14.8 C
Chania
Monday, November 25, 2024

Νέο σοκ με 3.038 νέα κρούσματα κορωνοϊού και 38 θανάτους, στους 336 οι διασωληνωμένοι – «Στο πικ» του δεύτερου κύματος η χώρα

Ημερομηνία:

Επιπλέον 3038 κρούσματα του κορωνοϊού στη χώρα, εκ των οποίων 11 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας, ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 69675, εκ των οποίων το 54.1% άνδρες.

Από τα συνολικά κρούσματα, 4601 (6.6%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 18334 (26.3%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.

Ακόμη, 336 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 ετών. 100 (29.8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 81.8%, των διασωληνωμένων, έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω. 362 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

Τέλος, έχουμε 38 ακόμα καταγεγραμμένους θανάτους και 997 θανάτους συνολικά στη χώρα. 399 (40.0%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 80 έτη και το 96.9% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στο πικ του δεύτερου κύματος

Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς.

Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη και τα επιδημιολογικά δεδομένα εξετάζονται με προσοχή καθημερινά, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, η οποία επισήμανε ότι οι νέες εισαγωγές έχουν ως «αποτέλεσμα τη συνεχή πίεση στο σύστημα υγείας, ιδιαίτερα στη Βόρειο Ελλάδα».

«Φαίνεται ότι μάλλον είμαστε στο πικ αυτού του δεύτερου κύματος» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

«Σημαντική είναι και η αύξηση των ανθρώπων που χάθηκαν αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, ξεπερνώντας τα 250 άτομα, με ένα μέσο όρο για τις 7 ημέρες στα 39 άτομα την ημέρα» είπε η λοιμωξιολόγος. «Όμως η αύξηση των νοσηλευόμενων σε ΜΕΘ και των θανάτων είναι ανάλογη με την αύξηση των κρουσμάτων στη χώρα μας. Δεν παρατηρείται δηλαδή καμία αυξημένη θνητότητα» εξήγησε το μέλος της Επιτροπής Επιστημόνων.

«Η διάμεση ηλικία των ασθενών είναι στα 40 έτη» υπογράμμισε η κ. Παπαευαγγέλου και συμπλήρωσε «γιατί ο μεγάλος όγκος των ασθενών είναι μεταξύ 15 και 55 ετών». «Δυστυχώς σημαντικός αριθμός ενηλίκων 40 έως 60 ετών νοσηλεύονται σε ΜΕΘ σήμερα. Ταυτόχρονα όμως σημαντικός είναι και ο αριθμός των ασθενών, που νοσηλεύονται, με ηλικία άνω των 65 ετών και έτσι και αυτό συνηγορεί στην πρόβλεψη ότι το ΕΣΥ θα συνεχίσει να πιέζεται» τόνισε η λοιμωξιολόγος.

«Από την άλλη όμως σήμερα παρατηρείται μια σχετική σταθεροποίηση στη Θεσσαλονίκη» δήλωσε η κ. Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι «προφανώς συνεχίζουμε να βλέπουμε πολλά νέα κρούσματα γιατί εκεί υπάρχει μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο. Όμως υπάρχει μια μείωση του ρυθμού αύξησης και άρα φαίνεται ότι τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν». «Επειδή έχουμε βέβαια πολλά ενεργά κρούσματα στη Βόρειο Ελλάδα, αναμένουμε αύξηση των νοσηλεύομενων τις επόμενες εβδομάδες» σημείωσε η καθηγήτρια της ιατρικής σχολής του ΕΚΠΑ.

«Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να προστατευτούμε από αυτόν τον ιό. Να σταματήσουμε τις νέες λοιμώξεις, σήμερα κιόλας» τόνισε η κ. Παπαευαγγέλου, προσθέτοντας «να τηρούμε αυστηρά τα μέτρα ατομικής προστασίας και να θεωρούμε ότι όλοι όσους συναντάμε είναι δυνητικά φορείς του ιού. Μόνο έτσι θα μπορέσει να μειωθεί η περαιτέρω διασπορά το ταχύτερο και να έχουμε μια ανακοπή αυτής της εκθετικής αύξησης των κρουσμάτων στη χώρα μας».

Πότε θα δούμε να αποδίδει το lockdown

Το πιο κρίσιμο ερώτημα, είπε η κ. Παπαευαγγέλου, είναι «αν και πότε θα δούμε να αποδίδει αυτό το lockdown, πότε δηλαδή θα αρχίσουμε να βλέπουμε μια σταθερή βελτίωση των αριθμών που ανακοινώνονται καθημερινά από τον ΕΟΔΥ». Η απάντηση είναι «ότι τα επώδυνα μέτρα θα αποδώσουν αλλά θέλει χρόνο» υπογράμμισε η λοιμωξιολόγος.

«Οι συνάνθρωποι μας που χάνουν τη ζωή τους σήμερα, πιθανότατα μολύνθηκαν μέχρι και ένα μήνα πριν και το πότε θα δούμε τον αριθμό των διασωληνωμένων και των θανάτων να μειώνεται δεν είναι σαφές. Και αυτό γιατί σήμερα έχουμε κατά μέσο όρο περίπου 350 εισαγωγές στο νοσοκομείο, ενώ ξέρουμε ότι η διάρκεια νοσηλείας είναι μακριά και η διάρκεια νοσηλείας στη ΜΕΘ είναι 11 ημέρες. Έτσι καταλαβαίνει κανείς ότι οι ασθενείς αθροίζονται στα νοσοκομεία και πιέζουν και θα συνεχίζουν να πιέζουν το σύστημα υγείας» διευκρίνισε η κ. Παπαευαγγέλου.

