13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Αγωγή κατά Apple, Google, Dell, Microsoft και Tesla για τους θανάτους παιδιών που εργάζονται στις εξορύξεις κοβαλτίου στο πολύπαθο Κονγκό

Ημερομηνία:

Μία νομική υπόθεση έχει ξεκινήσει κατά των μεγαλύτερων εταιρειών τεχνολογίας του κόσμου από οικογένειες του Κονγκό, οι οποίες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους σκοτώθηκαν ή ακρωτηριάστηκαν, δουλεύοντας στα ορυχεία κοβάλτιου που χρησιμοποιείται για την τροφοδοσία των smartphone, των φορητών υπολογιστών και των ηλεκτρικών αυτοκινήτων.

Η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla έχουν κατηγορηθεί ως εναγόμενοι σε αγωγή που υποβλήθηκε στην Ουάσιγκτον από την εταιρεία ανθρωπίνων δικαιωμάτων International Rights Advocates για λογαριασμό 14 γονέων και παιδιών από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Όπως αποκαλύπτει το δημοσίευμα της Guardian, η αγωγή κατηγορεί τις εταιρείες ότι βοηθούν και συνεργούν στο θάνατο και σοβαρό τραυματισμό παιδιών που ισχυρίζονται ότι δούλευαν σε ορυχεία κοβαλτίου στην αλυσίδα εφοδιασμού τους.

Οι οικογένειες και τα τραυματισμένα παιδιά ζητούν αποζημίωση για καταναγκαστική εργασία και περαιτέρω αποζημίωση για αδικαιολόγητο πλουτισμό, αμέλεια και σκόπιμη πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας.

Είναι η πρώτη φορά που οι εταιρείες τεχνολογίας βρίσκονται αντιμέτωπες με τέτοια νομική πρόκληση.

Το κοβάλτιο είναι απαραίτητο για την τροφοδοσία των επαναφορτιζόμενων μπαταριών λιθίου που χρησιμοποιούνται σε εκατομμύρια προϊόντα που πωλούνται από την Apple, την Google, την Dell, τη Microsoft και την Tesla κάθε χρόνο. Η ακόρεστη ζήτηση για κοβάλτιο, που οφείλεται στην επιθυμία για φθηνή χειροκίνητη τεχνολογία, τριπλασιάστηκε τα τελευταία πέντε χρόνια και αναμένεται να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος του 2020. Περισσότερο από το 60% του κοβαλτίου προέρχεται από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, μία από τις φτωχότερες και πιο ασταθείς χώρες στον κόσμο.

Η εξόρυξη κοβαλτίου από τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό συνδέεται με παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαφθορά, περιβαλλοντική καταστροφή και παιδική εργασία.

Η αγωγή υποστηρίζει ότι η Apple, η Google, η Dell, η Microsoft και η Tesla βοήθησαν και υποστήριξαν τις επιχειρήσεις εξόρυξης που ωφελήθηκαν από την εργασία παιδιών που αναγκάστηκαν να εργαστούν σε επικίνδυνες συνθήκες – συνθήκες που τελικά οδήγησαν σε θάνατο και σοβαρό τραυματισμό.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι τα παιδιά τους εργάζονταν παράνομα σε ορυχεία που ανήκουν στη βρετανική εταιρεία εξόρυξης Glencore. Τα έγγραφα του δικαστηρίου αναφέρουν ότι το κοβάλτιο από τα ορυχεία που ανήκουν στην Glencore πωλείται στην Umicore, έμπορο μετάλλων και μεταλλείων που εδρεύει στις Βρυξέλλες και που στη συνέχεια πωλεί κοβάλτιο μπαταρίας στους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Άλλοι ενάγοντες στα έγγραφα του δικαστηρίου δηλώνουν ότι εργάζονταν σε ορυχεία που ανήκουν στην Zhejiang Huayou Cobalt, μια σημαντική κινεζική εταιρεία κοβαλτίου, η οποία όπως υποστηρίζεται στην αγωγή, τροφοδοτούσε την Apple, τη Dell και τη Microsoft και πιθανότατα και τους άλλους εναγόμενους.

Στα έγγραφα του δικαστηρίου, οι οικογένειες του Κονγκό περιγράφουν πως τα παιδιά τους, οδηγούνται από την ακραία φτώχεια στην αναζήτηση εργασίας σε μεγάλα ορυχεία, όπου ισχυρίζονται ότι πληρώνονταν με μόλις 2 δολάρια την ημέρα για ανασκαφές και επικίνδυνες εργασίες εξόρυξης πετρωμάτων κοβαλτίου με πρωτόγονα εργαλεία σε σκοτεινές, υπόγειες σήραγγες.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν ότι ορισμένα από τα παιδιά σκοτώθηκαν από καταρρεύσεις τούνελ, ενώ άλλα έμειναν παράλυτα ή υπέστησαν σοβαρούς τραυματισμούς από ατυχήματα. Οι οικογένειες λένε ότι δεν τους έχει δοθεί καμία αποζημίωση για τους θανάτους και τους τραυματισμούς.

Ένας από τους βασικούς ισχυρισμούς στην αγωγή είναι ότι οι κολοσσοί ήταν ενήμεροι και γνώριζαν πολύ καλά ότι το κοβάλτιο που χρησιμοποιούν στα προϊόντα τους συνδέεται με παιδική εργασία που εκτελείται σε επικίνδυνες συνθήκες και ότι είναι συνεργοί στην καταναγκαστική παιδική εργασία.

Οι οικογένειες υποστηρίζουν στα έγγραφα του δικαστηρίου ότι όλες οι εταιρείες που κατονομάζονται ως κατηγορούμενοι έκαναν εμπορικές συναλλαγές με τις επιχειρήσεις εξόρυξης που λειτουργούν στη ΛΔΚ και όλοι απέκτησαν σημαντικά οικονομικά οφέλη από την εκτεταμένη παράνομη εξόρυξη κοβαλτίου από παιδιά που συνεχίζει να εισέρχεται σε παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού.

Τα έγγραφα του δικαστηρίου ισχυρίζονται ότι η Apple, η Dell, η Microsoft, η Google και η Tesla έχουν όλες την εξουσία και τους πόρους να εποπτεύουν και να ρυθμίζουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους με κοβάλτιο και ότι η ανικανότητά τους να το κάνουν, συνέβαλαν στον θάνατο και τους τραυματισμούς των πελατών τους.

Ένας εκπρόσωπος της Glencore δήλωσε στην εφημερίδα ότι η εταιρεία υποστηρίζει και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα κατά τρόπο συνεπή με την παγκόσμια δήλωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

«Η Glencore δεν ανέχεται καμία μορφή παιδικής, αναγκαστικής ή υποχρεωτικής εργασίας», σημειώνει.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...