Με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων αναφέρει τα εξής σε σχέση με την εκκένωση της κατάληψης Rosa Nera και τον σχεδιασμό για δημιουργία ξενοδοχείου στα ιστορικά κτίρια:
Με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ από όλη την Κρήτη, στήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου στο λόφο Καστέλι στο παλιό λιμάνι των Χανίων η εκκένωση της παλιάς Μεραρχίας. Καταδικάζουμε με τον πιο απερίφραστο τρόπο την άσκηση βίας από τα όργανα της τάξης προς τους συμπολίτες μας. Δεν πέφτουμε από τα σύννεφα για την αναμενόμενη εκδήλωση της κυβερνητικής εξουσίας με βαθειά συντηρητικές και αντικοινωνικές λογικές.
Δεν είναι πολύς ο καιρός που το Πολυτεχνείο Κρήτης εκμίσθωσε τα κτίρια της παλιάς Πρυτανείας και της παλιάς Μεραρχίας σε μια διεθνή ξενοδοχειακή επιχείρηση. Θυμίζουμε πως με απόφαση της πρυτανικής διοίκησης, το κτίριο της Μεραρχίας με τη μεγάλη του αυλή, ήταν για πάνω από 20 χρόνια σφραγισμένο, απαγορεύοντας έτσι την πρόσβαση σε οποιονδήποτε.
Η αντίληψη ότι τα εκπαιδευτικά ιδρύματα μπορούν να λειτουργούν ως επιχειρήσεις προκειμένου να εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση για τη λειτουργία τους είναι καταστροφική για το δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης. Όπου έχει καθιερωθεί ως τρόπος χρηματοδότησης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων είχε ολέθριες συνέπειες για το δικαίωμα στη μόρφωση ιδιαίτερα των παιδιών από τις φτωχότερες κοινωνικές τάξεις. Παγιώνουν την μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, ανοίγουν λογικές ιδιωτικοποίησης τομέων της εκπαίδευσης όπως η έρευνα και εισάγουν λογικές επιβολής διδάκτρων.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης με αυτή την ενέργεια συνεχίζει να προσαρμόζεται στις ανάγκες της αγοράς. Αλήθεια αυτή τη μέθοδο πρέπει να ακολουθήσουμε και στα Δημοτικά Σχολεία που και αυτά υποφέρουν από την υποχρηματοδότηση;
Θεωρώντας ότι από την πόλη μας δεν λείπουν τα ξενοδοχεία, που οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες γαλέρας με μισθούς πείνας και εξαντλητικά ωράρια, αλλά οι δημόσιοι χώροι, δηλώνουμε την αντίθεση μας στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας προς όφελος της τουριστικής βιομηχανίας. Ιδιαίτερα όταν πρόκειται για ιστορικά κτίρια.
Η εξέλιξη αυτή αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση γιατί την ίδια στιγμή που εκμισθώνονται τα κτίρια για να γίνουν ξενοδοχεία πολυτελείας ανοιχτά σε όσους έχουν και το αντίστοιχο πορτοφόλι, πολλοί φοιτητές αλλά και συνάδελφοι μας εκπαιδευτικοί, δεν βρίσκουν σπίτι και αναγκάζονται να μείνουν εκτός πόλης.
Οι συλλογικές, κοινωνικές ανάγκες των πολιτών προέχουν απέναντι στις ανάγκες των μεγαλοξενοδόχων για κέρδη.
Το Πολυτεχνείο Κρήτης όπως και κάθε εκπαιδευτικός λειτουργός οφείλει πρώτα και κύρια να προτάσσει το δημόσιο συμφέρον και αντί να λοιδορεί του μαθητές του να αφουγκράζεται τις ανάγκες τους. Χρειάζεται να υπερασπίζει τις διεκδικήσεις τους αντί να έχει ως πρώτο μέλημα του να κάνει μπίζνες.
Ως σύλλογος εκπαιδευτικών είμαστε αντίθετοι στην εκποίηση ή και στη μακροχρόνια εκμίσθωση της δημόσιας περιουσίας του Πολυτεχνείου.
Καταδικάζουμε την άσκηση βίας από όπου και αν προέρχεται.
Διεκδικούμε:
- Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία και γενναία κρατική χρηματοδότηση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση
- Αύξηση των κρατικών δαπανών για τη φοιτητική μέριμνα, σίτιση, εστίες, μεταφορά.
- Άμεση αξιοποίηση των κτηρίων της Παλιάς Πρυτανείας, αλλά και συνολικά των κτηρίων του Π.Κ όπως η Γαλλική σχολή και το κτήριο Παπαδοπέτρου, με κρατική χρηματοδότηση για τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη στην Πόλη, εστία, διαμορφωμένοι χώροι των πολιτιστικών ομάδων).
- Να αφεθούν άμεσα ελεύθεροι οι προσαχθέντες που βρέθηκαν στο εσωτερικό της Μεραρχίας σήμερα το πρωί.