13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Η επαναφορά των νοσοκομείων σε μερική «κανονικότητα» είναι ναρκοθετημένη

Ημερομηνία:

Με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑ.Γ.Ν.Η. αναφέρει ότι η «επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων σε μερική  «κανονικότητα» θα γίνει με τεράστια δυσκολία και κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς»

Στην ανακοίνωση αναφέρονται πιο αναλυτικά τα εξής:

Οι  πανηγυρισμοί της κυβέρνησης για τη μέχρι τώρα επιτυχία περιορισμού της διασποράς του κορονοϊού, που αποτελεί μια αντικειμενική συλλογική επιτυχία, δεν μπορεί να κρύψει ότι η επόμενη φάση είναι ναρκοθετημένη από τις πολιτικές κρατικής υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης των δημόσιων δομών υγείας. Η επαναφορά της λειτουργίας των νοσοκομείων σε μερική  «κανονικότητα» θα γίνει με τεράστια δυσκολία και κινδύνους για ασθενείς και υγειονομικούς. Διότι η ανάγκη για λειτουργία με διπλό χαρακτήρα, δηλ. και με τμήματα αντιμετώπισης COVID-19 και με τμήματα για αντιμετώπιση λοιπών περιστατικών, απαιτεί μόνιμο προσωπικό, πολλαπλάσιο αυτού που εργάζεται στις δομές υγείας, αλλά και κρατική χρηματοδότηση πολλαπλάσια αυτής που δόθηκε.

Οι προσλήψεις επικουρικών εργαζομένων που έγιναν τους δύο αυτούς μήνες καλύπτουν προσωρινά μόλις το 10% των κενών θέσεων (περίπου 3500 προσλήψεις για πάνω από 30.000 κενές θέσεις). Η πρόσληψη μόλις 250 περίπου επικουρικών εργαζομένων (μέχρι στιγμής) για όλες τις δημόσιες δομές της Κρήτης δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες. Μόνο στο ΠΑΓΝΗ το τελευταίο διάστημα έφυγαν (με παραιτήσεις, συνταξιοδοτήσεις, μετατάξεις) 15 μόνιμοι  εργαζόμενοι. Τέθηκαν συνολικά δεκάδες υγειονομικοί εκτός μάχης με άδειες ειδικού σκοπού και ευπαθών ομάδων. Στο ΠΑΓΝΗ δεν έγιναν νέες προσλήψεις παθολόγων, πνευμονολόγων, γιατρών ΤΕΠ και ΜΕΘ, ενώ έχουν προσληφθεί εν μέσω πανδημίας μόνο 60 περίπου επικουρικοί νοσηλευτές, τη στιγμή που οι κενές θέσεις νοσηλευτών στο ΠΑΓΝΗ ξεπερνούν τις 300. Οι επικουρικοί δεν αποτελούν πραγματική «θωράκιση» του δημόσιου συστήματος υγείας, αλλά προσωρινά «μπαλώματα».

Με προσλήψεις επικουρικών νοσηλευτών και με μετακινήσεις νοσηλευτών από άλλα τμήματα, χωρίς νέες προσλήψεις γιατρών, έγινε η στελέχωση των 4 νέων κλινών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ που άνοιξαν τον προηγούμενο μήνα. Άλλωστε εκκρεμούν ακόμα οι προσλήψεις γιατρών  και νοσηλευτών προηγουμένων ετών.  Οι λιγότερες από 60 κλίνες ΜΕΘ σε όλη την Κρήτη δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες, ειδικά σε αυτές που θα προκύψουν αν υπάρξει νέα επιδημική έξαρση του κορονοϊού ταυτόχρονα με έξαρση της γρίπης το φθινόπωρο. Με μετακινήσεις γιατρών και νοσηλευτών γίνεται και η στελέχωση της Μονάδας Αντιμετώπισης Κορονοϊού (ΜΑΚ), της οποίας η λειτουργία θα συνεχιστεί και τους επόμενους μήνες, λόγω του ενδεχομένου δεύτερου κύματος της επιδημίας. Το διάστημα των δύο μηνών της πανδημίας, σε συνθήκες σχεδόν «άδειου» νοσοκομείου, με μείωση της προσέλευσης τακτικών και επειγόντων περιστατικών που άγγιξε το 70%, με τους ασθενείς σπίτι, υπήρχε η δυνατότητα οριακής στελέχωσης της ΜΑΚ, των ΤΕΠ και της ΜΕΘ με μαζικές μετακινήσεις του ήδη υπάρχοντος προσωπικού.

Με μετακινήσεις προσωπικού και ελάχιστους επικουρικούς «ενισχύθηκε» και η ήδη υποβαθμισμένη πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας (ΠΦΥ), που «πάσχει» από χρόνιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και εξοπλισμό. Το πρόβλημα της ανεπάρκειας οικογενειακών γιατρών έγινε ακόμη πιο φανερό κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όταν ήπια κρούσματα «έμεναν σπίτι» χωρίς να επανεξετάζονται.

