«Καβροζούμι», χωρίς να ξέρει κανείς τι είναι, χρησιμοποιούσε μέχρι πριν από λίγα χρόνια παράνομος αποσταγματοποιός του νομού Ηρακλείου και έβγαζε πολλαπλάσιες ποσότητες υποτιθέμενης τσικουδιάς.
Την ίδια περίοδο είχαν εντοπιστεί κάπου στη Θήβα ποσότητες βαμμένου στο χρώμα του κρασιού μετουσιωμένου οινοπνεύματος. Ήταν και το… “καβροζούμι” από αυτό το οινόπνευμα που απαγορεύεται η κατανάλωσή του απ’ τον άνθρωπο;
Στην καλύτερη περίπτωση μπορεί να ήταν μελάσα. Αλλά υπάρχει και το ορατό ενδεχόμενο να ήταν από τα κατάλοιπα της οινοποίησης μαύρων οινοσταφύλων, παρόμοια με τα 30 εκατομμύρια κιλά που είχαν εντοπιστεί σε μπουκάλια από την Αλβανία πριν από μερικά χρόνια.
Το σίγουρο είναι πως οι νόμιμοι αποσταγματοποιοί της Κρήτης είναι εκείνοι που διαρκώς ελέγχονται από τα κλιμάκια των υπηρεσιών, όταν όλοι οι υπόλοιποι που παίζουν με τη δημόσια υγεία, παρανομώντας και παράγοντας “τσικουδιά” -φαρμάκι, παραμένουν στο απυρόβλητο!
Μέχρι και ποσότητα καυστικής ποτάσας χρησιμοποίησε ένας άλλος επιτήδειος στην Κρήτη – όπως αναφέρουν οι πληροφορίες μας – για να κάνει νοθεία στη ρακή, προκειμένου με λίγη ρακή, πολύ νερό και χρήση καυστικής ποτάσας να ξεγελάσει τους καταναλωτές ότι τους διέθεσε “κρητική τσικουδιά” και ότι το… κάψιμο στο λαιμό ήταν λόγω των βαθμών της από την απόσταξη των στέμφυλων!
Μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, απαντώντας στις σχετικές ερωτήσεις της εφημερίδας, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Νομού Λασιθίου Γιάννης Καναβάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Εμείς τέτοια ακραία φαινόμενα στο Λασίθι δεν έχουμε.
Είναι στον νομό Ηρακλείου. Κάποιος λοιπόν, που τώρα έχει μετακομίσει, ήταν οινοποιός αλλά παρήγαγε και ρακή. Τον έπιασαν κάποιες φορές, κι ενώ έχει φύγει από την Κρήτη, μαθαίνουμε ότι συνεχίζει την ίδια τακτική.
Έβραζε ένα ζουμί που εγώ το χαρακτηρίζω “καβροζούμι” και χωρίς να βάλει στέμφυλα βγάζει πολλή ρακή. Εγώ αυτό το έχω ακούσει. Δεν το έχω δει με τα μάτια μου. Εμείς πάντως εδώ στο Λασίθι έχουμε τον νου μας. Αν υπάρξει κάποιος που να κάνει τέτοια πράγματα, εγώ ο ίδιος θα πάω να τον καταγγείλω»…
Υπέρογκα πρόστιμα
Ο Γιάννης Καναβάκης στο σημείο αυτό καλεί το κράτος… «αντί να έρχεται και μας βάζει υπέρογκα πρόστιμα με το παραμικρό, ας πάει και στους παράνομους να τους ελέγξει.
Μάλιστα, κατά καιρούς έρχονται και στο Λασίθι ποσότητες από αυτή την τσικουδιά, που τη φέρνουν κάποιοι μαγαζάτορες επειδή είναι πιο φτηνή από την κανονική τσικουδιά. Μα όταν βλέπεις και πουλιέται η ρακή μόλις 1,80 ευρώ το λίτρο, τι ρακή περιμένεις ότι θα είναι;
Η μέση τιμή της πραγματικής ρακής δεν πέφτει κάτω από τα 3 με 3,5 ευρώ το λίτρο. Και είναι λογικό αυτό, αφού μόνο ο φόρος της αγγίζει τα 60 λεπτά. Άρα, όπου οι καταναλωτές δουν τέτοιες χαμηλές τιμές, θα πρέπει να καταλάβουν αμέσως ότι αυτή η ρακή δεν είναι καλή»…
Μάλιστα, στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος των αποσταγματοποιών του νομού Λασιθίου καταγγέλλει στην εφημερίδα μας ότι «κάποιος “μεγάλος” πάνω στη Θεσσαλία, με 100 τόνους σταφύλια, έβγαλε 100 τόνους τσίπουρο. Γίνεται; Εμείς ζητάμε να τεθεί σε ισχύ το ισοζύγιο εκροών-εισροών. Να δούμε τι γίνεται. Αλλά δεν το δέχονται…».
