17.8 C
Chania
Monday, December 23, 2024

Πρόεδρος Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων: Εντός διμήνου ο νέος κορωνοϊός στην Ελλάδα

Ημερομηνία:

Συνέντευξη στο Sputnik παραχώρησε ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης.

Προ των πυλών της Ελλάδας βρίσκεται ο νέος κορονοϊός, αλλιώς και COVID-19, έχοντας στοιχίσει, ήδη, τη ζωή σε επτά ανθρώπους στη γειτονική μας Ιταλία. Η αύξηση των κρουσμάτων, που πλησιάζουν τα 300, τροφοδοτεί την ανησυχία των εγχώριων υγειονομικών αρχών και απαιτεί την επαγρύπνηση πολιτών και ιατρονοσηλευτικού προσωπικού. Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, συνιστά ψυχραιμία, νηφαλιότητα κι εμπεριστατωμένη ενημέρωση μόνον από ειδικούς επιστήμονες. Στο πλαίσιο της επιχειρησιακής ετοιμότητας για πιθανά κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας 26 επιστημόνων, η οποία θα συνεργάζεται στενά με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης για θέματα Δημόσιας Υγείας.

Τη βεβαιότητά του ότι ο νέος κορονοϊός θα «χτυπήσει» πολύ σύντομα και την Ελλάδα, εξέφρασε, μιλώντας στο Sputnik, ο Παναγιώτης Γαργαλιάνος – Κακολύρης, παθολόγος – λοιμωξιολόγος και Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, εκ της επιστημονικής ομάδας εργασίας.

Εντός διμήνου ο κορωνοϊός στην Ελλάδα

«Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για το πότε θα έρθει ο κορονοϊός στη χώρα μας. Μπορεί κι αυτή τη στιγμή που μιλάμε, να έρθει περιστατικό. Δεν υπάρχει δυνατότητα πρόβλεψης του πότε, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα έρθει κάποια στιγμή, όπως έπληξε και την Ιταλία. Υπολογίζουμε ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε περιστατικό», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Δεν μπορούμε να τον ξεχωρίσουμε από τη γρίπη

Όπως υπογράμμισε ο κύριος Γαργαλιάνος, επειδή ο νέος κορονοϊός δε δίνει συμπτώματα που να τον ξεχωρίζουν από τη γρίπη, αυτό που εξετάζεται πρωτίστως είναι το επιδημιολογικό ιστορικό ενός ασθενούς, τουλάχιστον μέχρι να επιβεβαιωθεί το πρώτο κρούσμα στη χώρα μας.

«Αρχικά τα συμπτώματα είναι αυτά της γρίπης: βήχας, πυρετός, πονόλαιμος και ό,τι συμπτώματα δίνει η λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Το μόνο που μπορεί να τον ξεχωρίσει είναι το επιδημιολογικό ιστορικό, δηλαδή, αν ο ασθενής έχει έρθει από περιοχές όπου υπάρχει τοπική μετάδοση, όπως είναι η Κίνα, η Σιγκαπούρη, οι περιοχές της Ιταλίας και λοιπές περιοχές όπου υπάρχουν επιβεβαιωμένα κρούσματα, ή αν έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Εάν δεν ισχύουν αυτές οι προϋποθέσεις, στην παρούσα φάση στην Ελλάδα, δεν μπορούμε να πούμε ότι πρόκειται περί κορονοϊού. Θα πρέπει σε κάθε περίπτωση ο ασθενής να λάβει οδηγίες από γιατρό, ενώ, αν κριθεί απαραίτητος ο έλεγχος πρέπει να διενεργηθεί στα κέντρα αναφοράς που έχουν οριστεί, τα συνολικά 13 νοσοκομεία σε όλη την Ελλάδα».

Δεν αποκλείεται βαριά νόσηση ακόμη και σε υγιή άτομα

Στις πιο ευάλωτες ομάδες πληθυσμού έναντι του νέου κορονοϊού συγκαταλέγονται οι άνθρωποι τρίτης και τέταρτης ηλικίας, άνθρωποι με χρόνια νοσήματα, άτομα με ανοσοκαταστολή όπου υπάρχει πτώση της άμυνας του οργανισμού, από καρκίνο, λευχαιμία, AIDS, λέμφωμα, νεφρική ανεπάρκεια, καρδιακή ανεπάρκεια.

«Δεν μπορεί, όμως, να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να νοσήσουν και υγιή άτομα. Ούτε μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων η πορεία που θα έχει η νόσος στο υγιές άτομο. Μπορεί να νοσήσουν βαριά και υγιείς άνθρωποι, χωρίς να μπορούμε να αποκλείσουμε ούτε το ενδεχόμενο της κατάληξης», είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων.

Άγνωστο το πότε θα περιοριστεί ο κορωνοϊός

«Κανείς μας δεν μπορεί να ξέρει πότε θα σταματήσει η μετάδοση του ιού, διότι πρόκειται για έναν πολύ καινούριο ιό. Μην ξεχνάτε ότι αυτή η ιστορία ξεκίνησε μόλις πριν δύο μήνες. Αυτό που κάνουμε στην πρώτη φάση αντιμετώπισης λέγεται containment measures, αφορά στην ανάληψη μέτρων περιορισμού. Στη δεύτερη φάση, εάν η κατάσταση εξελιχθεί στην Ελλάδα, θα νοσηλεύουμε τους νοσούντες προσπαθώντας να μην έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους, όσο αυτό είναι δυνατόν», όπως διευκρίνισε ο κύριος Γαργαλιάνος.

Την απόφαση της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, να μην μπουν σε καραντίνα οι μαθητές που θα επιστρέψουν από εκδρομή στην Ιταλία, σχολίασε ο κύριος Γαργαλιάνος: «Το υπουργείο πήρε αυτή την απόφαση, διότι οι μαθητές δεν επιστρέφουν από πληγείσες περιοχές. Άρα, δεν θεωρήθηκε ότι μπορεί να έχουν έρθει σε επαφή με τον κορονοϊό».

Παίζει ρόλο ο καιρός στη μετάδοση του ιού; «Όσο πιο ζεστός είναι ο καιρός, τόσο μικρότερη μεταδοτικότητα έχει μάλλον. Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι, ακριβώς διότι είναι καινούριος ιός. Είναι πιθανό, εφόσον ανέβουν οι θερμοκρασίες, ο ιός να χάσει τη δυναμική του και να ενταχθεί στις εποχικές επιδημίες, όπως η γρίπη. Δεν έχουμε τη βεβαιότητα, όμως».

Πότε εκτιμάτε ότι θα είναι έτοιμο το εμβόλιο; «Για να παραχθεί ένα εμβόλιο και να είναι έτοιμο προς διάθεση, δηλαδή να έχει περάσει επιτυχώς από τη φάση ελέγχου, χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος».

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