12.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Πώς η Αμανπούρ «ξεσκέπασε» τον Γκουαϊδό με τέσσερις ερωτήσεις

Ημερομηνία:

Τέσσερις κρίσιμες ερωτήσεις χρειάστηκε η δημοσιογράφος Κριστιαν Αμανπούρ για να αποκαλύψει (παρά την θέλησή της;) το πραγματικό πρόσωπο του πραξικοπηματία Χουάν Γκουαϊδό, που αυτο-ανακηρύχθηκε πρόεδρος της Βενεζουέλας.

1) Δείχνοντας την εικόνα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον να κρατά σημειώσεις για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων στην Κολομβία, η Αμανπούρ ρώτησε τον Γκουαϊδό αν έχει ζητήσει από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε στρατιωτική επέμβαση και πώς θα αντιδρούσε σε αυτό το ενδεχόμενο.

2) Όταν ο πραξικοπηματίας πολιτικός άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αμερικανικής εισβολής, λέγοντας ότι ο λαός της Βενεζουέλας θα χρειαστεί «όποια πίεση και αν απαραίτητο να ασκηθεί», η Αμανπούρ προχώρησε στην επόμενη ερώτηση: «συνομιλείτε με τον Μαδούρο;» Και η απάντηση ήταν ένα ξερό «όχι». Ουσιαστικά ο Γκουαϊδό παπαγάλιζε τις δηλώσεις του Αμερικανού αντιπροέδρου Μάικ Πένς ότι «αυτή δεν είναι ώρα για συνομιλίες αλλά ώρα για δράση».

3) Στην προτελευταία ερώτησή της μετέφερε το μήνυμα του Πάπα ότι οι εξελίξεις θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αιματοχυσία.

4) Και τέλος του έθεσε την καθοριστική ερώτηση. «Από που βρεθήκατε εσείς κύριε Γκουαϊδό; Ξαφνικά γίνατε ο νέος ηγέτης της εθνοσυνέλευσης και «μεταβατικός ηγέτης» τον οποίο αναγνώρισαν αρκετές χώρες».
Η ερώτηση φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 80% των κατοίκων της Βενεζουέλας δεν γνώριζαν τον Γκουαϊδό πριν από μερικές εβδομάδες αλλά και το γεγονός ότι εκτινάχθηκε στην ηγεσία της εθνοσυνέλευσης με ένα μίνι «πραξικόπημα» στο εσωτερικό του κόμματός του.

Οι ερωτήσεις θα μπορούσαν να έχουν γίνει από κάποιον που διάβασε το κείμενο του Μπέρτολτ Μπρεχτ «Πέντε δυσκολίες να πεις την αλήθεια», στο οποίο εξηγεί πως μπορείς να αποκαλύπτεις την πραγματικότητα ενώ προσποιείσαι ότι στηρίζεις τον αντίπαλό σου.

Πιθανότατα, βέβαια,  οι ερωτήσεις της Αμανπούρ πηγάζουν από τον κυνισμό της αμερικανικής υπερδύναμης, που δεν διστάζει να μιλά ανοιχτά πλέον για το «δικαίωμά» της να ανατρέπει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις. Παρόλα αυτά η συνέντευξη παραμένει μια από τις ενδιαφέρουσες που έχουμε παρακολουθήσει τους τελευταίους μήνες – αν όχι τις τελευταίες δεκαετίες – και δείχνει τις ικανότητες μιας μεγάλης δημοσιογράφου.

Ειδικά αν τη συγκρίνει κανείς με τη συνέντευξη του Γκουαϊδό στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, όπου ο δημοσιογράφος ρώτησε «ποιος είναι ο πρόεδρος της Βενεζουέλας».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...