Για το άνοιγμα των σχολείων εν μέσω πανδημίας και προβληματισμού από του7ς επιστήμονες μίλησε το πρωί της Δευτέρας σε ραδιοφωνική εκπομπή ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος και επικαλέστηκε λόγους ψυχικής υγείας των μαθητών και παραδεχόμενος τις ανισότητες της τηλεκπαίδευσης. Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς, δημοσιεύματα στον διεθνή και εγχώριο Τύπου που ανέφεραν ότι η κατανομή των εμβολίων δεν έχει γίνει με ισάξια κριτήρια, χαρακτηρίστηκαν από τον υπουργό «ψευδή», με τον ίδιο να «διαβεβαιώνει» πως η Ελλάδα πήρε όσες δόσεις της αναλογούν σε σχέση με τον πληθυσμό της.
H επαναλειτουργία των σχολείων και το εμβολιαστικό πρόγραμμα, βρέθηκαν ανάμεσα σε όσα είπε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, σε ραδιοφωνική συνέντευξη που παραχώρησε το πρωί της Δευτέρας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παραπολιτικά».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η επαναλειτουργία των δημοτικών και νηπιαγωγείων από το πρωί της Δευτέρας, υπήρξε προτεραιότητα της κυβέρνησης, ωστόσο παρά τη θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων, ο προβληματισμός των επιστημόνων παραμένει. Τα μέτρα δε, που ανακοινώθηκαν από του υπουργείο Παιδείας, δεν αφορούν σε μείωση αριθμού των μαθητών στα τμήματα όπως συνιστάται βάσει των επιστημονικών κριτηρίων για την ανάσχεση της διασποράς του κορονοϊού στα σχολεία αλλά προβλέπονται μεταξύ άλλων να μπαίνουν από διαφορετικές εισόδους στα σχολεία οι μαθητές, καθώς επίσης και την αντιμετώπιση του συγχρωτισμού των γονέων που πάνε τα παιδιά τους στο σχολείο με διαφορετική ώρα προσέλευσης «όπου αυτό είναι εφικτό».
«Ούτε μία μελέτη, ούτε ένα στοιχεία συνηγορεί υπέρ των κλειστών σχολείων»
Ξεκινώντας από την\ επαναλειτουργία δημοτικών και νηπιαγωγείων, ο Γ. Γεραπετρίτης, υπερασπιζόμενος τη κυβερνητική απόφαση ήγειρε ζήτημα ψυχικής υγείας των μαθητών όσον αφορά την αναγκαιότητα της συγκεκριμένης επιλογής. Ακολούθως παραδέχτηκε ότι η διαδικασία της τηλεκπαίδευσης παρουσιάζει ανισότητες ανάμεσα στους μαθητές, αφού πολλοί εξ αυτών όπως είχε γίνει γνωστό ήδη από πλήθος καταγγελιών το προηγούμενο διάστημα δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα ή/και σύνδεση στο διαδίκτυο.
«Είναι πολύ κρίσιμο να επιστρέψουν τα παιδιά στα σχολεία», είπε ο υπουργός Επικρατείας, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την προσδοκία να συνεχιστεί η διαδικασία επαναλειτουργίας της εκπαίδευσης με το άνοιγμα γυμνασίων και λυκείων, σύμφωνα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Παράλληλα επικαλέστηκε μελέτες κατά την πανδημία και σύμφωνα με τον ίδιο «ούτε μία μελέτη, ούτε ένα στοιχείο συνηγορεί υπέρ των κλειστών σχολείων. Τα σχολεία δεν είναι πηγή υπερμετάδοσης της νόσου», είπε παρά τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων για ενδεχόμενη διασπορά.
«Η Ελλάδα πήρε όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν»
Συνεχίζοντας, ο Γ. Γεραπετρίτης αναφέρθηκε σε ένα άλλο ζήτημα το οποίο επίσης έχει απασχολήσει έντονα τη κοινή γνώμη, εκείνο των εμβολίων. Όπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, οι ειλημμένες αποφάσεις της ΕΕ γι; τους εμβολιασμούς προβλέπουν κεντρικό σύστημα διανομής εμβολίων και δέσμευση των κρατών – μελών ότι θα προμηθεύονται εμβόλια μόνο μέσω αυτού, επιπλέον ότι ο αριθμός των εμβολίων γίνεται κατ’ αναλογίαν του πληθυσμού.
