12.8 C
Chania
Tuesday, November 26, 2024

Η Κίνα τρέχει προς το 5G – Ετοιμάζεται για τεράστιες επενδύσεις προκειμένου να κυριαρχήσει στα δίκτυα 5ης γενιάς

Ημερομηνία:

Την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ μοιάζουν ακόμα να «ψάχνονται» σχετικά με το πώς και – κυρίως – ποιος θα αναπτύξει το δίκτυο 5G (δηλαδή, το υπερταχύ δίκτυο 5ης γενιάς κινητής τηλεφωνίας, το οποίο, όμως, σχεδιάζεται να μπορεί να κάνει πολύ περισσότερα πράγματα από απλή μετάδοση δεδομένων), η Κίνα εμφανίζεται να… βγάζει τη γλώσσα στους παγκόσμιους ανταγωνιστές της και να ετοιμάζεται να στήσει – ήδη στήνει – έναν τεράστιο αριθμό σταθμών/κεραιών 5ης γενιάς, που θα της επιτρέψουν να αναπτύξει με μεγάλη ταχύτητα το δίκτυο 5G.

Με πρωταγωνιστή στον τομέα των υποδομών του δικτύου τη Huawei – την οποία οι ΗΠΑ έχουν εντάξει σε «μαύρη λίστα» υποστηρίζοντας ότι αποτελεί ενεργούμενο της κυβέρνησης του Πεκίνου και, ως εκ τούτου, κίνδυνο για την ασφάλεια των επικοινωνιών –, η Κίνα επιδιώκει μέχρι το 2025 να έχει μεταμορφώσει πλήρως το τοπίο στον χώρο των επικοινωνιών – και όχι μόνο – και να κερδίσει το στοίχημα του 5G σε μια στιγμή που η Δύση δείχνει να μην μπορεί καν να καταλήξει στους προμηθευτές των υλικών υποδομής για το δίκτυο.

Ιλιγγιώδης επένδυση

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Κίνα έχει αποφασίσει ώς το 2025 να προχωρήσει σε επένδυση ύψους 1,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο του σχεδιασμού της «Νέας Υποδομής», όπως την ονομάζει το Πεκίνο, που δεν περιορίζεται απλώς και μόνο σε ταχύτερες επικοινωνίες, αλλά απλώνεται σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της οικονομίας, με στόχο τη μεγαλύτερη ενσωμάτωση του «Διαδικτύου των Πραγμάτων» (Internet of Things -IoT) στον τομέα της βιομηχανίας, όπου η Κίνα έχει σαφή υπεροχή έναντι σχεδόν όλων των ανταγωνιστών της.

Η επιτάχυνση αυτή των επενδύσεων στο 5G δεν είναι τυχαία, ούτε γίνεται σε μια τυχαία στιγμή. Η πανδημία της Covid-19 έπληξε το παγκόσμιο εμπόριο και τις προμηθευτικές αλυσίδες και το Πεκίνο βλέπει τη συγκεκριμένη τεχνολογία ως μια ευκαιρία για τα εξής πράγματα:

• Βραχυπρόθεσμα, να τονώσει την παραγωγή και να ενισχύσει τομείς της βιομηχανίας που επλήγησαν σοβαρά από την πανδημία, αλλά και να βάλει στο παιχνίδι και άλλες επιχειρήσεις και δραστηριότητες.

• Μακροπρόθεσμα, να εκσυγχρονίσει τεχνολογικά τον τομέα της βιομηχανικής παραγωγής, όπου οι μηχανές θα μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους, να ανταλλάσσουν δεδομένα και να γίνουν ακόμα πιο ανταγωνιστικές, προκειμένου να αποτραπεί και η μεταφορά της παραγωγής σε άλλες χώρες.

• Σε τρίτο επίπεδο, η Κίνα, μετά την επίθεση που οι ΗΠΑ εξαπέλυσαν κατά της Huawei και της ΖΤΕ, δηλαδή των δύο μεγαλύτερων εταιρειών κατασκευής εξαρτημάτων υποδομής για το 5G, θέλει να στείλει το μήνυμα ότι αργά ή γρήγορα θα ξαναγίνει ο αναντικατάστατος παίκτης στον χώρο αυτό, υποχρεώνοντας τη Δύση να απευθυνθεί στις κινεζικές εταιρείες για την υποδομή του δικτύου.