Η αναστολή της λειτουργίας των τακτικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργείων εδώ και ενάμιση μήνα έχει ως αποτέλεσμα να έχουν μείνει χωρίς παρακολούθηση χιλιάδες ασθενείς με χρόνια νοσήματα και να έχουν αυξηθεί ακόμη περισσότερο οι πολύμηνες αναμονές για ιατρικές επισκέψεις, για απεικονιστικές εξετάσεις και για επεμβάσεις. Τους επόμενους μήνες μπορεί να σημειωθεί αύξηση της νοσηρότητας από ασθένειες που δεν έχουν σχέση με τον κορονοϊό λόγω της υποδιάγνωσης και της υποθεραπείας τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Ήδη την τελευταία  εβδομάδα υπάρχει αυξημένη προσέλευση στα ΤΕΠ και αναμένεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τους επόμενους μήνες. Το σταδιακό άνοιγμα των τακτικών ιατρείων και χειρουργείων μέσα στο Μάιο, με λειτουργία τους σε ποσοστό μικρότερο από το 50% (της συνηθισμένης), σημαίνει ότι οι ασθενείς θα εξακολουθούν να στερούνται της περίθαλψης που δικαιούνται.

Η αναγκαστική σταδιακή επαναφορά της τυπικής λειτουργίας του ΠΑΓΝΗ, λόγω των πιεστικών αναγκών υγείας του λαού, με ταυτόχρονη διατήρηση των δομών COVID-19, θα φανερώσει την απάτη του αφηγήματος της κυβέρνησης περί ενίσχυσης του συστήματος υγείας, ειδικά αν υπάρξει αναζωπύρωση της πανδημίας μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων. Είναι αδύνατη η ασφαλής επαναλειτουργία του νοσοκομείου με το υπάρχον ελλιπέστατο προσωπικό, το οποίο θα αναγκαστεί να εργαστεί σε ακόμη πιο αυξημένες συνθήκες εντατικοποίησης.

Προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν οι νέες κλίνες ΜΕΘ και η ΜΑΚ, αλλά και για να επανέλθει η λειτουργία των τακτικών ιατρείων και των υπολοίπων κλινικών, είναι αναγκαίο να επιστρέψουν οι εργαζόμενοι που έχουν μετακινηθεί στα τμήματά τους και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού (γιατρών ΜΕΘ, παθολόγων, πνευμονολόγων, νοσηλευτών κλπ). Οι άδειες ευπαθών ομάδων και οι άδειες ειδικού σκοπού γονιών με παιδιά μέχρι 12 ετών θα πρέπει να συνεχιστούν το Μάιο, πιθανόν και τον Ιούνιο, κι αυτό θα μειώσει το διαθέσιμο προσωπικό.

Στην ασφαλή επαναλειτουργία των κλινικών και την αποφυγή ενδονοσοκομειακής διασποράς θα συνέβαλε η διενέργεια μοριακού ελέγχου του κορονοϊού σε όλους τους ασθενείς ανεξάρτητα από την αιτία εισαγωγής τους στο νοσοκομείο καθώς και σε όλο το υγειονομικό προσωπικό.

Πρέπει επίσης να αναφερθούμε και πάλι στην ανεπάρκεια μέσων ατομικής προστασίας (ειδικά μασκών) τόσο στις δομές υγείας όσο και για τον γενικό πληθυσμό, ειδικά τώρα έγινε υποχρεωτική η χρήση τους σε ΜΜΜ και χώρους υγείας. Η έλλειψη αυτή αύξησε τον κίνδυνο έκθεσης των υγειονομικών στον ιό και συνέβαλε στην αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ υγειονομικών (πάνω από 250 στην Ελλάδα).

Για να ενισχυθεί ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα υγείας, ώστε να είναι έτοιμο για ένα ενδεχόμενο δεύτερο επιδημικό κύμα, εξασφαλίζοντας παράλληλα την παρακολούθηση, διάγνωση και θεραπεία ασθενών με άλλες παθήσεις, διεκδικούμε:

  • άμεσες προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση όλων των δημόσιων δομών υγείας.

  • μονιμοποίηση των εργαζομένων με ελαστικές σχέσεις εργασίας.
  • άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένων με το απαραίτητο μόνιμο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό.
  • επέκταση της δημόσιας απογευματινής λειτουργίας του νοσοκομείου χωρίς πληρωμές (άμεσες η έμμεσες) ώστε να εξυπηρετηθεί ιδιαίτερα τώρα ο κόσμος.
  • ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό και εξοπλισμό της ΠΦΥ, ώστε να παρέχουν όλο το 24ωρο υπηρεσίες πρόληψης, κατ’ οίκον νοσηλείας καθώς και παρακολούθησης χρονίως πασχόντων.
  • test σε όλο το υγειονομικό προσωπικό και σε όλους τους ασθενείς που εισάγονται στο νοσοκομείο.
  • εξασφάλιση επάρκειας και δωρεάν χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας σε όλο τον πληθυσμό.
  • υποχρεωτική ένταξη των αυτοαπασχολούμενων γιατρών στο κρατικό σχέδιο για τη δωρεάν περίθαλψη των ασθενών με χρόνια νοσήματα.
"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