«Αντιθέτως, αν μπούμε στη λογική του μεμονωμένου ανταγωνισμού, τότε θα φθάσουμε σε φαινόμενα φαρμακευτικής πλειοδοσίας και πειρατείας, ανέφερε χαρακτηριστικά – κι αυτό θα αποτραπεί από την Ε.Ε.», είπε ο υπουργός για να προσθέσει εν συνεχεία, ότι κανένα κράτος – μέλος δεν μπορεί να προμηθεύεται από παράπλευρες πηγές, σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξουν κυρώσεις.
Σε ό,τι αφορά τη χώρα μας ο υπουργός Επικρατείας επιχείρησε να παρέχει διαβεβαιώσεις σχετικά με το ότι η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει αριθμό εμβολίων που υπερκαλύπτει τις ανάγκες της δίνοντας συγκεκριμένα νούμερα, σύμφωνα με τα οποία έχουν εξασφαλιστεί 24 εκατ. δόσεις που αντιστοιχούν σε 15 εκατ. εμβολιασμούς από όλα τα εμβόλια, ενώ σημείωσε ότι ένα έχει μία και όχι δύο δόσεις όπως τα υπόλοιπα. «Η Ελλάδα πήρε όλα τα εμβόλια που της αντιστοιχούν», δήλωσε κατηγορηματικά, χαρακτηρίζοντας δημοσιεύματα τόσο στον διεθνή όσο και στον εγχώριο Τύπο που υποστήριζαν το αντίθετο ως «ψευδή». «Πήραμε το μέγιστο αριθμό εμβολίων και είναι καλυμμένο το σύνολο του πληθυσμού, “όλα τα άλλα είναι παραπληροφόρηση”, συμπλήρωσε.
Ακόμα δεδομένου του γεγονότος ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες δεν προτίθενται να προχωρήσουν τα πνευματικά δικαιώματα στις χώρες,ο υπουργός υπογράμμισε ότι δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα και οι περισσότερες χώρες έχουν τη δυνατότητα για κάθετη παραγωγή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο κάτι τέτοιο να συμβεί στο μέλλον. Σε κάθε περίπτωση είπε πως «οι προτεραιότητες είναι άλλες».
«Πρόθεση της κυβέρνησης οι 30.000 εμβολιασμοί ημερησίως»
Σε σχέση με τις καθυστερήσεις τόσο στη προμήθεια των εμβολίων όσο και στη ίδια τη διαδικασία των εμβολιασμών, βάσει του εθνικού προγράμματος, ο υπουργός είπε ουσιαστικά ότι η Ελλάδα είναι καλύτερα από άλλες χώρες της Ευρώπης. Όπως σημείωσε συγκεκριμένα, στην Ελλάδα έχει εμβολιαστεί το 0.5% του πληθυσμού, ποσοστό διπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Υποστήριξε ακόμα ότι από τις 28-29 Δεκεμβρίου έχουν γίνει 45.000 εμβολιασμοί, πλησιάζοντας τον αριθμό των 8.000 ημερησίως, ενώ αναφερόμενος στη πρόθεση της κυβέρνησης, είπε πως αυτή είναι οι εμβολιασμοί να φτάσουν τους 30.000 ημερησίως, χωρίς όμως να δώσει κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, κάνοντας λόγο όμως για μεγάλες δόσεις που θα φτάσουν τον Φεβρουάριο.
Υπενθυμίζεται ότι προ ημερών ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε σημειώσει ότι «όποιος βιάζεται σκοντάφτει», επιχειρώντας να δικαιολογήσει τις υφιστάμενες καθυστερήσεις στο εμβολιαστικό πρόγραμμα. Συνάμα παρά τα όσα είχε δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, περί αδιάκοπου εμβολιασμού στα νοσοκομεία της χώρας, έγγραφο που είχε δει το φως της δημοσιότητας, ανέφερε ότι σε πολλές υγειονομικές μονάδες, ο εμβολιασμός του νοσοκομειακού προσωπικού θα ματαιωνόταν, αναγκάζοντας τον ίδιο να ανασκευάσει και να παραδεχτεί τελικά καθυστερήσεις, οι οποίες όμως είπε ότι ήταν μέρος του όλου σχεδίου.