Πριν από λίγες ημέρες σε απόφαση που έλαβε το Πρωτοδικείο Ναυπλίου, διατάχθηκε απαγόρευση της ενοικίασης διαμερίσματος μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του Airbnb κατόπιν προσφυγής ενοίκων της πολυκατοικίας στην οποία βρίσκεται. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Τα Νέα», η ιδιοκτήτρια του διαμερίσματος καλείται μάλιστα να μη μισθώσει ξανά το σπίτι με αντίστοιχο τρόπο, ορίζοντας μάλιστα πρόστιμο 1.000 ευρώ για περίπτωση μη συμμόρφωσης.
Ωστόσο, μια άλλη απόφαση από το Πρωτοδικείο Αθηνών ήρθε να ανατρέψει ξανά τα δεδομένα καθώς απέρριψε την αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στο Πεδίον του ‘Αρεως οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας, η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Καθημερινή” στην περιοχή της Αθήνας εκδικάστηκε πριν από περίπου έναν χρόνο αγωγή των ιδιοκτητών διαμερισμάτων σε μια πολυκατοικία στην οδό Χέυδεν έναντι του Πεδίου Άρεως, οι οποίοι στρέφονταν εναντίον έτερης ιδιοκτήτριας η οποία εκμεταλλευόταν το ακίνητό της μέσω Airbnb.
Το Πρωτοδικείο Αθηνών εξέδωσε πρόσφατα απόφαση με την οποία απέρριψε την αγωγή, επιτρέποντας στην ιδιοκτήτρια να συνεχίσει τη σχετική δραστηριότητα.
Οι ισχυρισμοί των εναγόντων
Οι ενάγοντες (12 τον αριθμό) ισχυρίζονταν ότι η πολυκατοικία τους έχει γίνει ξενοδοχείο, υπήρχε μεγάλο αίσθημα ανασφάλειας, συνεχείς οχλήσεις κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και ολονύκτια πάρτι από τους επισκέπτες, δεκάδες τηλεφωνήματα προς την ιδιοκτήτρια για να επιληφθεί των προβλημάτων, χωρίς όμως ανταπόκριση ακόμα και βλάβες στον ανελκυστήρα λόγω της επιβάρυνσης του με ανθρώπους και αποσκευές.
Έτσι η διαχειρίστρια της πολυκατοικίας επικαλέστηκε τον κανονισμό της πολυκατοικίας για να ζητήσει την απαγόρευση των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Ο εν λόγω κανονισμός αναφέρει πως ο κάθε ιδιοκτήτης μπορεί να χρησιμοποιεί το ακίνητο του όπως επιθυμεί, αρκεί να μην παρενοχλούνται τα δικαιώματα των υπόλοιπων ιδιοκτητών και να μην απειλείται η ασφάλεια, η υγιεινή η στερεότητα και η ευπρέπεια του κτιρίου και όσων κατοικούν σε αυτό.
Το σκεπτικό της απόφασης
Ωστόσο όπως διαπίστωσε το Πρωτοδικείο Αθηνών, η πραγματικότητα, τουλάχιστον με βάση τη σχετική απόφαση είναι αρκετά διαφορετική. Κατ’ αρχάς, η εν λόγω ιδιοκτήτρια είχε επισημαίνει στην αγγελία της ότι απαγορεύονται οι εκδηλώσεις και τα πάρτι σε ώρες κοινής ησυχίας (υπήρχε μάλιστα και σαφής αναγραφή των ωρών αυτών , ώστε να είναι ενήμεροι οι επισκέπτες) ενώ παράλληλα πληροφόρησε τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες /ενοίκους ότι μπορούν να επικοινωνούν με συγκεκριμένο τηλεφωνικό αριθμό ( κινητό) εκπροσώπου της εταιρείας διαχείρισης του διαμερίσματος σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης σε περίπτωση που υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα. Όπως παρατηρήθηκε, υπήρξε μόλις μία όχληση για την πραγματοποίηση πάρτι στο συγκεκριμένο διαμέρισμα ώρες κοινής ησυχίας, επρόκειτο δηλαδή για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Επίσης δεν κατέστη δυνατή η σύνδεση με πειστήρια της εισόδου /εξόδου ξένων επισκεπτών με τη επιβάρυνση του ανελκυστήρα ή τη επισκευή της κλειδαριάς της εξώπορτας δεδομένου ότι στο εν λόγω ακίνητο στεγάζονται πολλοί επαγγελματικοί χώροι, με πληθώρα επισκεπτών κατά τη διάρκεια της ημέρας
Αυτή η δικαστική απόφαση δείχνει την έλλειψη σαφούς ρυθμιστικού πλαισίου στην αγορά τουριστικών μισθώσεων μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Από τις αποφάσεις -τις πρώτες στην Ελλάδα – καθίσταται σαφές ότι είναι δύσκολη η πλήρης απαγόρευση των τουριστικών μισθώσεων, παρά μόνον σε περιπτώσεις που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από τον κανονισμό της πολυκατοικίας. Για τους ιδιοκτήτες σημαντικό το ότι αναφέρουν στις αγγελίες τους, ενώ από τη άλλη οι προσφυγές στη δικαιοσύνη θα πρέπει να είναι πλήρως τεκμηριωμένη.