Στο ερώτημά μας σχετικά με την εν λόγω περίπτωση, ο πρώην πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου επί σειρά ετών, Στάθης Φραγκιαδάκης, λέει στη “Νέα Κρήτη”:
«Θα σας πω πώς “κυκλοφόρησε” αυτό. Είχαν πιάσει παλιότερα στα σύνορα με τη Βουλγαρία ένα φορτίο που δεν κατάλαβαν τι ήταν. Δηλαδή ήταν κάτι που το είχαν βάψει στο χρώμα του κόκκινου κρασιού. Και μετά φάνηκε ότι ήταν μετουσιωμένο οινόπνευμα! Και αυτό είναι τα “αποκαθαρίδια” του οινοπνεύματος. Πολύ δυνατά βέβαια.
Και επειδή είναι πολύ δυνατό, δεν είναι για ανθρώπινη χρήση. Και άμα το βάλεις βέβαια και βράσει, βάζεις ένα κιλό και βγάζεις 1,5. Γιατί αυτό έχει 70 με 80% οινόπνευμα και όταν το κατεβάσεις στο 40% σου βγαίνει μεγαλύτερη ποσότητα. Εγώ πιστεύω ότι αυτό ήταν το “καβροζούμι” που το πιάσαμε στα σύνορα. Αλλά μπορεί να είχε κατέβει μια ποσότητα ήδη στη Θεσσαλία και κάποιο φορτίο να είχε κατέβει και στην Κρήτη…».
Η μελάσα
Ο Στάθης Φραγκιαδάκης διευκρινίζει ότι στην Κρήτη απαγορεύεται η παραγωγή τσικουδιάς από οτιδήποτε άλλον πλην των στέμφυλων. Σε άλλες περιοχές της χώρας επιτρέπονται τα φρούτα, αλλού η μελάσα κ.λπ.
Αλλά στην Κρήτη αυτά δεν επιτρέπονται. «Εμείς σε μια-δύο περιπτώσεις που δικά μας μέλη είχαν εντοπιστεί να παρανομούν, χρησιμοποιώντας όμως γλυκαντικές ουσίες, για την παραγωγή ρακής, τα διαγράψαμε από τον Σύλλογο μας. Και αυτό ισχύει μέχρι σήμερα. Ωστόσο, οι αρμόδιες υπηρεσίες, αντί να πάνε και να ελέγξουν τους παράνομους που “καζανεύουν” όλο τον χρόνο και βγάζουν παράνομα κρασί και ρακή, έρχονται διαρκώς σε μας…».
«Κάποτε παρήγαγαν στην Κρήτη το κόκκινο κρασί και έβαζαν στη συνέπεια τα κατάλοιπα όπως ήταν και έβγαζαν ρακή. Γι’ αυτό μπορεί η ρακή να ήταν και σκουρόχρωμη, κάτι βέβαια που δεν είναι απόλυτο», λέει από την πλευρά του στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο γνωστός χημικός και πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ Νίκος Κατσαρός.
«Πριν από τρία χρόνια – και φαντάζομαι ότι συνεχίζεται αυτό – 30 εκατομμύρια κιλά ρακής είχαν εισαχθεί από την Αλβανία. Πώς από την Αλβανία; Η χώρα αυτή βγάζει ένα παλιόκρασο. Το υπόλοιπο, τα τσαμπιά, τα κλαδιά, τα σταφύλια και όλα αυτά που μένουν από το κρασί, τα παίρνουν και τα αποστάζουν χωρίς να τα διαχωρίζουν. Βγαίνει λοιπόν ένα μαύρο ζουμί. Μπορεί να κάνουν άλλη μία απόσταξη για να γίνει άχρωμο. Και το φέρνουν στην Ελλάδα. Και αυτό το μαύρο ζουμί είναι πολύ επικίνδυνο γιατί περιέχει μεθανόλη. Και η μεθανόλη είναι διαφορετική από την αλκοόλη. Είναι δηλητήριο και προκαλεί τύφλωση. Και τα παλιά τα χρόνια πολλοί Κρητικοί είχαν τυφλωθεί γιατί δεν έκαναν κανονική απόσταξη αλλά τα έβαζαν όλα μαζί για να βγάλουν την τσικουδιά. Η μεθανόλη μπορεί να προκαλέσει και δηλητηρίαση του αίματος και να πάθει ο καταναλωτής σηψαιμία και μεγάλη ζημιά. Και τύφλωση αλλά και βλάβη στον εγκέφαλο πολύ μεγάλη μπορεί να πάθει ο άνθρωπος…».
Ο ίδιος διευκρινίζει ότι η μελάσα αν αποσταχτεί σωστά δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στον άνθρωπο. Ούτε και τα φρούτα, αρκεί να μην είναι σάπια, γιατί στην περίπτωση εκείνη έχουν και πάλι μεθανόλη.
Καταλήγοντας ο Νίκος Κατσαρός τονίζει ότι ο καταναλωτής είναι εντελώς απροστάτευτος απέναντι σε τέτοια αποστάγματα, αφού εντοπίζονται μόνο από χημικούς ελέγχους. Και συμφωνεί και ο ίδιος ότι οι περισσότεροι έλεγχοι περιορίζονται στα νόμιμα καζάνια, με συνέπεια οι παράνομοι που τα κάνουν αυτά να μένουν στο απυρόβλητο…