Η κινεζική κυβέρνηση κατήγγειλε σήμερα την παρουσία αμερικανικών πολεμικών πλοίων στα ανοικτά νησιών που ελέγχονται από το Πεκίνο στη Νότια Σινική θάλασσα, όπου το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά επιχειρήσεις προάσπισης της «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας».
«Η Κίνα εκφράζει την έντονη δυσαρέσκεια και την αποφασιστική εναντίωσή της» σε αυτή την αμερικανική ναυτική επιχείρηση στο αρχιπέλαγος των Σπράτλεϊς, δήλωσε στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείο Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ.
Πολλές χώρες (Κίνα, Ταϊβάν, Φιλιππίνες, Βιετνάμ, Μπρουνέι, Μαλαισία) διεκδικούν νησάκια και υφάλους στο αρχιπέλαγος των Σπράτλεϊς. Η καθεμία ελέχει πολλά νησιά αυτού του αρχιπελάγους και έχει διεκδικήσεις που επικαλύπτονται με αυτές των γειτόνων της. Οι περιφερειακές εντάσεις, κατά καιρούς έντονες, έχουν υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Η συμπεριφορά του αμερικανικού ΠΝ αποτελεί «παραβίαση της κινεζικής κυριαρχίας, που θέτει σε κίνδυνο την ειρήνη, την ασφάλεια και την τάξη στις εν λόγω θαλάσσιες ζώνες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ. «Η Κίνα καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες να θέσουν τέρμα σε αυτές τις προκλήσεις», είπε.
Ο κινεζικός στρατός διευκρίνισε πως δύο αμερικανικά αντιτορπιλικά, το Prebe και το Chung-Hoon, πραγματοποίησαν την επιχείρηση, με αποτέλεσμα «την αποστολή αεροπορικών και ναυτικών δυνάμεων» που «ταυτοποίησαν» τα πλοία και «τους ζήτησαν να αποχωρήσουν».
«Θα διατηρήσουμε έναν υψηλό βαθμό συναγερμού και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να υπερασπιστούμε αποφασιστικά την κυριαρχία της χώρας», δήλωσε ο Λι Χουαμίν, ο εκπρόσωπος της ζώνης νότιων επιχειρήσεων, σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το κινεζικό ΠΝ.
Το ΠΝ των ΗΠΑ πραγματοποιεί τακτικά επιχειρήσεις «ελευθερίας της ναυσιπλοΐας», όπως τις αποκαλεί, προκειμένου να εναντιωθεί στο Πεκίνο, το οποίο διεκδικεί από τους γείτονές του την κυριαρχία σχεδόν στο σύνολο των νησιών και των υφάλων επικαλούμενο ιστορικούς λόγους.
Σε μια άλλη εξέλιξη, η Κίνα απέρριψε πρόταση για συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Ρωσία για μια νέα συμφωνία περιορισμού των πυρηνικών όπλων, λέγοντας ότι δεν θα λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε τριμερείς διαπραγματεύσεις για τον πυρηνικό αφοπλισμό.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ είπε πως συζήτησε την Παρασκευή με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν την πιθανότητα μιας νέας συμφωνίας η οποία θα μπορούσε τελικά να συμπεριλάβει και την Κίνα σε μια μεγάλη συμφωνία ανάμεσα στις τρεις μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου.
Ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γκενγκ Σουάνγκ δήλωσε πως οι πυρηνικές δυνάμεις της χώρας βρίσκονται στο «χαμηλότερο επίπεδο» των αναγκών για την εθνική της ασφάλεια και πως δεν μπορούν να συγκριθούν με εκείνες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.
«Η Κίνα είναι αντίθετη στο να συζητά οποιαδήποτε χώρα για την Κίνα όσον αφορά το θέμα του ελέγχου των εξοπλισμών και δεν θα λάβει μέρος σε οποιεσδήποτε τριμερείς διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία πυρηνικού αφοπλισμού», είπε ο Γκενγκ απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του Τραμπ.
Η Κίνα τασσόταν πάντα υπέρ της πλήρους απαγόρευσης και καταστροφής των πυρηνικών όπλων, είπε ο Γκενγκ.
Η Κίνα πιστεύει πως οι χώρες με τα μεγαλύτερα πυρηνικά οπλοστάσια έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τον πυρηνικό αφοπλισμό και θα πρέπει να συνεχίσουν να μειώνουν περαιτέρω τα πυρηνικά όπλα με έναν επαληθεύσιμο και μη αναστρέψιμο τρόπο, δημιουργώντας τους όρους ώστε να συμμετάσχουν και άλλες χώρες, υπογράμμισε.