Όπως επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου, «η εμπειρία της άνοιξης από άλλες χώρες έδειξε ότι χρειάζονται περίπου 15 ημέρες από το lockdown για να υπάρξει μείωση των συνανθρώπων μας που χάνουν τη ζωή τους».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΕΟΔΥ και με βάση τα μαθηματικά μοντέλα που χρησιμοποίησαν, «φαίνεται ότι μια μέση μείωση της κινητικότητας του πληθυσμού κατά 35% λόγω του lockdown και εφόσον τηρούνται τα μέτρα από όλους, θα αποδώσει. Και αυτό που περιμένουμε είναι ότι τις πρώτες 7 με 10 ημέρες θα βλέπουμε μια αύξηση των κρουσμάτων- και αυτό είναι που βλέπουμε σήμερα ακριβώς, αυτή τη συνεχιζόμενη αύξηση παρά τα μέτρα που έχουνε παρθεί. Όμως μέσα στις επόμενες 7-10 μέρες αναμένουμε μείωση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία και πιθανολογείται ότι μέσα στις επόμενες 1-2 εβδομάδες αργότερα να δούμε και μείωση των ασθενών που νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους» συμπλήρωσε η κ. Παπαευαγγέλου.

Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις.

Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.

Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατ’ οίκον (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Με 11 κενές κλίνες παλεύει η Θεσ/νίκη

Μάχη με τον χρόνο δίνουν πολιτεία και επιστήμονες για να περιορίσουν τη διασπορά της πανδημίας. Η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη οριακή, παλεύοντας με μόλις έντεκα κενές κλίνες ΜΕΘ-COVID και η επικράτεια με 27% και την κυβέρνηση να εξετάζει ήδη την παράταση του lockdown έως και τις 10 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά τις κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας νέα στοιχεία έδωσε το υπουργείο Υγείας.

Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.143 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 830 είναι κατειλημμένες και 313 κενές (ποσοστό 27,5%).

Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 610, οι 439 είναι κατειλημμένες και οι 171 κενές (ποσοστό 28%).

Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 533. Από αυτές, 391 είναι κατειλημμένες και 142 κενές (ποσοστό 27%).

Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 161. Από αυτές, 150 είναι κατειλημμένες και 11 κενές (ποσοστό 7%).

Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 206. Από αυτές, 140 είναι κατειλημμένες και 66 κενές (ποσοστό 32%).

ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 101 κατειλημμένες και 62 κενές (ποσοστό 38%)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 46 κλίνες, εκ των οποίων 34 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 26%)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 98 κλίνες, εκ των οποίων 88 κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 10%)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 101 κλίνες, εκ των οποίων 83 κατειλημμένες και 18 κενές (ποσοστό 18%)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 47 κατειλημμένες και 13 κενές (ποσοστό 22%)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 39 κλίνες, εκ των οποίων 17 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 56%)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 16 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 25%)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 10 κλίνες εκ των οποίων 9 κατειλημμένες και 1 κενή (ποσοστό 10%)

Οι συνολικές κλίνες COVID-19

Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.271.

Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 2.841(συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)

Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια

1η ΥΠΕ (Αττικής): 499 (από τις 1.153 διαθέσιμες κλίνες)

2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 225 (από τις 456 διαθέσιμες κλίνες)

3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 638 (από τις 1.016 διαθέσιμες κλίνες)

4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 837 (από τις 1.226 διαθέσιμες κλίνες)

5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 290 (από τις 471 διαθέσιμες κλίνες)

6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 207 (από τις 550 διαθέσιμες κλίνες)

7η ΥΠΕ (Κρήτης): 46 (από τις 231 διαθέσιμες κλίνες)

Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 99 (από τις 168 διαθέσιμες κλίνες)

Παράταση του lockdown

Συνεχείς είναι οι διασκέψεις του Πρωθυπουργού με τους ειδικούς, οι οποίοι προχωρούν σε νέες εισηγήσεις μελετώντας τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα.

Τα όποια νέα μέτρα, όπως τονίζουν από το Μέγαρο Μαξίμου, θα κριθούν τις επόμενες πέντε ημέρες.

Αν δεν αποδώσουν τα υπάρχοντα μέτρα, όλα βρίσκονται στο τραπέζι: είναι πιθανή η παράταση του lockdown ιδίως για τη Β. Ελλάδα, μπορεί να ληφθούν ακόμα πιο αυστηρά περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις μετακινήσεις.

Επίσης είναι πιθανόν να ανασταλούν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες και να αυξηθεί η τηλεργασία στο 70%, από το 50% όπου βρίσκεται σήμερα.

Στόχος, όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός, είναι οι γιορτές, ωστόσο η κατάσταση αξιολογείται καθημερινά. Όπως τονίζουν από την κυβέρνηση, είναι σημαντικό να τηρηθούν τα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί.

Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ξεκινούν μαζικά τεστ για τον κορονοϊό σε μαθητές γυμνασίου και λυκείου προκειμένου να αξιολογηθεί κι εκεί η κατάσταση, και να δούμε κατά πόσο και η Β’θμια εκπαίδευση θα μπορέσει να ανοίξει στο τέλος του μήνα, όπως είναι ο αρχικός σχεδιασμός.

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

16χρονος στη ΜΕΘ μετά από σοβαρό τροχαίο στην Κίσσαμο

Στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου Χανίων νοσηλεύεται ένας...

Εμπορικά κέντρα και σε Ηράκλειο και Χανιά σχεδιάζει η Trade Estates

Σε πόλεις με κρίσιμη μάζα καταναλωτών, κάτι που μεταφράζεται...

Βιβλίο για τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε η ψυχολόγος της

Ένα βιβλίο εμπνευσμένο από τη δολοφονία της Καρολάιν έγραψε...