13.8 C
Chania
Sunday, November 24, 2024

Ρέθυμνο: Στο νοσοκομείο με δηλητηρίαση κατέληξαν πέντε νεαροί που μάζεψαν και έφαγαν μανιτάρια

Ημερομηνία:

Το να μαζεύεις μανιτάρια στο δάσος αποτελεί ευχάριστη και εναλλακτική δραστηριότητα για πολλούς ανθρώπους – ιδιαίτερα όσους αγαπάνε τη φύση. Ωστόσο εγκυμονεί και πολλούς κινδύνους όπως αυτούς στους οποίους εκτέθηκαν πέντε νεαροί από το Ρέθυμνο.

Οι πέντε στάθηκαν τυχεροί μέσα στην ατυχία τους. Θέλησαν απλά να γευτούν μανιτάρια τα οποία είχαν μαζέψει μόνοι τους, το απόγευμα της Κυριακής. Η γαστρονομική λιχουδιά, όμως, λίγο έλειψε να τους στοιχίσει τη ζωή καθώς οι μύκητες ήταν ακατάλληλοι για κατανάλωση!

Οπως αναφέρει το Πρώτο Θέμα, αμέσως μόλις κατανάλωσαν τα άγρια μανιτάρια, οι πέντε φίλοι ηλικίας 20 έως 35 χρόνων ένιωσαν συμπτώματα δηλητηρίασης, όπως εμετό και έντονο πόνο με αποτέλεσμα να καταλήξουν στο νοσοκομείο Ρεθύμνου, όπου ευτυχώς οι γιατροί αντιμετώπισαν την κατάσταση.

Την είδηση έκανε γνωστή η ιστοσελίδα «Μανιταρόφιλοι Κρήτης» που συνέστησε στους πολίτες να μην τρώνε άγρια μανιτάρια αν δεν είναι 1.000% σίγουροι ότι γνωρίζουν καλά το είδος τους. «Προσοχή! Φέτος έχουμε τρομερή καρποφορία και έχω βρει μερικά πολύ επικίνδυνα θανατηφόρα μανιτάρια που δεν έχω ξαναβρεί ποτέ στο Ρέθυμνο», έγραψε ο διαχειριστής της ιστοσελίδας.

Δηλητηριώδη μανιτάρια στην Ελλάδα

Περισσότερα από 15 είναι τα δηλητηριώδη είδη μανιταριών στην Ελλάδα, που μπορούν να επιφέρουν ακόμη και τον θάνατο. Η Ελλάδα είναι μια από τις πλουσιότερες χώρες στην Ευρώπη σε συνολικό αριθμό μανιταριών (όχι μόνο επικίνδυνων) και τα τελευταία χρόνια οι ερασιτέχνες συλλέκτες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα και ανέρχονται πλέον σε αρκετές χιλιάδες.

Αρκετοί όμως εξ αυτών αγνοούν βασικά μέτρα προφύλαξης. Γι’ αυτό κάθε χρόνο καταγράφονται στη χώρα μας περίπου 200 περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια, συνήθως όχι σοβαρά.

Ο πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, Γιώργος Κωνσταντινίδης, είχε επισημάνει σχετικά στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι δύο είδη, από τα 15, ευθύνονται για το 90% των θανατηφόρων περιστατικών στην Ελλάδα (αλλά και στην Ευρώπη, όπου επίσης υπάρχουν).

Πρόκειται για δύο αμανίτες, τον φαλλοειδή και τον εαρινό, τα οποία είναι ευμεγέθη και όμορφα μανιτάρια και γι’ αυτό τραβούν συχνά την προσοχή των ερασιτεχνών συλλεκτών.

«Παρότι τα περισσότερα περιστατικά δηλητηρίασης από μανιτάρια είναι ασήμαντα ως προς τον κίνδυνο για την υγεία, κάθε τρία με πέντε χρόνια καταγράφεται και κάποια μοιραία εξέλιξη. Δυστυχώς, οι άνθρωποι που, παρότι δεν έχουν γνώσεις και εξοικείωση με τα μανιτάρια, τα συλλέγουν και τα καταναλώνουν, επειδή μπορεί να μοιάζουν με ακίνδυνα βρώσιμα, είναι περισσότεροι από ό,τι θα ανέμενε κάποιος» λέει ο ίδιος.

 

"google ad"

Ακολουθήστε το agonaskritis.gr στο Google News, στο facebook και στο twitter και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Αγώνας της Κρήτηςhttp://bit.ly/agonaskritis
Ο “Αγώνας της Κρήτης” εκδόθηκε στις 8 Ιουλίου του 1981. Είναι η έκφραση μιας πολύχρονης αγωνιστικότητας. Έμεινε όλα αυτά τα χρόνια σταθερός στη διακήρυξή του για έγκυρη – έγκαιρη ενημέρωση χωρίς παρωπίδες. Υπηρετεί και προβάλλει, με ευρύτητα αντίληψης, αξίες και οράματα για μία καλύτερη κοινωνία. Η βασική αρχή είναι η κριτική στην εξουσία όποια κι αν είναι αυτή, ιδιαίτερα στα σημεία που παρεκτρέπεται από τα υποσχημένα, που μπερδεύεται με τη διαφθορά, που διαφθείρεται και διαφθείρει. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που η εφημερίδα έμεινε μακριά από συσχετισμούς και διαπλοκές, μακριά από μεθοδεύσεις και ίντριγκες.

Τελευταία Νέα

Περισσότερα σαν αυτό
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Εργαζόμενοι: Ωράρια «κολλημένα» στα ‘80s – Γιατί δε μειώνεται ο χρόνος εργασίας;

Γιατί οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης, δεν έχουν δει καμία...

Ενδοοικογενειακή βία: Περισσότερες από 15.000 γυναίκες αλλά και πάνω από 5.000 άνδρες έπεσαν θύματα το πρώτο 10μηνο του 2024

Ιδιαίτερη αύξηση στα περιστατικά για αδικήματα ενδοοικογενειακής βίας μέσα στο πρώτο...