«Έληξε ή όχι η ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη χώρα;» Το ερώτημα φάνηκε πως είχε απαντηθεί μετά την απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη, να προχωρήσει στην κατάργηση της υπό ίδρυση Νομικής τον περασμένο Αύγουστο.
Το σχετικό άρθρο είχε εισηγηθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Βουλή η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και υπερψηφίστηκε από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, συμπεριλαμβανομένων και των βουλευτών Αχαΐας της ΝΔ. Η αρνητική αυτή εξέλιξη για την πόλη και το Πανεπιστήμιο της Πάτρας, είχε ικανοποιήσει τους φορείς της Θράκης και ειδικότερα της Κομοτηνής, όπου λειτουργεί Νομική Σχολή και οι οποίοι είχαν αντιδράσει στην προοπτική ίδρυσης Νομικής στην Πάτρα.
Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα το σενάριο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής, αυτή τη φορά στην Κρήτη, επανέρχεται, καθώς υπάρχουν δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για μεθοδεύσεις από «κρητικό λόμπι» με έδρα την Αθήνα, που προωθεί την ίδρυση τέταρτης Νομικής Σχολής στη μεγαλόνησο.«Φαίνεται ότι το δουλεύουν το ζήτημα, κόντρα στην κυβερνητική δογματική θέση ότι δεν χρειάζεται άλλη τέτοια σχολή στην χώρα», τονίζεται, μεταξύ άλλων, σε πρόσφατο ρεπορτάζ της εφημερίδας της Πάτρας, «Πελοπόννησος».
Δείτε τι αναφέρουν ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πάτρας, Αθανάσιος Ζούπας, και η πρύτανης του Πανεπιστημίου Πατρών, Βενετσάνα Κυριαζοπούλου
[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=IuzXFEOnRJQ”]
Να σημειώσουμε πάντως ότι όπως έχει τονισθεί πολλές φορές για την Κρήτη το θέμα ίδρυσης Νομικής Σχολής θεωρείται ως μη γενόμενο.
Η σεναριολογία για τέταρτη νομική σχολή στη χώρα είχε εξαρχής αποτελέσει “κερασάκι στην τούρτα” των αντιδράσεων για τις εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες της προηγούμενης κυβέρνησης, έχοντας ως σημείο αναφοράς μελέτες, με πιο πρόσφατη εκείνη από το ΙΟΒΕ, που καταδείκνυαν ότι και οι δικηγόροι είναι θύματα της ανεργίας, καθώς η απασχόληση των αποφοίτων των νομικών σχολών με το αντικείμενο είναι κάτω από τον μέσο όρο.
Ενδεικτικό του προβλήματος είναι ότι, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη, στους πτυχιούχους του ευρύτερου πεδίου “Κοινωνικές επιστήμες- Οικονομικά – Νομική” το ποσοστό απασχόλησης το 2016 είχε υποχωρήσει κατά 17 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2009, με το ποσοστό ανεργίας των αποφοίτων των εν λόγω πανεπιστημιακών σχολών να φτάνει το 2016 το 19%, διπλάσιο εκείνου του 2009. Και αν βεβαίως και οι νέοι δικηγόροι δεν μπορούν να βρουν δουλειά στο αντικείμενό τους, ακολουθώντας τη γενικότερη πορεία των αποφοίτων των ανθρωπιστικών επιστημών, τότε τι νόημα έχει η γιγάντωση της στρατιάς των άνεργων πτυχιούχων;
Την απορία αυτή είχαν και οι ακαδημαϊκοί, οι οποίοι άμα τη εξαγγελία του κ. Γαβρόγλου είχαν βγει στις επάλξεις υπενθυμίζοντας ότι ακόμα και μια δεκαετία πριν, όταν η κατάσταση στην αγορά εργασίας ήταν απείρως καλύτερη, τα αντίστοιχα σχέδια για τέταρτη νομική σχολή, εκείνη τη φορά στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, είχαν “ναυαγήσει”.
Στις προ ενός έτους εξαγγελίες για την τέταρτη νομική είχαν αντιδράσει και οι αντίστοιχες που λειτουργούν στη χώρα.
Όπως είχαν διαμηνύσει οι καθηγητές της Νομικής της Θράκης, οι οποίοι ανησυχούσαν και για συρρίκνωση του δικού τους τμήματος, «η ίδρυση νέας νομικής σχολής έρχεται σε αντίθεση με την ανάγκη περιορισμού αποφοίτων νομικών τμημάτων, που μπορεί να απορροφήσει επαγγελματικά η ελληνική κοινωνία, σε συνδυασμό με τη δραματική μείωση των δαπανών για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και την έλλειψη υποδομών και μελών ΔΕΠ στα ήδη υφιστάμενα νομικά τμήματα».
Οι καθηγητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης είχαν προχωρήσει και σε ψήφισμα αντιδρώντας στις εξαγγελίες τού τότε υπουργού Παιδείας, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «το Νομικό Τμήμα του ΔΠΘ, που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τμήματα του περιφερειακού Πανεπιστημίου μας, είναι αυτό που θα υποστεί τη μεγαλύτερη συρρίκνωση και θα οδηγηθεί σε υποβάθμιση και ενδεχόμενη κατάργηση από τη συγκεκριμένη εξέλιξη, που δρομολογείται όλως αιφνιδίως και χωρίς διάλογο με τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους επαγγελματικούς συλλόγους απονομής της Δικαιοσύνης. Όλοι οι λόγοι που προ δεκαετιών οδήγησαν στην απόφαση της Νομικής Σχολής μας να άρει για εβδομάδες τη λειτουργία της Σχολής, όταν επιχειρήθηκε η δημιουργία τέταρτης νομικής σχολής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, εξακολουθούν να ισχύουν επαυξημένοι». Οι καθηγητές της Θράκης προειδοποιούσαν, μάλιστα, ότι προτίθενται να προβούν «σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για να παρεμποδιστεί η υλοποίηση του σχεδίου ουσιαστικής εξόντωσης της Νομικής Σχολής» και διαβεβαίωναν ότι θα διαφυλάξουν την ύπαρξη και την ποιότητα των παρεχόμενων νομικών σπουδών.
Βίντεο: Patras Tv
alfavita.gr με πληροφορίες από dete.gr, neakriti.gr