Αποκαλυπτική είναι η απάντηση της αρμόδιας Επιτρόπου Κ. Κρέτσου στις ερωτήσεις της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για τις αλλεπάλληλες καταστροφές που έπληξαν πολλές περιοχές της Κρήτης τους τελευταίους δύο μήνες μετά τις έντονες βροχοπτώσεις και που είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο πέντε ανθρώπων.
Η Επίτροπος καταρχάς σε σχέση με το αίτημα στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, Κώστα Παπαδάκη,για την άμεση ενεργοποίηση του λεγόμενου «Ταμείου Αλληλεγγύης» της ΕΕ ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό αφού παρά το ότι έχουν παρέλθει πάνω από δύο μήνες από τις πρώτες καταστροφικές πλημμύρες, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει υποβάλει ακόμη τη σχετική αίτηση. Ακόμη όμως και εάν υποβληθεί σχετικό αίτημα, η Επίτροπος απορρίπτει με συνοπτικές διαδικασίες τις προτάσεις του ΚΚΕ για την άρση των δυσμενών προϋποθέσεων του σχετικού Κανονισμού προκειμένου να καταστεί δυνατή η αποζημίωση των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών, των κατεστραμμένων αγροτοπαραγωγών και κτηνοτρόφων, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά ότι το Ταμείο «δεν μπορεί να καλύψει ιδιωτικές ζημίες».
Σημειώνεται δε ότι ακόμη και εάν πιαστεί το όριο-κόφτης του 1,5% του ΑΕΠ της Περιφέρειας Κρήτης που απαιτείται σε ζημίες για να ενεργοποιηθεί το Ταμείο, τα κονδύλια -χρήματα από τον ιδρώτα των εργαζομένων- θα κατευθυνθούν αποκλειστικά σε αποκατάσταση υποδομών, δηλαδή σε επιχειρηματικούς ομίλους του κατασκευαστικού κλάδου που αναλαμβάνουν τα σχετικά έργα.
Ενώ όλη η Κρήτη βοά για την προκλητική εγκατάλειψη του νησιού στον τομέα των αναγκαίων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής λόγω της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης, με την διαχρονική ευθύνη όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, της τοπικής διοίκησης και της ΕΕ, η Επίτροπος μιλά για ποσά της τάξης του 1,3 δισ. που αφορούν μάλιστα «προληπτικά μέτρα» (δηλαδή όχι μόνο αντιπλημμυρικά, αλλά και αντιπυρικά κ.λπ.) για ….όλη την Ελλάδα. Άμεσα διαθέσιμα για την Κρήτη είναι μόνο τα ψίχουλα των 12 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τις τεράστιες ανάγκες του νησιού, ενώ μόλις 4 αντιπλημμυρικά έργα εν έτη 2019 βρίσκονται στο σχεδιασμό του προγράμματος της πολιτικής συνοχής για την περίοδο 2014-2020.
Συνιστά προκλητικό εμπαιγμό των πλημμυροπαθών που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται μέσα σε λίγες ώρες, να παρουσιάζονται αυτά τα υποτυπώδη μέτρα από την ΕΕ και την κυβέρνηση ως «τεράστια επιτυχία».
Είναι γνωστό μάλιστα ότι τα αντιπλημμυρικά, αντισεισμικά, αντιπυρικά έργα, ακόμη και εάν είναι επιλέξιμα από τα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά ταμεία όπως αναφέρει η απάντηση, υπόκεινται στη μέγγενη της πολιτικής «κόστους-οφέλους», που δεν υπηρετεί την ικανοποίηση των εργατικών-λαϊκών αναγκών, αλλά τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Τα έργα ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας δεν υλοποιούνται, γιατί δεν είναι ιδιαίτερα «ελκυστικά» για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφού δεν αποδίδουν το αναμενόμενο και μακροπρόθεσμο ποσοστό κέρδους μιας και μετά την ολοκλήρωση τέτοιων έργων δεν υπάρχουν διόδια, πελάτες και πωλήσεις που θα αποδώσουν «προστιθέμενη αξία», όπως είναι η σταθερή επιδίωξη της ΕΕ.
Η «δίκαιη ανάπτυξη» που διαφημίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ότι είναι η ίδια γνωστή αντιλαϊκή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ο εξής ένας αντιλαϊκός μονόδρομός τους, αυτός της ΕΕ. Στην Κρήτη της τεράστιας «τουριστικής ανάπτυξης», των τεράστιων κερδών δηλαδή για τα μονοπώλια, δεν ικανοποιούνται στοιχειώδεις ανάγκες των εργατικών-λαϊκών νοικοκυριών που είναι απροστάτευτοι και ανοχύρωτοι χειμώνα – καλοκαίρι, είτε στις πλημμύρες είτε στις πυρκαγιές.
Και με αυτό το κριτήριο στις επερχόμενες εκλογές (ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές, εθνικές, όποτε και εάν γίνουν) οι εργαζόμενοι να καταδικάσουν με την ψήφο τους όλα τα κόμματα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ που υπηρετούν αυτή την αντιλαϊκή πολιτική και να δυναμώσουν τη φωνή του ΚΚΕ για να δυναμώσει η πάλη του λαού για τη ζωή που μας αξίζει, για όλες τις σύγχρονες λαϊκές ανάγκες που συνθλίβονται στο δρόμο των καπιταλιστικών κερδών που ακολουθείται μέχρι σήμερα.