Η Φώφη Γεννηματά είπε μεταξύ άλλων για τον Ανδρέα Παπανδρέου: «Μας έμαθε να μην συμβιβαζόμαστε» και «να αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή».
Σε πανηγυρικό κλίμα και με τους ήχους του Bella ciao έκλεισαν οι εργασίες του δεύτερου συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής, με τον υποψήφιο των Ευρωσοσιαλιστών για την Προεδρία της Κομισιόν, Φραντς Τίμερμανς να ξεσηκώνει τους συνέδρους, ζητώντας τους να αντλήσουν δύναμη από το όραμα του Ανδρέα Παπανδρέου. Ακολούθησε προβολή ταινίας για τη ζωή και το έργο του Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ είχε προηγηθεί ομιλία της Φώφης Γεννηματά, που εξήρε την προσωπικότητα του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ και επανέλαβε την απόφαση του Κινήματος Αλλαγής για αυτόνομη πορεία. Η λαϊκή ορχήστρα Μίκης Θεοδωράκης έδωσε τον τόνο στη δεύτερη μέρα του συνεδρίου που ολοκληρώθηκε με την ψηφοφορία για την ανάδειξη νέας Κεντρικής Επιτροπής.
Η Φώφη Γεννηματά νωρίτερα είχε μιλήσει με θερμά λόγια για τον Ανδρέα Παπανδρέου, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «μας έμαθε να μην συμβιβαζόμαστε» και «να αγωνιζόμαστε για την Αλλαγή». Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι εμπνέει και δείχνει το δρόμο και πρόσθεσε ότι «είμαστε οι συνεχιστές μιας συναρπαστικής ιστορικής διαδρομής και κληρονόμοι μιας ιστορικής παρακαταθήκης. Όσο περνούν τα χρόνια ο Ανδρέας Παπανδρέου γίνεται ολοένα και πιο επίκαιρος».
«Καταγράφηκε στην ελληνική ψυχή, στη συλλογική συνείδηση ως χαρισματικός πολιτικός, που έχει σφραγίσει την πορεία και τις τύχες αυτού τόπου», σημείωσε και τόνισε ότι υπήρξε «απαράμιλλη ιστορική προσωπικότητα. Εθνικός ηγέτης με όραμα και στρατηγική για τη χώρα, Άξιος Κυβερνήτης που έγινε συνώνυμο της αλλαγής».
Η κ. Γεννηματά επισήμανε ακόμη ότι «παρέδωσε μια χώρα εθνικά περήφανη», κάνοντας αναφορά στο θερμό επεισόδιο με το Σισμίκ. «Ποιος δεν θυμάται τον Μάρτη του ’87 όταν όρθωσε το ανάστημα του και υποχρέωσε την Τουρκία σε υποχώρηση επιβάλλοντας την ειρήνη στην περιοχή», είπε η Φ. Γεννηματά και ακολούθως αναφέρθηκε στην κοινωνική του πολιτική.
«Ένας ριζοσπάστης και μεταρρυθμιστής πολιτικός που ως κυβερνήτης τόλμησε τις μεγάλες αλλαγές που σηματοδότησαν την ελληνική αριστερά με την ευρύτατη αναδιανομή του εισοδήματος και του πλούτου», είπε στη συνέχεια και πρόσθεσε ότι «με όπλο του την πείρα των αγώνων για τη δημοκρατία και την ισχυρή οικογενειακή πολιτική του παράδοση οδήγησε την Ελλάδα στη χρυσή δεκαετία του ‘ 80».
Παράλληλα, άφησε αιχμές για όσους τον επικαλούνται, λέγοντας ότι «αυτοί που τον κυνήγησαν τον μνημονεύουν. Αυτοί που τον κατηγόρησαν προσπαθούν να τον αντιγράψουν. Αυτοί που τον διέβαλαν τον αναγνωρίζουν.Κι αυτοί που προσπάθησαν να ξαναγράψουν την ιστορία απέτυχαν.Η ιστορία εκδικείται τους παραχαράκτες και περιγελά τους αντιγραφείς γιατί αυτό που καταγράφει είναι η ζωντανή ιστορική πράξη».
Οι συμμαχίες
Η βασική τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά έβγαλε πάντως και μια είδηση που αφορά το μετεκλογικό πολιτικό σκηνικό. Βάσει των όσων είπε χθες η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, το κόμμα θα εμπλακεί σε σενάρια κυβερνητικής συνεργασίας, μόνο εφόσον η διερευνητική εντολή καταλήξει στα χέρια του ΚΙΝΑΛ.
Βάσει λοιπόν αυτού του σεναρίου, η κυρία Γεννηματά είπε πως «θα προτείνουμε με απόλυτη συναίσθηση ευθύνης προγραμματική συμφωνία με βάση το σχέδιο Ελλάδα. Μόνο έτσι έχει νόημα η δική μας συμμετοχή».
