Ομιλία έδωσε ο Χανιώτης βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Παύλος Πολάκης στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με τίτλο “Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και άλλες διατάξεις”.

Σε σχετική ανάρτησή του στο διαδίκτυο επισημαίνει ότι:

Μιλώντας γενικά αρχικά, επισήμανα ότι… ό,τι έταξε η ΝΔ σε όλους τους τομείς στο πλαίσιο της τοξικής αντιπολίτευσης που επέλεξε για να εκλεγεί (φυσικές καταστροφές, Μάτι, προσφυγικό, Πρέσπες, εθνικά), ΤΩΡΑ ΤΟ ΛΟΥΖΕΤΑΙ. Δυστυχώς όμως το λούζεται και η χώρα.

Εμείς δεν θα κάνουμε το ίδιο, δεν θα γίνουμε σαν κι αυτούς. Αυτό που γίνεται στον Έβρο βέβαια είναι κι αυτό διαφορετικό, γιαυτό κι εμείς κρατάμε χαμηλούς τόνους. Αλλά το ίδιο οφείλει να κάνει και η κυβέρνηση και να αφήσει την προπαγάνδα που επιχειρεί να το εμφανίσει σαν ένα άλλο έπος του ’40, συνεποικουρούμενη από όλα τα φασιστοσάιτ που ξεσαλώνουν εθνικιστικά για να φτιάξουν κλίμα. Σεμνά με τις λέξεις όπως “εισβολή” που παραπέμπουν σε πόλεμο.

Καλές οι περαντζάδες Μητσοτάκη με με ξένους ηγέτες στον Έβρο, αλλά δεν ζητάει αποφασιστικά η κυβέρνηση την ουσιαστική διεθνοποίηση με Σύνοδο Κορυφής και άλλα τέτοια μέτρα… Εν τω μεταξύ καμία απτή δήλωση καταδίκης της Τουρκίας δεν αποσπάστηκε, παρά μόνο ένα “χαρτζιλίκι” σε δόσεις για να γίνουν κλειστά κέντρα κράτησης. Δεν μπορεί η Ελλάδα να λύσει μόνη της το πρόβλημα που είναι ευρωπαικό και διεθνές. Ούτε οι επικοινωνιακές φανφάρες μπορούν αν κρατήσουν πολύ !

Όσον αφορά στο συζητούμενο νομοσχέδιο, επισήμανα ότι μόνο στην Κρήτη με τις φυσικές καταστροφές, το εισόδημα είναι φέτος 140 εκ. € λιγότερο. Από τον Νοέμβρη το λέω και το ξαναλέω να προχωρήσει επιτέλους το Υπουργείο στις αποζημιώσεις των παραγωγών και να σταματήσει η κοροιδία. Η ζημιά στο λάδι έχει αρχίσει ήδη να δείχνει τις συνέπειες στην τοπική οικονομία και θα έχει απτές συνέπειες στο νησί. Χρειάζεται στήριξη της παραγωγής με ενεργητική στάση και διαπραγμάτευση σε επίπεδο ΕΕ.

Σχετικά με τους συνεταιρισμούς, η κυβέρνηση επιλέγει πάλι με ιδεοληπτικό τρόπο να επιτρέψει σε ιδιώτες να μπουν σε συνεταιρισμούς παραγωγής επιλεγμένων προιόντων με ιδιαίτερο οικονομικό ενδιαφέρον και να τους ελέγξουν. Και βέβαια να οικειοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία των συνεταιρισμών. Στην Ελλάδα το σύστημα στήθηκε προς όφελος του μεσάζοντα και όχι του παραγωγού. Και τώρα έρχονται να επιτρέψουν στα ιδιωτικά συμφέροντα να μπουν και να δώσουν την χαριστική βολή στους παραγωγούς.

Αυτό που λείπει είναι η πολιτικές ενίσχυσης, εκπαίδευσης και χρηματοδότησης των μικρών και μεσαίων παραγωγών και των συνεργειών τους. Αυτό θα ήταν που θα έφερνε την ανάπτυξη στον χώρο, ενώ είναι το αντίθετο ακριβώς από αυτό που επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση ΚΑΙ με αυτό το νομοσχέδιο. ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙΤΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ και στο πλευρό των παραγωγών !