Όπως αναφέρει το Bloomberg, άνω του 99% αυτών που έχουν πεθάνει στην Ιταλία ήταν άνθρωποι που υποφέραν και από άλλες σοβαρές ασθένειες δείχνει έρευνα από την Εθνική Αρχή Υγείας της χώρας.
Μετά το σπάσιμο του φράγματος των 2.500 νεκρών οι υγειονομικές αρχές της χώρας άρχισαν να αναλύουν τα δεδομένα για να προσφέρουν στοιχεία που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο να σταματήσει η εξάπλωση του ιού.
Ο πρωθυπουργός Τζιουζέπε Κόντε αξιολογεί αν θα πρέπει να επιμείνει στην καραντίνα που έχει θέσει τη χώρα πέραν των αρχών του Απριλίου.
Η νέα έρευνα προσφέρει στοιχεία σε σχέση με τους θανάτους στην Ιταλία αφού η Ιταλία έχει εξαιρετικά υψηλή θνητότητα που φτάνει το 8% σε σχέση με άλλες χώρες.
Το Ινστιτούτο ερεύνησε τα ιατρική αρχεία περίπου του 18% των νεκρών από τον κορωνοϊό βρίσκοντας ότι μόλις 3 θύματα ή 0,8% του συνολικού αριθμού των θυμάτων δεν είχε καμία απολύτως ασθένεια. Άνω του 50% των νεκρών είχαν τουλάχιστον 3 ασθένειες πριν να αρρωστήσουν, το ένα τέταρτο είχε δύο ασθένειες και το υπόλοιπο ένα τέταρτο είχε μία σοβαρή ασθένεια.
Άνω του 75% είχε υψηλή πίεση, 35% είχε διαβήτη και ένα 30% υπέφερε από καρδιακά προβλήματα.
Η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι τα 63 έτη όμως αυτοί που πεθαίνουν είναι πολύ μεγαλύτεροι ηλικιακά αφού ο μέσος όρος φτάνει τα 79,5 χρόνια ηλικίας.
Μέχρι τις 17 Μαρτίου μόλις 17 άνθρωποι κάτω των 50 πέθαναν από την αρρώστια. Όλα τα θύματα της Ιταλίας κάτω των 40 ήταν άντρες με σοβαρές ιατρικές ασθένειες.
Ενώ στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει μία μείωση των κρουσμάτων με μία αύξηση 12,6%, μία ξεχωριστή έρευνα δείχνει ότι η Ιταλία μπορεί να υποβαθμίζει τον πραγματικό αριθμό των κρουσμάτων κάνοντας τεστ μόνο σε ασθενείς που παρουσιάζουν συμπτώματα.
Σύφμωνα με το Ίδρυμα GIMBE, περίπου 100.000 Ιταλοί έχουν τον ιό. Εφόσον αυτό ισχύει, τότε η θνητότητα από το 8% πέφτει πολύ κοντά στον παγκόσμιο μέσο όρο που βρίσκεται κοντά στο 2%.