«Δεν υπάρχει εμβόλιο για κανέναν άλλο κορωνοϊό και δεν υπάρχει ούτε για το AIDS ούτε για τον Έμπολα. Γιατί φανταζόμαστε ότι μπορεί να υπάρξει για αυτόν τον κορωνοϊό; Κατά 99% δεν θα υπάρξει εμβόλιο για τον κορωνοϊό γιατί δεν μπαίνει μόνιμη ανοσία. Δεν μας σκοτώνει ο ίδιος ο ιός. Πεθαίνουμε από μία έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού. Εάν εγώ το ενισχύσω σε έναν ασθενή τότε θα πεθάνει από το εμβόλιο. Είναι κοινή λογική».
Αυτή ήταν η δήλωση του καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ κ. Κούβελα που δημιούργησε μεγάλη έντυπωση. Όμως σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή μοριακής βιολογίας στο Πανεπιστήμιο Northumbria του Νιούκαστλ, “πατέρα” του “Ebola Check”, με σημαντική συνεισφορά τόσο στον αγώνα ενάντια στον Έμπολα όσο και σε αυτόν ενάντια στην Ηπατίτιδα C, η συγκεκριμένη δήλωση είναι “τουλάχιστον ατυχής”.
Όπως είπε στην εφημερίδα μας:
“εμβόλια για τον Έμπολα βεβαίως και υπάρχουν. Και είναι μάλιστα δύο”.
Όσον αφορά τη δήλωση Κούβελα:
“Οι νέοι να κάνουν ό,τι θέλουν και μετά να μην πηγαίνουν στους παππούδες τους. Εκεί είναι ο κίνδυνος” ο καθηγητής Μόσχος είπε:
“Η απομόνωση των ευπαθών ομάδων αγνοεί τις επιπτώσεις στους νέους και μη ευπαθείς. Δεν γνωρίζουμε ακόμα τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του ιού αλλά ξέρουμε ήδη ότι ως και οι μισοί ασθενείς έχουν μακροπρόθεσμες επιπτώσεις σε όσους αναρρώνουν. Μεταξύ αυτών και νευρολογικές επιπτώσεις. Στα δε παιδιά οι μακροπρόθεσμες νευρολογικές επιπτώσεις είναι άγνωστες – και, προσωπικά, με ανησυχούν για τις επιπτώσεις στην κοινωνία. Η χρόνια αναπηρία ίσως είναι πιο κοινωνικό-οικονομικά επιζήμια από τον άμεσο θάνατο”.