Των Αριστομένη Συγγελάκη και Θέμη Τζήμα
«Τα χωράφια σας δικά μας, τα ζώα σας δικά μας, και σεις δικοί μας». (Γερμανός αξιωματικός απευθυνόμενος στους κατοίκους στο Ροδοβάνι Σελίνου. Από την Έκθεση της Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτήτων εν Κρήτη (Καζαντζάκης Ν., Κακριδής Ι., Καλιτσουνάκης Ι., Κουτουλάκης Κ., 1945).
Είναι κοινός τόπος ότι η Ελλάδα κατέβαλε βαρύτατο φόρο αίματος λόγω της ναζιστικής τρομοκρατίας και της συστηματικής λεηλασίας που υπέστη από τις δυνάμεις Κατοχής, με κύρια υπεύθυνη τη ναζιστική Γερμανία. Η χώρα μας καταστράφηκε ολοσχερώς και το μέλλον της υπονομεύθηκε βίαια. Κι όμως, η μεταπολεμική Γερμανία ουδέποτε ανέλαβε εμπράκτως την ευθύνη ως όφειλε.
Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά την Απελευθέρωση ο αγώνας διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών κλιμακώνεται, συνεγείροντας τους Έλληνες αλλά και δημοκρατικές συνειδήσεις στη Γερμανία. Γι’ αυτό και επιχειρείται δολίως, τόσο από κύκλους άμεσα συνδεδεμένους με την προσπάθεια γερμανικής κυριαρχίας σε όλη την Ευρώπη όσο και από την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, να παρουσιαστεί η διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών είτε ως μια γραφική προσπάθεια των Ελλήνων να βρουν έναν γεμάτο «κουμπαρά» εν μέσω κρίσης, είτε ως μια καμπάνια, που περιορίζεται σε μνήμες της Κατοχής, χωρίς υλική απαίτηση.
Ωστόσο, οι γερμανικές οφειλές (αποζημιώσεις των θυμάτων, πολεμικές επανορθώσεις, κατοχικό δάνειο και αρχαιολογικοί θησαυροί) είναι απαράγραπτες, ισχυρά θεμελιωμένες στο Δίκαιο και την Ιστορία, ενιαίες και αδιαίρετες. Και η ΟΔΓ, ως διάδοχο κράτος του Γ’ Ράιχ, οφείλει να εκφράσει την έμπρακτη μεταμέλειά της για τα ειδεχθέστατα εγκλήματα της ναζιστικής Γερμανίας στην Ελλάδα.
Γνωρίζει άριστα η γερμανική κυβέρνηση ότι το ζήτημα δεν έχει κλείσει, παραμένει ανοιχτό και επίκαιρο. Όσα «Ταμεία για το Μέλλον» και «Ιδρύματα Νεολαίας» κι αν φτιάξουν, η Ιστορία δεν παραχαράσσεται, η μνήμη δεν ακρωτηριάζεται, το κίνημα διεκδίκησης δεν απονευρώνεται! Το τείχος αδιαλλαξίας των γερμανικών κυβερνήσεων δεν θα αντέξει μπροστά στην φλόγα για δικαιοσύνη και την αλληλεγγύη των λαών.
Με βάση τα παραπάνω, η ελληνική κυβέρνηση έχει την ιστορική ευθύνη να προχωρήσει, μεθοδικά και αποφασιστικά, στη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών. Η Ελλάδα ως κυρίαρχο κράτος οφείλει να θέσει επίσημα και σθεναρά τις αξιώσεις της έναντι της ΟΔΓ. Πρόκειται για ζήτημα διεθνούς δικαίου και ιστορικής μνήμης. Εθνικής κυριαρχίας και δημοκρατίας. Ειρήνης και δικαιοσύνης.
Ας ελπίσουμε ότι η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής επί του πορίσματος της Διακομματικής Επιτροπής θα στείλει το μήνυμα ότι τα ψέματα τέλειωσαν! Ότι η ώρα της α-λήθειας έχει έλθει!
Τα πολιτικά, διπλωματικά και νομικά μέσα υπάρχουν. Η ενότητα του ελληνικού λαού στην διεκδίκηση είναι δεδομένη! Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση διαθέτει τη βούληση και την τόλμη. Και αν οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις έχουν την ωριμότητα να αντιληφθούν την ιστορική τους ευθύνη.