Στο ΚΙΝΑΛ έχουν άλλωστε αποκλείσει το σενάριο κυβερνητικής συνεργασίας στην περίπτωση που η Νέα Δημοκρατία έχει καταφέρει να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία.
Όπως είπε η Φώφη Γεννηματά, το κόμμα έχει σαφή προοδευτικό και σοσιαλδημοκρατικό χαρακτήρα, όμως η συμμετοχή του στην κυβέρνηση προϋποθέτει ριζική αλλαγή των πολιτικών συσχετισκών. «Τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η λαϊκή ετυμηγορία. Μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να επιβάλλει το πως θα κυβερνηθεί η χώρα. Κανείς ερήμην του δεν θα αποφασίσει ποια θα είναι η επόμενη Κυβέρνηση», είπε η κ. Γεννηματά.
Κατά τα λοιπά, το βασικό μήνυμα της Προέδρου του ΚΙΝΑΛ αφορούσε την επιβεβαίωση της αυτόνομης πορείας του κόμματος στις εκλογές, με ταυτόχρονη καταδική του διπολισμού. «Λέμε ένα βροντερό “ναι” και ένα βροντερό “όχι”. Βροντερό ναι στην ήττα και την καταδίκη του ΣΥΥΡΙΖΑ και ένα βροντερό όχι στη δεξιά παλινόρωθση», είπε η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μια απόφαση που για να αλλάξει, απαιτεί απόφαση του Σενεδρίου.
Βολές κατά ΣΥΡΙΖΑ από Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλο
Κοινή συνισταμένη των ομιλιών των τριών πρώην Προέδρων του ΠΑΣΟΚ, των κκ. Σημίτη, Παπανδρέου και Βενιζέλου ήταν πάντως η καταδίκη του ΣΥΡΙΖΑ και ο αυτόνομος ρόλος του Κινήματος Αλλαγής στις εκλογές. Ο κ. Σημίτης τόνισε την ανάγκη να συσπειρωθεί η παράταξη στην προοδευτική, δημιουργική αριστερά, κατηγορώντας το ΣΥΡΙΖΑ πως «δίδαξε τον αριβισμό για χάρη της εξουσίας, συνεργάστηκε με την ακροδεξιά, τους ΑΝΕΛ, για να διαμορφώσει τους στόχους της κυβέρνησής του, αποσιώπησε τις ευθύνες των κυβερνήσεων Καραμανλή για τα υπέρογκα ελλείμματα και κατασυκοφάντησε όσους αντιμετώπισαν κριτικά την πολιτική του». Σκληρή κριτική και από τον Γιώργο Παπανδρέου, που αναρωτήθηκε, «από πότε η δημοκρατία, η αριστερά, ο σοσιαλισμός επαγγέλονται το μίσος και το διχασμό;», για να σχολιάσει σκωπτικά πως «με μεγάλη ευκολία, βαφτίζονται μέλη μιας κατ’ όνομα βεβαίως, προοδευτικής συμμαχίας, ο κ. Παυλόπουλος, αλλά και ο κ. Καμμένος, ο κ. Παπαγγελόπουλος». Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε την ανάγκη «στρατηγικής ήττας του ΣΥΡΙΖΑ» χαρακτηρίζοντας μάλιστα «γραφικό μίμο» του Ανδρέα Παπανδρέου τον Πρωθυπουργό, ενώ αναφοερόμενος στα ανοίγματα του ΣΥΡΙΖΑ στη δημοκρατική παράταξη έκανε λόγο για «ελάχιστους πρόθυμους που πέρασαν τη γέφυρα της πολιτικής αναξιοπρέπειας».
Ο στόχος του 10%
Μπορεί να μην το δηλώνουν δημοσίως, τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ πάντως θεωρούν ότι ο στόχος του διψήφιου ποσοστού είναι επιτεύξιμος, εάν το κυβερνών κόμμα κινηθεί κοντά στο 20%. Σε ιδιωτικές τους συζητήσεις τα στελέχη που βρίσκονται κοντά στη Φώφη Γεννηματά υποστηρίζουν ότι εάν οι ευρωεκλογές διεξαχθούν χωριστά από τις εθνικές εκλογές, η πόλωση δεν θα είναι αντίστοιχη αυτής των εθνικών εκλογών και το ΚΙΝΑΛ θα μπορέσει να επαναπατρίσει μεγαλύτερο μέρος των παραδοσιακών του ψηφοφόρων που μετακινήθηκαν μαζικά στον ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012 και κυρίως σε αυτές του 2015. Και υποστηρίζουν ότι ο πήχης για την εκλογική επίδοση υπερβαίνει αυτής του ποσοστού που κατέκτησε η «Ελιά», στις ευρωεκλογές του 2014, το 8% με τον ΣΥΡΙΖΑ τότε σε τροχιά εξουσίας και αγγίζει το διψήφιο ποσοστό.