Στη συνέχεια όμως, κατέληξε αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπό τον Ζαν Κλοντ Γιουνκερ και διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Για την ιστορία, η Γκεοργκίεβα είναι δισέγγονη του Ιβάν Καρσόβσκι, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα στους «εθνάρχες» της Βουλγαρίας και έπαιξε ρόλο στην αυτονόμηση του βουλγαρικής ορθόδοξης εκκλησίας από το οικουμενικό πατριαρχείο.
H Γκεοργκίεβα έλαβε το χρίσμα της ΕΕ για να διεκδικήσει την ανώτατη θέση του ΔΝΤ ύστερα από θυελλώδεις διαπραγματεύσεις, που έφεραν στην επιφάνεια τον βαθύ διχασμό στο εσωτερικό της Ευρώπης. Το Βερολίνο είχε ρίξει το βάρος του στον Ολλανδό υποψήφιο Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά ηττήθηκε από την επιλογή χωρών του νότου και της ανατολικής Ευρώπης – γεγονός που χαρακτηρίστηκε σαν δείγμα πολιτικής αδυναμίας της Μέρκελ.
Αρχικά η Γκεοργκίεβα δεν πέτυχε να συγκεντρώσει ψήφους που να αντιστοιχούν στο 65% του πληθυσμού της Ευρώπης (όρο που είχε θέσει η Γαλλία), αλλά παρόλα αυτά έλαβε το χρίσμα καθώς ο Ντάισελμπλουμ αποχώρησε από τη διαδικασία.
Η τελική επιλογή είχε χαρακτηριστεί τότε σαν προσωπική νίκη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος υπόσχονταν σε πολιτικούς από την ανατολική Ευρώπη υψηλόβαθμα πόστα σε διεθνείς οργανισμούς, προκειμένου να αυξήσει την επιρροή του Παρισιού σε μια περιοχή η οποία παραδοσιακά βρισκόταν στην σφαίρα επιρροής του Βερολίνου ή/και της Ουάσινγκτον.
Α.Χ