Ανακοίνωση του γραφείου τύπου του βουλευτή Χανίων ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλου Πολάκη:
Την προφανή πρόθεση της κυβέρνησης και του Κυρ. Μητσοτάκη να ξαναστήσει ένα βαθύ, συγκεντρωτικό και αυταρχικό κομματικό κράτος, για να κυβερνήσει έτσι με τον μοναδικό τρόπο που γνωρίζει ιστορικά η συντηρητική παράταξη, ανέδειξαν στην κοινοβουλευτική Επιτροπή που συζητιέται μέχρι και σήμερα το σ/ν για τις «ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών, διατάξεις για την ψηφιακή διακυβέρνηση και άλλα επείγοντα ζητήματα», ο εισηγητής από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ και αν. τομεάρχης επί των Εσωτερικών Παύλος Πολάκης και οι υπόλοιποι συμμετέχοντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από άλλους τομείς που τοποθετήθηκαν σχετικά με άρθρα του πολυνομοσχεδίου. Αυτό που αναδείχθηκε και ξεκαθαρίστηκε σε όλους τους τόνους από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πως το νομοσχέδιο απέδειξε ότι το μόνο σχέδιο που πραγματικά είχε έτοιμο η κυβέρνηση, ήταν αυτό «της άλωσης του κράτους». Ένα σχέδιο που στοχεύει ευθέως ενάντια σε δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, δημοκρατικούς θεσμούς αλλά και της ίδιας της κοινής λογικής.
Ο Π. Πολάκης, κάνοντας λόγο για «αυταρχικές και ακραίες νεοφιλελεύθερες λογικές» μίλησε για «βίαιη αλλαγή του Κλεισθένη μέσω της μεταφοράς εξουσίας από το Δημοτικό Συμβούλιο στον δήμαρχο». Εξίσου επικριτικός ήταν και για τις ρυθμίσεις για το πανεπιστημιακό άσυλο καταλογίζοντας στην κυβέρνηση «βαθιά νεοφιλελεύθερη εμμονή» και επιχείρηση «ιδεολογικής αποστείρωσης των πανεπιστημίων στην κατεύθυνση της τεχνοκρατικής δήθεν αριστείας». «Οι ιδέες δεν νικιούνται με νόμους. Το άσυλο το σεβάστηκαν ακόμα και οι Γερμανοί κατακτητές και είναι συνδεδεμένο ιστορικά με το πανεπιστήμιο. Το πανεπιστημιακό άσυλο είναι ο χώρος όπου επωάζονται οι ιδέες της κοινωνικής απελευθέρωσης. Αυτό ακριβώς φοβάστε εσείς. Δεν σας νοιάζει ούτε η νομιμότητα ούτε η παραβατικότητα στα ΑΕΙ», τόνισε ο κ. Πολάκης.
Συγκεκριμένα η κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης εστιάστηκε στη βίαιη αλλαγή ενός μη εφαρμοστέου νόμου και στην επιχείρηση επαναφοράς ενός προσωποκεντρικού μοντέλου, στο οποίο ο ρόλος των μονοπρόσωπων αιρετών οργάνων (Δήμαρχος – Περιφερειάρχης) υπερβαίνει εκείνον των αντίστοιχων συλλογικών αιρετών οργάνων (Δ.Σ. και Π.Σ.). Ιδιαίτερες αναφορές έγιναν στις ρυθμίσεις που θέλουν η οικονομική επιτροπή να γίνεται αναθέτουσα αρχή ανεξαρτήτως ύψους προϋπολογισμού ενός έργου, καθώς και να δύναται να διαγράψει χρέη άνω των 150.000 € χωρίς την ύπαρξη «κόφτη». Ταυτόχρονα καταργείται η δυνατότητα των Συμβουλίων να ασκούν τις ίδιες αρμοδιότητες για ιδιαίτερα σοβαρά θέματα με απόφαση της πλειοψηφίας. Ιδιαίτερη μνεία έγινε επίσης στο άρθρο 10 που καταργεί την εκλογή του τοπικού πρόεδρου της κοινότητας άνω των 300 κατοίκων. Η διάταξη εισάγει πλέον τον διορισμό του και του αφαιρεί την αρμοδιότητα της επιλογής μικρών έργων για την τοπική κοινότητα, ρύθμιση που στην πράξη καταργεί την κάλπη που στήθηκε στις τελευταίες αυτοδιοικητικές εκλογές. Καθώς δε οι εκλογές έχουν ήδη γίνει και τα πρόσωπα των εκλεγμένων είναι ήδη γνωστά, πρόκειται για λαθροχειρία εκ μέρους του εμπνευστή του συγκεκριμένου άρθρου.
