Την δική του εκδοχή για το ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στον ποταμό Έβρο, που αποτελεί το φυσικό ελληνοτουρκικό σύνορο, δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.
Στον απόηχο του ελληνικού διαβήματος διαμαρτυρίας, το ΥΠΕΞ της γείτονος αναφέρει ότι τα σύνορα έχουν αλλάξει από το 1926 γιατί έχει αλλάξει η κοίτη του ποταμού Έβρου, και ως εκ τούτου κάθε ενέργειας, από ελληνικής πλευράς, για τοποθέτηση συρματοπλέγματος στην περιοχή πρέπει να προηγηθεί διαπραγμάτευση τεχνικών κλιμακίων για τον ακριβή καθορισμό του συνόρου.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Ελλάδα στις 15 Απριλίου 2020 ενημέρωσε το υπουργείο μας ότι θα υψώσει συρματόπλεγμα στα χερσαία σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας στην περιοχή των Φερών.
Μετά τον απαραίτητο συντονισμό των αρμόδιων οργάνων μας, το υπουργείο μας επέδωσε νότα στην Ελλάδα στις 11 Μαΐου 2020, ζητώντας να μην παραβιάσει τα χερσαία σύνορά μας, να μοιραστεί τις συντεταγμένες της περιοχής όπου θα γινόταν το έργο και να υπάρξει συνάντηση μίας επιτροπής στα σύνορα.
Ενημερώσαμε παράλληλα την Ελλάδα ότι δεδομένου ότι η κοίτη του ποταμού Έβρου, o οποίος αποτελεί παράλληλα το συμπεφωνημένο σύνορό μας με την Ελλάδα, έχει αλλάξει σημαντικά για φυσικούς και τεχνητούς λόγους από το 1926, όταν καθορίστηκε το όριο και δεν υπάρχουν ακριβείς συντεταγμένες μεταξύ των δύο χωρών σε αυτήν την περιοχή των συνόρων, να μην ξεκινήσει το έργο αν δεν υπάρξει πρώτα ένας τεχνικός συντονισμός μεταξύ αρμοδίων επιτροπών των δύο χωρών.
Παρά τις προειδοποιήσεις μας και προτάσεις για συνεργασία, η Ελλάδα ξεκίνησε εργασίες κατασκευής στις 13 Μαΐου 2020, παραβιάζοντας τα συμπεφωνημένα χερσαία σύνορά μας. Αυτή η παραβίαση αποτράπηκε αμέσως από τις αρμόδιες αρχές μας, που έλαβαν τα απαραίτητα μέτρα.
Το πρόβλημα μπορεί να ξεπεραστεί εάν διεξαχθούν διαπραγματεύσεις μεταξύ τεχνικών επιτροπών των δύο χωρών.
Δεν θα ανεχτούμε κανένα τετελεσμένο στα σύνορά μας».