Απρίλιο του 1968 και τα προαναφερόμενα μέλη της μαζί με άλλους έλληνες φοιτητές αφού υποστούν φοβερά βασανιστήρια από την ΕΣΑ θα προφυλακισθούν και θα παραπεμφθούν στο έκτακτο στρατοδικείο Αθηνών, που με την με αριθμό 772/23-11-1968 απόφασή του θα τους καταδικάσει σε πολυετείς καθείρξεις,  20 περίπου ετών τον καθένα.

Με πληροφορίες από dikigorikisyspirosihrakleiou.blogspot.com

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