Στην ίδια λαθροχειρία τείνει και η φωτογραφική διάταξη που προβλέπει ότι ο αντιδήμαρχος μπορεί να προέρχεται από άλλη από εκείνη του Δημάρχου παράταξη, ενώ ο αντιπεριφερειάρχης όχι. Τέλος, την έντονη κριτική του ΣΥΡΙΖΑ συνάντησαν οι διατάξεις επαναφοράς του αποτυχημένου θεσμού του «περιφερειακού συμπαραστάτη», με την ταυτόχρονη κατάργηση του «διαμεσολαβητή περιφερειακής ένωσης δήμων», καθώς και εκείνη που εξασφαλίζει στις Διοικήσεις των Νομικών Προσώπων (δημοτικές επιχειρήσεις κλπ) πλειοψηφία 3/5 στην παράταξη του Δημάρχου και εκχωρεί την αρμοδιότητα έγκρισης των προϋπολογισμών τους στην οικονομική επιτροπή χωρίς να τους στέλνει στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Όσον αφορά στα θέματα Παιδείας, εκτός της κατάργησης του ασύλου, η κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στάθηκε και στα θέματα της μεταφοράς του χαρτοφυλακίου της Έρευνας από το Υπουργείο Παιδείας στο Υπουργείο Ανάπτυξης, καθώς και της κατάργησης της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, που αποτελούσε για πολλά χρόνια αίτημα της τοπικής κοινωνίας και της ακαδημαϊκής κοινότητας. Το θέμα που δημιουργεί το σ/ν με την απόσπαση της έρευνας από τις διαδικασίες της Παιδείας αποτελεί οπισθοδρομική πρωτοτυπία που αποφασίστηκε χωρίς καμία διαβούλευση με την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα και κόντρα σε κάθε διεθνή και ευρωπαϊκή πρακτική. Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κίνηση αυτή της κυβέρνησης εμπεριέχει μια σειρά από πολιτικούς συμβολισμούς, όπως η διασύνδεση της έρευνας με την αγορά εργασίας και τις επιχειρήσεις, στην υπηρεσία των οποίων θα τίθεται πλέον η έρευνα.
Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παπάς, κατηγόρησε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωγιάδη για την διάταξη που οδηγεί σε παραίτηση την πρόεδρο της Επιτροπής Ανταγωνισμού Βασιλική Θάνου, ζητώντας την απόσυρσή της ως αντισυνταγματική. «Είναι καταφανώς αντίθετη στο ενωσιακό δίκαιο και παραβιάζει απόλυτα την ανεξαρτησία της Ανεξάρτητης Αρχής…», τόνισε ο κ. Παπάς.
Με τη σειρά του ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι δημιουργείται νομικό κενό σε ότι αφορά τον νόμο περί ευθύνης υπουργών, αφού με διάταξη του πολυνομοσχεδίου «αναστέλλεται το άρθρο 13 παράγραφος Α’ του ποινικού κώδικα που ορίζει τι είναι ο υπάλληλος Δημοσίου και στο οποίο βασίζεται ο νόμος περί ποινικής ευθύνης υπουργών». «…ενδέχεται να οδηγηθούμε σε μη αξιόποινο για όλα τα αδικήματα, καθώς με αυτόν τον τρόπο αφαιρείται η δημοσιοϋπαλληλική ιδιότητα από τον υπουργό» πρόσθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην σημερινή 2η ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής ξεχώρισαν:
Η ομοβροντία κριτικής που προκάλεσαν εκπρόσωποι φορέων όπως η Πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πατρών, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ.α. σχετικά με την κατάργηση της Νομικής Πατρών από την κυβέρνηση.
Το «γκολ από τα αποδυτήρια» που δέχτηκε από τον Παύλο Πολάκη ο εισηγητής της ΝΔ επί του πολυνομοσχεδίου Κώστας Τζαβάρας, με τον πρ. αν. Υπουργό Υγείας να καταδεικνύει την υποκρισία της κυβέρνησης για την υποτιθέμενη «αποκομματικοποίηση» της Επιτροπής Ανταγωνισμού με τις περιπτώσεις Κυριτσάκη, Λουκά και Μυλωνάκη (σ.σ. νυν γ.γ. της Βουλής), καθώς και να αποσαφηνίζει το πραγματικό κίνητρο της αποπομπής της Β. Θάνου, που ως γνωστόν επί των ημερών της η Ανεξάρτητη Αρχή είχε επιβάλλει ασφαλιστικά μέτρα εναντίον του μονοπωλιακού πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος» συμφερόντων Β. Μαρινάκη, λόγω πολλαπλών παραβατικών πρακτικών του. «Μην τρέχουμε σε φιλοσόφους του παρελθόντος. Να μιλήσουμε για τους εφοπλιστές του παρόντος. Αυτό είναι το ζουμί, 1-0» τόνισε σχετικά και με νόημα ο Παύλος Πολάκης. Ενώ κατέληξε: «…εδώ είναι το θέμα. Να λέμε αλήθειες δεν θέλετε;».