Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε ικανοποίηση χθες και έκανε λόγο για «επιστημονική επιτυχία» μετά την ανακοίνωση Βρετανών ερευνητών κατά την οποία ένα φάρμακο της οικογένειας των στεροειδών μειώνει σημαντικά τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών με τις πιο βαριές μορφές της covid-19, της ασθένειας που προκαλεί ο κορωνοϊός.
«Αυτή είναι η πρώτη θεραπεία που αποδεδειγμένα μειώνει τη θνητότητα ασθενών με COVID-19 που χρειάζονται οξυγόνο ή μηχανική υποστήριξη της αναπνοής», εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, κατά δελτίο Τύπου των υπηρεσιών του.
«Αυτή είναι σπουδαία είδηση και συγχαίρω την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και τα πολλά νοσοκομεία και τους ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνέβαλαν σε αυτή την επιστημονική επιτυχία» η οποία θα μπορούσε να «σώσει ζωές», πρόσθεσε ο Τέντρος.
Η πανδημία του κορωνοϊού έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 440.000 ανθρώπους στον πλανήτη αφότου ο SARS-CoV-2 προσέβαλε για πρώτη φορά τον άνθρωπο τον Δεκέμβριο στην Κίνα.
Οι ελπίδες ότι θα αποκαλυφθεί πως υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο ικανό να συμβάλλει στη θεραπεία ασθενών που έχουν προσβληθεί από τον νέο κορωνοϊό αναζωογονήθηκαν χθες, μετά την ανακοίνωση από τους υπεύθυνους μιας κλινικής δοκιμής πως το στεροειδές δεξαμεθαζόνη μειώνει κατά το ένα τρίτο τη θνητότητα μεταξύ των ασθενών που βρίσκονται σε πιο βαριά κατάσταση.
Ενας στους οκτώ θανάτους θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί
Σύμφωνα με τους επιστήμονες αυτούς, «ο ένας θανάτους στους οκτώ θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί μεταξύ των ασθενών που διασωληνώνονται σε μηχανήματα τεχνητής υποστήριξης της αναπνοής» με τη χρήση της δεξαμεθαζόνης.
Πρόκειται για «σημαντική πρόοδο» στην «αναζήτηση νέων τρόπων θεραπείας ασθενών» που πάσχουν από την covid-19, ανέφερε με ικανοποίηση ο Στίβεν Πάουις, ο ιατρικός διευθυντής του βρετανικού εθνικού συστήματος υγείας (NHS).
Η δεξαμεθαζόνη, συνθετικό γλυκοκορτικοειδές, χρησιμοποιείται σε αρκετές περιπτώσεις εξαιτίας της ισχυρής αντιφλεγμονώδους δράσης της. «Οι ερευνητές μοιράστηκαν τις πρώτες πληροφορίες για τα αποτελέσματα της δοκιμής με τον ΠΟΥ , και περιμένουμε με ανυπομονησία την πλήρη ανάλυση των δεδομένων τις επόμενες ημέρες», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ότι θα προχωρήσει σε μια «μετα-ανάλυση» για την πλήρη κατανόηση της χρήσης αυτού του στεροειδούς και ότι θα ανανεώσει τις οδηγίες του ώστε να «αντανακλούν το πώς και το πότε πρέπει να χρησιμοποιείται το φάρμακο αυτό» για την αντιμετώπιση της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός.