Ο αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς συνέδεσε σε ανάρτησή του στο Twitter τον ιρανό υποστράτηγο Κασέμ Σουλεϊμανί, ο οποίος σκοτώθηκε τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή σε αμερικανικό βομβαρδισμό στη Βαγδάτη, με τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 στη Νέα Υόρκη και στο Πεντάγωνο, διατυπώνοντας έναν ισχυρισμό που μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ και αλλού επισήμαναν πολύ γρήγορα ότι είναι αναπόδεικτος, αν όχι απλούστατα ψέμα.
Ο Σουλεϊμανί «βοήθησε να ταξιδέψουν μυστικά στο Αφγανιστάν 10 από τους 12 τρομοκράτες που διέπραξαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στις ΗΠΑ», διαβεβαίωσε ο Πενς μέσω Twitter προχθές Παρασκευή, εν μέσω σειράς μηνυμάτων του με τα οποία υπεραμυνόταν της απόφασης του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να διατάξει την εξόντωση του διοικητή της Δύναμης Κουντς.
Assisted in the clandestine travel to Afghanistan of 10 of the 12 terrorists who carried out the September 11 terrorist attacks in the United States.
— Mike Pence (@Mike_Pence) January 3, 2020
Οι επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου διαπράχθηκαν, σύμφωνα με τις αμερικανικές αρχές, από 19 αεροπειρατές.
Η εκπρόσωπος του Πενς, η Κέιτι Ουόλντμαν, διευκρίνισε αργότερα πως ο αντιπρόεδρος αναφερόταν σε 12 εξ αυτών που «πέρασαν από το Αφγανιστάν». Επέμεινε στον ισχυρισμό ότι «οι 10 από τους 12 βοηθήθηκαν από τον Σουλεϊμανί».
Η εφημερίδα The New York Times αντέτεινε ότι ο ιρανός υποστράτηγος — διοικούσε ήδη το 2001 τη Δύναμη Κουντς, επίλεκτο τμήμα των Φρουρών της Επανάστασης επιφορτισμένο με τις επιχειρήσεις τους στο εξωτερικό — δεν «αναφέρεται πουθενά» στην μακροσκελή έκθεση της επιτροπής έρευνας για την 11η Σεπτεμβρίου.
Στην έκθεση, πρόσθεσε, εξηγείται πως μολονότι «υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία πως το Ιράν επέτρεπε τη διέλευση μελών της Αλ Κάιντα προς και από το Αφγανιστάν πριν από την 11η Σεπτεμβρίου», δεν βρέθηκε η παραμικρή «απόδειξη ότι το Ιράν (…) ήταν ενήμερο για την προετοιμασία» των τρομοκρατικών επιθέσεων.
«Τη στιγμή της διέλευσής τους από το Ιράν, ούτε τα μέλη της Αλ Κάιντα τα ίδια δεν ήταν ενήμερα για τις λεπτομέρειες αυτής της μελλοντικής επιχείρησης», συμπληρώνεται στην έκθεση της επιτροπής έρευνας του αμερικανικού Κογκρέσου.
Μπορεί επομένως να είναι «σωστό από τεχνική άποψη να λέγεται ότι το Ιράν “βοήθησε” το ταξίδι τους», αλλά άτοπο να γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί η εντύπωση πως το έκανε «εσκεμμένα», ενόψει των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου, τόνισε από την πλευρά της η εφημερίδα The Washington Post, συμπληρώνοντας πως δεν υπάρχει απολύτως κανένα στοιχείο που να τεκμηριώνει ότι ο Σουλεϊμανί ενεπλάκη προσωπικά σε αυτή την υποτιθέμενη «βοήθεια».
Οι 15 από τους 19 φερόμενους δράστες των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου ήταν υπήκοοι Σαουδικής Αραβίας, της σουνιτικής μοναρχίας που αποτελεί τον μεγάλο αντίπαλο του σιιτικού Ιράν στην περιοχή.
Η πλειοδοσία αυτή από πλευράς Πενς πάντως συνάδει με τη γραμμή της κυβέρνησης Τραμπ, που επέρριψε στον θανόντα υποστράτηγο Σουλεϊμανί σωρεία «ωμοτήτων».
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατηγόρησε χαρακτηριστικά τον ιρανό αξιωματικό πως «ήταν υπεύθυνος για τους φόνους τουλάχιστον 603 Αμερικανών στρατιωτικών» και ισχυρίστηκε ακόμη ότι το «17% των θανάτων» στις τάξεις του αμερικανικού στρατιωτικού προσωπικού στο Ιράκ «μεταξύ του 2003 και του 2011» μπορεί να «αποδοθεί σε αυτόν τον τρομοκράτη και στη Δύναμη Κουντς».
ΑΠΕ