Προβληματισμός σε ΗΠΑ – Ευρώπη

Μπροστά σε αυτό το σκηνικό, ΗΠΑ και Ευρώπη αναζητούν τρόπους για να παραμείνουν μέσα στο παιχνίδι του 5G, ωστόσο, τα πράγματα δεν είναι τόσο εύκολα. Πέραν του ότι οι Κινέζοι είχαν προλάβει να αποκτήσουν την τεχνογνωσία και να την «τρέξουν» πιο γρήγορα, η επιθετική πολιτική των ΗΠΑ έναντι των κινεζικών τεχνολογικών κολοσσών αφήνει λίγα περιθώρια επιλογής σε χώρες που επιδιώκουν να προχωρήσουν στην ανάπτυξη των νέων δικτύων. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο το γεγονός ότι η Βρετανία εμφανίζεται να βρίσκεται μεταξύ σφύρας και άκμονος, όσον αφορά στη συμμετοχή της Huawei στο 5G δίκτυο της χώρας, με την Ουάσιγκτον να απαιτεί να εξαιρεθεί η κινεζική εταιρεία, αλλά και το Πεκίνο να στέλνει μηνύματα δυσαρέσκειας τα οποία ενδέχεται να μετατραπούν σε… συνέπειες στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Την ίδια στιγμή, η σουηδική Ericsson σε μελέτη της έδειξε ότι την ώρα που η Κίνα προχωρεί με ταχύ βήμα προς την υλοποίηση του 5G, ΗΠΑ και Ευρώπη παραμένουν στάσιμες αν δεν οπισθοχωρούν κιόλας (όσον αφορά στις προβλέψεις του αριθμού των συνδρομητών στα νέα δίκτυα), ιδίως μετά την εμφάνιση της πανδημίας της Covid-19 και την οικονομική κρίση που προκάλεσε. Αναλυτές εκτιμούν ότι η έμφαση που το Πεκίνο δίνει στην ανάπτυξη των νέων δικτύων μπορεί να προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην Ουάσιγκτον, ιδίως αν εν τέλει η Κίνα αποδειχθεί κυρίαρχη στο παιχνίδι του 5G.

Οι κίνδυνοι

Φυσικά, όλα αυτά δεν έρχονται χωρίς σημαντικά ποσοστά ρίσκου τόσο για το Πεκίνο όσο και για τους δυτικούς ανταγωνιστές του. Όπως σημειώνει το Bloomberg, η τάση της Κίνας για υπερεπένδυση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα να δούμε «δίκτυα – φαντάσματα», που δεν θα χρησιμοποιούνται από κανέναν ή να παρατηρηθούν προβλήματα ποιότητας των υποδομών, τα οποία θα αμαυρώσουν την προσπάθεια της Κίνας να εμφανιστεί ως ο κυρίαρχος του παιχνιδιού.

Από την άλλη, η πίεση που ασκεί η Ουάσιγκτον για να εξαιρεθούν οι Κινέζοι από την υποδομή του δικτύου 5G ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξή του σε ΗΠΑ και Ευρώπη και να επιτρέψει στην Κίνα να γίνει ο μεγάλος παίκτης στον χώρο, αλλά και να μεταμορφώσει την οικονομία της, ενώ οι άλλοι ακόμα θα παλεύουν να στήσουν δίκτυα. Παράλληλα, υπάρχει και η τιμολογιακή πολιτική με Κινέζους παρόχους να προσφέρουν δίκτυα 5G σε καταναλωτές με κόστος 18 δολάρια τον μήνα, κάτι που οι πάροχοι στις ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να κάνουν ακόμη.

topontiki.gr

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Γάζα: Στους 44.235 οι νεκροί από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς – «Κόλαση» η κατάσταση για τους άμαχους

Το ισραηλινό κράτος-δολοφόνος συνεχίζει τη γενοκτονική του πολιτική σε...