Η σύγχρονη τάση για αξιοποίηση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην ιατρική και την φαρμακοβιομηχανία οδήγησε τους επιστήμονες του Βοτανικού Κήπου του Πανεπιστημίου Κρήτης, με την συνεργασία και την ουσιαστική συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης να δημιουργήσει μία πλατφόρμα, μέσα από την οποία οι αγρότες στο νησί θα μπορούν να διαπιστώνουν την καταλληλότητα των σημείων στα οποία βρίσκονται τα χωράφια τους για την καλλιέργεια των φυτών αυτών!
Αυτή η επιστημονική εργασία και η πλατφόρμα, που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης, παρουσιάστηκε στο κέντρο «Ξενία», όπου δόθηκαν οι λεπτομέρειες για την ολοκληρωμένη υποστήριξη του αγροτικού κόσμου της Κρήτης για την καλλιέργεια αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Στόχος είναι η δημιουργία των προϋποθέσεων για γεωργία υψηλής ακρίβειας και όπως εξήγησε ο υπεύθυνος του Βοτανικού Κήπου, Στέργιος Πυρίντσος, «μπορέσαμε και προβλέψαμε τις εν δυνάμει θέσεις για την καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών στην Κρήτη και αυτό το δίνουμε στον αγρότη μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης. Μέσα από αυτή θα μπορεί ο αγρότης με τις gps συντεταγμένες που θα παίρνει από το κινητό του, στο χωράφι του, να μπορεί να έχει μία εκτίμηση της καταλληλότητας της περιοχής στην οποία βρίσκεται το χωράφι του για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά που μπορεί να καλλιεργήσει. Και αυτήν την καταλληλότητα θα την έχει και σε ποσοστό. Δηλαδή θα ξέρει ότι για το ένα φυτό η περιοχή είναι κατάλληλη 80% και για κάποιο άλλο 30%, για παράδειγμα», συνεχίζοντας πως «στόχος είναι να συνδέσουμε την παραγωγή με τη βιομηχανία, δηλαδή το προϊόν που θα βγαίνει από την Κρήτη να πηγαίνει στη βιομηχανία, η οποία έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις και για να καλύπτονται αυτές, είναι απαραίτητο να πάμε σε γεωργία υψηλής ακρίβειας. Και αυτό θέλουμε να δείξουμε ότι ο Βοτανικός Κήπος το κάνει αυτό έμπρακτα και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης δίνουμε μία ώθηση στους αγρότες».
Το μέλλον των φυτών της Κρήτης για την φαρμακοβιομηχανία
Η αρχή της αξιοποίησης των αρωματικών φυτών και βοτάνων έγινε με την δημιουργία ενός πρωτοποριακού σκευάσματος, το «Ίαμα», από τον καθηγητή του Π.Κ., Χρήστο Λιονή και την ομάδα του. Ήταν μόνο η αρχή, δηλώνει ο ρεθυμνιώτης καθηγητής, τονίζοντας πως πλέον «ανοίγεται μία λεωφόρος» στον κλάδο, που απαιτεί, πάντως, γεωργία υψηλής ακρίβειας. «Τα φαρμακευτικά φυτά έχουν σοβαρή αναφορά πια στην Κρήτη, εξαιτίας και της έρευνας που έχει γίνει. Έχετε ακούσει για το μίγμα των αιθέριων ελαίων, που αν μη τι άλλο άνοιξε ένα πολύ μεγάλο δρόμο για συζήτηση και έδωσε και ένα ειδικό ενδιαφέρον στην έρευνα και μάλιστα αναμειγνύοντας τα πανεπιστήμια μαζί με τους κοινωνικούς φορείς, αλλά και την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.
Δεν κάνουμε τίποτα άλλο από το να μετεγγράφουμε την αυτόχθονη γνώση, αλλά να μην μετεγγράφουμε σε κλινική πρακτική μετά από σοβαρή έρευνα που γίνεται μέσα από διεπιστημονική συνεργασία», λέει ο κ. Λιονής, ο οποίος περιγράφει αυτά που ο ίδιος έχει διαπιστώσει μετά από χρόνια έρευνας, ότι δηλαδή μπορούν τα φαρμακευτικά φυτά να παίξουν σημαντικό ρόλο στην πρόληψη σοβαρών παθήσεων. «Αυτό που έγινε με το Ιαμα, για μένα είναι μόνο η αρχή. Κατά την προσωπική μου γνώμη και μετά από χρόνια έρευνας, νομίζω ότι τα φαρμακευτικά φυτά της Κρήτης έχουν πολύ σημαντικό ρόλο στην πρόληψη κατ’’ αρχάς της στεφανιαίας νόσου, στην γνωστή αθηρωματογόνο δράση, έχουν σημαντική δράση ως αντιφλεγμονώδη και θα μπορούσαν, μετά από έρευνες, να χρησιμοποιηθούν σε νοσήματα του συνεκτικού ιστού, σε ρευμαντικά νοσήματα. Δεν θέλω να πω ότι μπορούν να είναι υποκατάστατο της χημικής φαρμακοβιομηχανίας, αλλά η συνεισφορά τους στην πρόληψη μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, αλλά ίσως και στην μείωση κινδ΄θνου από σοβαρά επεισόδια που συνοδεύουν την καρδιαγγειακή και αθηρωματική νόσο. Τώρα είναι η απαρχή μίας μεγάλης λεωφόρου».