Την ένταση που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή υποδηλώνει η στρατιωτική κινητικότητα των τελευταίων 24ώρων στην Ανατολική Μεσόγειο. Προχθές το απόγευμα προσγειώθηκαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα τέσσερα ελικοφόρα τύπου Οσπρεϊ (CV-22B) και δύο μεταγωγικά C-130, προερχόμενα από το Μίλντενχολ της Αγγλίας, όπου εδρεύει η 352 Πτέρυγα της Διοίκησης Ειδικών Επιχειρήσεων της αμερικανικής αεροπορίας. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, τα έξι αεροσκάφη προορίζονται για επιχειρήσεις μεταφοράς Αμερικανών πολιτών ή αξιωματούχων από την ευρύτερη περιοχή του Ιράκ, σε περίπτωση που απαιτηθεί κάτι τέτοιο, μετά την επιδείνωση των αμερικανοϊρανικών σχέσεων, απότοκο της δολοφονίας Σουλεϊμανί, αλλά και της ενορχηστρωμένης απόπειρας εισβολής στην αμερικανική πρεσβεία στη Βαγδάτη.
Η στάθμευση των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων στη Σούδα υποδηλώνει την αυξημένη στρατηγική σημασία της βάσης, τη στιγμή, μάλιστα, που πολύ εγγύτερα στη Βαγδάτη υπάρχει το Ιντσιρλίκ, στη νοτιοανατολική Τουρκία. Στις 13 Ιανουαρίου καταφθάνουν στην Ελευσίνα και άλλες μονάδες ειδικών δυνάμεων των ΗΠΑ, για συνεκπαίδευση με τις ελληνικές.
Παράλληλα, η Αθήνα παρακολουθεί από κοντά την τουρκική κινητικότητα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο. Οι φρεγάτες «Γκιοκτσού» και «Γκίοκοβα», αφού πραγματοποίησαν κοινή άσκηση με το ιταλικό Ναυτικό (2-3 Ιανουαρίου), μεταβαίνουν στο λιμάνι της Αουγκούστα στη Σικελία, όπου έχουν προγραμματίσει επίσκεψη μεταξύ 7 και 10 Ιανουαρίου.
Οι τουρκικές μονάδες έχουν προγραμματίσει, επίσης, πλου έως και τα χωρικά ύδατα της Αλγερίας, προτού επιστρέψουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι κινήσεις των τουρκικών πλοίων παρακολουθούνται στενά από την Αθήνα, καθώς εκτιμάται πως αποτελούν προπομπό για πιθανή μεταφορά στρατευμάτων από την Τουρκία προς την Τρίπολη, προς υπεράσπιση της κυβέρνησης Φαγέζ αλ Σαράζ, έπειτα και τις σχετικές αποφάσεις της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης.
Οι συγκεκριμένες αποφάσεις εξακολουθούν να προκαλούν αντιδράσεις στην περιοχή. Χθες, το αιγυπτιακό Κοινοβούλιο κατηγόρησε την Τουρκία για προσπάθεια αποσταθεροποίησης της περιοχής. «Η Τουρκία προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει την περιοχή οπλισμένη με συνθήματα οθωμανικής εποχής και την υποστήριξη των ριζοσπαστικών ομάδων στην περιοχή, και προπάντων της Μουσουλμανικής Αδελφότητας», αναφέρεται στο σχετικό ανακοινωθέν της αιγυπτιακής Βουλής, όπου επισημαίνεται, ακόμη, ότι η Αίγυπτος «δεν θα μπορούσε να μείνει αμέτοχη απέναντι στις ανεύθυνες αυτές ενέργειες που απειλούν την εθνική της ασφάλεια».
Πιθανή στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, αναφέρεται στο ίδιο ανακοινωθέν, «θα απειλούσε την εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της Αιγύπτου στην περιοχή της Μεσογείου και θα μπορούσε να μετατρέψει τη Λιβύη σε θάλασσα αίματος». Επισημαίνεται επιπλέον ότι η Αίγυπτος «θα υπερασπίζεται την εθνική της ασφάλεια ενάντια σε ό,τι θα μπορούσε να επηρεάσει τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των αδελφών χωρών της» καθώς, επίσης, «θα κινήσει όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες για να αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές και ανεύθυνες ενέργειες».
kathimerini.gr